Wynajem mieszkania od spółdzielni a meldunek |
Autor |
Wiadomość |
emilia89
Poczatkujacy emilia
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 1:41 pm Wynajem mieszkania od spółdzielni a meldunek
|
|
|
Proszę niech mi ktoś poradzi, bo już nie wiem co mam robić. Szukałam mieszkania do wynajęcia i udało mi się wynająć mieszkanie spółdzielcze. Na umowie jestem ja z przyjacielem. Jesteśmy zameldowani. Mój partner nie mógł podpisać z nami tej umowy bo w tym czasie stracił pracę i nie spełniał wymogów. Zanim podpisaliśmy umowę była mowa, że bez problemu mogą w mieszkaniu być zameldowane 3 osoby. Na gemeente czekają już wszystkie dokumenty do zatwierdzenia lecz brakuje pozwolenia od spółdzielni. Kilkukrotnie przedstawiłam sprawę osobie z którą podpisywałam umowę, ale nie chcą mi wydać tego pozwolenia. Nie rozumiem dlaczego taki teraz jest z tego problem? I co mogę dalej zrobić?
Pozdrawiam. |
_________________ emilia |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Kwi 09, 2015 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 3:56 pm
|
|
|
emilia89 napisał/a: | Szukałam mieszkania do wynajęcia i udało mi się wynająć mieszkanie spółdzielcze. |
Mieszkanie spoldzielcze wynajelas od glownego lokatora , czy spoldzielnia ci je przyznala ?
Jesli podnajelas - to nie ma mowy o zameldowaniu osob dodatkowych, bez zgody spoldzielni i to by sie zgadzalo ,dlaczego utrudniaja zameldowanie
Cytat: | była mowa, że bez problemu mogą w mieszkaniu być zameldowane 3 osoby. |
Tak powiedziano ci w spoldzielni ..?
cos mi mowi , ze mieszkanie jest od osoby trzeciej ,czyli nie tobie zostalo one przyznane
stad obecny problem . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
rybcia13
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 115
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2015 10:41 am
|
|
|
Kolega tez dostal mieszkanie spoldzielcze i mial identyczny problem. Nie mogl zameldowac swojej dziewczyny. spoldzielnia odsylala go do gemeente a gemeente do spoldzielni. W koncu zrezygnowal i niestety ale jego dziewczyna byla niezameldowana. |
|
|
|
|
Mustres
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 10:36 am
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 23, 2015 10:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 10:49 am
|
|
|
djlukas
Cytat: | Witam wszystkich!
Załóżmy ze dostałem mieszkanie socjalne, oczywiście mieszkam w NL i pracuje legalnie.
1. Czy można zameldować na ten adres oprócz oczywiście mnie inna osobe np moja narzeczoną, i czy może ona ze mną normalnie legalnie mieszkać?
2. Podczas zapisu na mieszkanie, zapisałem sie ze szukam tylko ja a ze dom np jest 2 sypialniany to moze tak mieszkać 2 osoby?
3. Czy to zaskutkuje podniesieniem czynszu lub jakoś inaczej?
Mam dochody nieprzekraczajace 30000 rocznie
natomiast narzeczona nie p. 16000
Oczywiście rozliczamyy sie osobnnoale jak to jest z M. Socjalnym.
Pozdrawiam i mam nadz ze odpowiednio opisałem sytuację |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 23, 2015 10:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 1:49 pm
|
|
|
djlukas napisał/a: | Czy można zameldować na ten adres oprócz oczywiście mnie inna osobe np moja narzeczoną, | tak jak najbardziej rodzine , partnera itd
djlukas napisał/a: | Podczas zapisu na mieszkanie, zapisałem sie ze szukam tylko ja a ze dom np jest 2 sypialniany to moze tak mieszkać 2 osoby? | moze a nawet jak wam sie urodzi dziecko mozecie tak mieszkac jednak jak chcesz podnajac np innej parze musisz miec pozwolenie od spoldzielni i jak juz masz pozwolenie na podnajem to zglosic to do u.podatkowego . djlukas napisał/a: | Czy to zaskutkuje podniesieniem czynszu lub jakoś inaczej?
Mam dochody nieprzekraczajace 30000 rocznie
natomiast narzeczona nie p. 16000 | tak przy waszych dochodach bedzie podwyzszony czynsz o ile to zalezy od spoldzielni , ale maja jakies minimum i maximum tego mozesz sie dopytac w twojej spoldzielni . wasz wspolny adres moze/ma wplyw na roznego rodzaju dodatki i ulgi podatkowe . dowiedz sie tego u DOBREGO/PRAWDZIWEGO ksiegowego |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 3:02 pm
|
|
|
baileys,
No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody. Nie można się zapisać samemu, a potem powiedzieć że jednak ma się partnera.
Co do dochodów, to spółdzielnie w mojej okolicy mają górną granice 32-36.000, więc w dwójkę już przekraczacie.
