NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wynajem mieszkania od spółdzielni a meldunek
Autor Wiadomość
emilia89 
Poczatkujacy
emilia

Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 1:41 pm   Wynajem mieszkania od spółdzielni a meldunek

Proszę niech mi ktoś poradzi, bo już nie wiem co mam robić. Szukałam mieszkania do wynajęcia i udało mi się wynająć mieszkanie spółdzielcze. Na umowie jestem ja z przyjacielem. Jesteśmy zameldowani. Mój partner nie mógł podpisać z nami tej umowy bo w tym czasie stracił pracę i nie spełniał wymogów. Zanim podpisaliśmy umowę była mowa, że bez problemu mogą w mieszkaniu być zameldowane 3 osoby. Na gemeente czekają już wszystkie dokumenty do zatwierdzenia lecz brakuje pozwolenia od spółdzielni. Kilkukrotnie przedstawiłam sprawę osobie z którą podpisywałam umowę, ale nie chcą mi wydać tego pozwolenia. Nie rozumiem dlaczego taki teraz jest z tego problem? I co mogę dalej zrobić?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Kwi 09, 2015 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 3:56 pm   

emilia89 napisał/a:
Szukałam mieszkania do wynajęcia i udało mi się wynająć mieszkanie spółdzielcze.

Mieszkanie spoldzielcze wynajelas od glownego lokatora , czy spoldzielnia ci je przyznala ?

Jesli podnajelas - to nie ma mowy o zameldowaniu osob dodatkowych, bez zgody spoldzielni i to by sie zgadzalo ,dlaczego utrudniaja zameldowanie

Cytat:
była mowa, że bez problemu mogą w mieszkaniu być zameldowane 3 osoby.

Tak powiedziano ci w spoldzielni ..?

cos mi mowi , ze mieszkanie jest od osoby trzeciej ,czyli nie tobie zostalo one przyznane
stad obecny problem .

( ͡° ͜ʖ ͡°).

rybcia13 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob Kwi 11, 2015 10:41 am   

Kolega tez dostal mieszkanie spoldzielcze i mial identyczny problem. Nie mogl zameldowac swojej dziewczyny. spoldzielnia odsylala go do gemeente a gemeente do spoldzielni. W koncu zrezygnowal i niestety ale jego dziewczyna byla niezameldowana.

Mustres
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 10:36 am   

spam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 23, 2015 10:47 am, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 10:49 am   

djlukas

Cytat:
Witam wszystkich!

Załóżmy ze dostałem mieszkanie socjalne, oczywiście mieszkam w NL i pracuje legalnie.

1. Czy można zameldować na ten adres oprócz oczywiście mnie inna osobe np moja narzeczoną, i czy może ona ze mną normalnie legalnie mieszkać?

2. Podczas zapisu na mieszkanie, zapisałem sie ze szukam tylko ja a ze dom np jest 2 sypialniany to moze tak mieszkać 2 osoby?

3. Czy to zaskutkuje podniesieniem czynszu lub jakoś inaczej?
Mam dochody nieprzekraczajace 30000 rocznie

natomiast narzeczona nie p. 16000

Oczywiście rozliczamyy sie osobnnoale jak to jest z M. Socjalnym.

Pozdrawiam i mam nadz ze odpowiednio opisałem sytuację

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 23, 2015 10:51 am, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 1:49 pm   

djlukas napisał/a:
Czy można zameldować na ten adres oprócz oczywiście mnie inna osobe np moja narzeczoną,
tak jak najbardziej rodzine , partnera itd
djlukas napisał/a:
Podczas zapisu na mieszkanie, zapisałem sie ze szukam tylko ja a ze dom np jest 2 sypialniany to moze tak mieszkać 2 osoby?
moze a nawet jak wam sie urodzi dziecko mozecie tak mieszkac jednak jak chcesz podnajac np innej parze musisz miec pozwolenie od spoldzielni i jak juz masz pozwolenie na podnajem to zglosic to do u.podatkowego .
djlukas napisał/a:
Czy to zaskutkuje podniesieniem czynszu lub jakoś inaczej?
Mam dochody nieprzekraczajace 30000 rocznie

natomiast narzeczona nie p. 16000
tak przy waszych dochodach bedzie podwyzszony czynsz o ile to zalezy od spoldzielni , ale maja jakies minimum i maximum tego mozesz sie dopytac w twojej spoldzielni . wasz wspolny adres moze/ma wplyw na roznego rodzaju dodatki i ulgi podatkowe . dowiedz sie tego u DOBREGO/PRAWDZIWEGO ksiegowego

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 3:02 pm   

baileys,

No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody. Nie można się zapisać samemu, a potem powiedzieć że jednak ma się partnera.

Co do dochodów, to spółdzielnie w mojej okolicy mają górną granice 32-36.000, więc w dwójkę już przekraczacie.

Oczywiście jeśli nie jesteście fiscale partners, to sytuacja którą opisuję Baileys przejdzie, bo nie udowodnią kiedy się poznaliście i postanowiliście mieszkać razem, nawet jeśli po przeprowadzce będzie przekraczali próg.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:13 pm   

GeraltRivia napisał/a:
Nie można się zapisać samemu, a potem powiedzieć że jednak ma się partnera.

