Rejestracja pojzadu z NL do PL |
Autor |
Wiadomość |
golfkr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2015 10:59 pm Rejestracja pojzadu z NL do PL
|
|
|
Witam
Czy można zrobić darowiznę auta z NL do PL , jestem posiadaczem auta od czerwca 2014,mam meldunek Holandii i chcę przerejstrować do PL ,czy mogę zrobić darowiznę dla mamy?
Czy uniknę płacenia akcyzy?,ktoś to przerabiał? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2015 6:30 pm
|
|
|
golfkr,
mozna ale z ponizszego wynika ze osoba obdarowana bedzie musiala zaplacic podatek
Cytat: | Podatek od darowiznUdzielenie i przyjęcie darowizny może wiązać się z koniecznością zapłacenia przez obdarowanego podatku od spadków i darowizn. To, czy go zapłacimy i jaka będzie jego wysokość, zależy od wartości darowizny oraz od przynależności darczyńcy i obdarowanego do określonej grupy podatkowej. Przynależność ta wynika ze stopnia pokrewieństwa. Generalna zasada jest prosta: im dalsze pokrewieństwo, tym niższe limity kwot wolnych od podatku, a wyższy podatek od kwoty przekraczającej limit.Masz prawo do:Przekazania darowizny dowolnej osobie i przyjęcia darowizny od dowolnej osoby. W zależności od stopnia pokrewieństwa obowiązują różne limity kwot darowizny wolnych od podatku oraz różne skale opodatkowania dla kwot przekraczających te limity (por. "Podatek od darowizn") |
zrodlo http://podatki.gazetapraw..._darowizny.html |
|
|
|
|
golfkr
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2015 7:12 pm
|
|
|