Oczywiście jeśli nie jesteście fiscale partners, to sytuacja którą opisuję Baileys przejdzie, bo nie udowodnią kiedy się poznaliście i postanowiliście mieszkać razem, nawet jeśli po przeprowadzce będzie przekraczali próg. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:13 pm
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: | Nie można się zapisać samemu, a potem powiedzieć że jednak ma się partnera. |
Cos w tym jest .Musze dopytac kolezanki na jakim etapie jest obecnie sprawa jej syna, ktory jeszcze kilka miesiecy temu ''walczyl'' ze spoldzielnia o zameldowanie swojej dziewczyny
Po kilku tygodniach od przyznania lokum spoldzielczego ,probowal zameldowac dziewczyne w tym celu zglosili sie do gminy, a gmina z kolei zarzadala wydania pozwolenia ze spoldzielni , ta jednak wtedy zgody nie wyrazila , twierdzac ze we wniosku nie bylo wzmianki o partnerze i kolo sie zamknelo. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:38 pm
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: | No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody. | A jednak jest tak jak pisze , mozesz samemu wynajac mieszkanie nawet majac partnera fiskalnego mys tu o parach w separacji ( seperacja nie oznacza zawsze rozwodu ) Meldujac inna osobe nie musi to byc twoj (fikalny)partner wasze wspolne dochody na danym adresie sa zliczane nie tylko do wyliczenia czy masz prawo do dodatkow ale tez sa zliczane i wysylane do spoldzielni mieszkaniowej do wyliczenia czynszu i dopasowania go do sytuacji/sumy dochodow. BD wysyla automatycznie 2 x w roku a verhurder moze o to poprosic dodatkowo w chwili np przyznania mieszkania . Cytat: | Verhuurders kunnen voor de extra huurverhoging van 2015 bij de Belastingdienst een inkomensindicatie opvragen over 2013 (het inkomenstoetsjaar). De Belastingdienst geeft geen gespecificeerde inkomensgegevens, alleen de inkomenscategorie. | https://www.rijksoverheid...oor-verhuurders
JEzeli meldujesz kogos komu podnajmujesz za pozwoleniem spoldzielni tez jest ci podnoszony czynsz na tej samej zasadzie ale i BD podsumowuje ciebie na koniec roku z dochodow z tytulu najmu. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:38 pm
|
|
|
Nie wiem czy to jest prawda, bo nigdy nie mialam do czynienia ze starymi ani tez z nowymi przepisami spoldzielczymi .
Ale obilo mi sie o uszy, ze jak sie chce kogos na swoim mieszkaniu spoldzielczym zameldowac
to trzeba dostarczyc spoldzielni formularz z dochodami tej osoby ( IB60-formulier )
spoldzienia robi wtedy korekte i zmienia czynsz .
To jest ten sam formularz ,ktory wczesniej musial dostarczyc glowny najemca lokalu. |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:40 pm
|
|
|
baileys,
no kolezanko ,nadajemy na tej samej czestotliwosci , oba posty Wysłany: Dzisiaj 19:38 |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:41 pm
|
|
|
heheheh |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 7:14 am
|
|
|
baileys napisał/a: | GeraltRivia napisał/a: | No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody. | A jednak jest tak jak pisze , mozesz samemu wynajac mieszkanie nawet majac partnera fiskalnego mys tu o parach w separacji ( seperacja nie oznacza zawsze rozwodu ) Meldujac inna osobe nie musi to byc twoj (fikalny)partner wasze wspolne dochody na danym adresie sa zliczane nie tylko do wyliczenia czy masz prawo do dodatkow ale tez sa zliczane i wysylane do spoldzielni mieszkaniowej do wyliczenia czynszu i dopasowania go do sytuacji/sumy dochodow. |
A jednak tym razem się tak łatwo nie poddam, bo chyba chodzi nam o dwie różne rzeczy.
Przy wynajęciu mieszkania trzeba pokazać IB-60, tak jest w większości spółdzielni, akurat teraz sam przechodzę ten proces. Na formularzu jest podana kwota dochodów, więc również dochody partnera, jeśli jest się fiscale partners. Nie mówię tu o wyjątkach, jak pary w separacji.
Z mojej spółdzielni:
" Eén van de voorwaarden is dat voor woningen, aangeboden in de sociale verhuur, het gezamenlijk verzamelinkomen niet hoger mag zijn dan € 34.911,-. Dit wordt tijdens het aanbiedingsgesprek onderzocht."
" De definitieve aanslag inkomstenbelasting of een inkomensverklaring van 2014 van u en uw eventuele partner" |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 7:58 am
|
|
|
GeraltRivia, hehehe dogadal sie gluchy z niemym . Ty mowisz o fakcie jak komus przyznaja mieszkanie a ja mowie o tym jak juz mieszkasz na danym mieszkaniu i chcesz kogos zameldowac . W chwili przyznania mieszkania faktycznie potrzebujesz IB-60 . Ale jak juz mieszkasz tam BD wysyla bodajze 2 x w roku indykacje wysokosci dochodow zsumowanych na danym adresie . Woningstichting moze tez wyrywkowo w miedzy czasie poprosic w BD o taka indykacje i od takowej bedzie zalezec wysokosc czynszu , moga go podniesc tez w iedzy czasie. Jezeli zas mieszkasz jakis czas na tym mieszkaniu i chcesz kogos zameldowac musisz sie porozumiec o tym z spoldzielnia . Jak jest to bliska rodzina lub partner nie ma z tym problemu ale osoby trzecie musisz miec pozwolenie od spoldzielni na podnajem/meldunek . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Wrz 24, 2015 8:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 11:00 am
|
|
|
baileys,
No, rzeczywiście , mnie zmylilo to Cytat: | zapisałem sie ze szukam tylko ja | , a wcześniej było o narzeczonej. Ale rzeczywiście jedno nie wyklucza drugiego, po otrzymaniu mieszkania też można znaleźć narzeczoną |
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Czw Wrz 24, 2015 11:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|