Cos w tym jest .Musze dopytac kolezanki na jakim etapie jest obecnie sprawa jej syna, ktory jeszcze kilka miesiecy temu ''walczyl'' ze spoldzielnia o zameldowanie swojej dziewczyny
Po kilku tygodniach od przyznania lokum spoldzielczego ,probowal zameldowac dziewczyne w tym celu zglosili sie do gminy, a gmina z kolei zarzadala wydania pozwolenia ze spoldzielni , ta jednak wtedy zgody nie wyrazila , twierdzac ze we wniosku nie bylo wzmianki o partnerze i kolo sie zamknelo.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:38 pm   

GeraltRivia napisał/a:
No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody.
A jednak jest tak jak pisze , mozesz samemu wynajac mieszkanie nawet majac partnera fiskalnego mys tu o parach w separacji ( seperacja nie oznacza zawsze rozwodu ) Meldujac inna osobe nie musi to byc twoj (fikalny)partner wasze wspolne dochody na danym adresie sa zliczane nie tylko do wyliczenia czy masz prawo do dodatkow ale tez sa zliczane i wysylane do spoldzielni mieszkaniowej do wyliczenia czynszu i dopasowania go do sytuacji/sumy dochodow. BD wysyla automatycznie 2 x w roku a verhurder moze o to poprosic dodatkowo w chwili np przyznania mieszkania .
Cytat:
Verhuurders kunnen voor de extra huurverhoging van 2015 bij de Belastingdienst een inkomensindicatie opvragen over 2013 (het inkomenstoetsjaar). De Belastingdienst geeft geen gespecificeerde inkomensgegevens, alleen de inkomenscategorie.
https://www.rijksoverheid...oor-verhuurders
JEzeli meldujesz kogos komu podnajmujesz za pozwoleniem spoldzielni tez jest ci podnoszony czynsz na tej samej zasadzie ale i BD podsumowuje ciebie na koniec roku z dochodow z tytulu najmu.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:38 pm   

Nie wiem czy to jest prawda, bo nigdy nie mialam do czynienia ze starymi ani tez z nowymi przepisami spoldzielczymi .

Ale obilo mi sie o uszy, ze jak sie chce kogos na swoim mieszkaniu spoldzielczym zameldowac
to trzeba dostarczyc spoldzielni formularz z dochodami tej osoby ( IB60-formulier )
spoldzienia robi wtedy korekte i zmienia czynsz .

To jest ten sam formularz ,ktory wczesniej musial dostarczyc glowny najemca lokalu.

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:40 pm   

baileys,

no kolezanko ,nadajemy na tej samej czestotliwosci , oba posty Wysłany: Dzisiaj 19:38 :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Wrz 23, 2015 6:41 pm   

heheheh :-P :031:

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 7:14 am   

baileys napisał/a:
GeraltRivia napisał/a:
No nie do końca, jeśli są już jako fiscale partners to podlicza się jego dochody.
A jednak jest tak jak pisze , mozesz samemu wynajac mieszkanie nawet majac partnera fiskalnego mys tu o parach w separacji ( seperacja nie oznacza zawsze rozwodu ) Meldujac inna osobe nie musi to byc twoj (fikalny)partner wasze wspolne dochody na danym adresie sa zliczane nie tylko do wyliczenia czy masz prawo do dodatkow ale tez sa zliczane i wysylane do spoldzielni mieszkaniowej do wyliczenia czynszu i dopasowania go do sytuacji/sumy dochodow.

A jednak tym razem się tak łatwo nie poddam, bo chyba chodzi nam o dwie różne rzeczy.

Przy wynajęciu mieszkania trzeba pokazać IB-60, tak jest w większości spółdzielni, akurat teraz sam przechodzę ten proces. Na formularzu jest podana kwota dochodów, więc również dochody partnera, jeśli jest się fiscale partners. Nie mówię tu o wyjątkach, jak pary w separacji.

Z mojej spółdzielni:

" Eén van de voorwaarden is dat voor woningen, aangeboden in de sociale verhuur, het gezamenlijk verzamelinkomen niet hoger mag zijn dan € 34.911,-. Dit wordt tijdens het aanbiedingsgesprek onderzocht."

" De definitieve aanslag inkomstenbelasting of een inkomensverklaring van 2014 van u en uw eventuele partner"

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 7:58 am   

GeraltRivia, hehehe dogadal sie gluchy z niemym . Ty mowisz o fakcie jak komus przyznaja mieszkanie a ja mowie o tym jak juz mieszkasz na danym mieszkaniu i chcesz kogos zameldowac . W chwili przyznania mieszkania faktycznie potrzebujesz IB-60 . Ale jak juz mieszkasz tam BD wysyla bodajze 2 x w roku indykacje wysokosci dochodow zsumowanych na danym adresie . Woningstichting moze tez wyrywkowo w miedzy czasie poprosic w BD o taka indykacje i od takowej bedzie zalezec wysokosc czynszu , moga go podniesc tez w iedzy czasie. Jezeli zas mieszkasz jakis czas na tym mieszkaniu i chcesz kogos zameldowac musisz sie porozumiec o tym z spoldzielnia . Jak jest to bliska rodzina lub partner nie ma z tym problemu ale osoby trzecie musisz miec pozwolenie od spoldzielni na podnajem/meldunek .
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Wrz 24, 2015 8:01 am, w całości zmieniany 1 raz  

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 11:00 am   

baileys,

No, rzeczywiście :) , mnie zmylilo to
Cytat:
zapisałem sie ze szukam tylko ja
, a wcześniej było o narzeczonej. Ale rzeczywiście jedno nie wyklucza drugiego, po otrzymaniu mieszkania też można znaleźć narzeczoną ;)
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Czw Wrz 24, 2015 11:01 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu