Przesunięty przez: pawel1979 Pon Kwi 21, 2008 7:34 am |
Egipt- wakacje |
Autor |
Wiadomość |
ohmin
Gaduła

Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 128 Skąd: Sucha Beskidzka
|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:35 pm Egipt- wakacje
|
|
|
Czy ktoś przeglądających forum, był na wakacjach z dzieckiem w Egipcie (sierpień)?
Zastanawiam się czy warto wykonać jakieś szczepienia dziecka przed wyjazdem?
Jaka waluta dolar czy euro, czy może warto po prostu zabrać kartę ze sobą?
Jak jest w Egipcie w sierpniu?
Pozdrawiam... |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:44 pm
|
|
|
Nalezy zaszczepic sie na Buiktyfus,Hepatitis A i DTP. |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:48 pm
|
|
|
o boshe...
Co to takiego? |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:56 pm
|
|
|
bylam w maju 2002 , corka miala prawie 5 lat, hotel all incl. w hurghadzie, bylo swietnie ! dziecku podobala sie grupa anmiacyjna, nawet nie przeszkadzalo jej, ze francuskojezyczna, bo organizatorem byl Club Med,
polecam, malgosia |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:11 pm
|
|
|
No ja sie wybieram się w sierpniu, na chwile obecną o córce ->9 lat, Nawet nie pamiętam nazwy miejscowości, ani hotelu, z racji tego że wszytko załatwiał SZWAGIER |
|
|
|
|
iwonamirek
Poczatkujacy Pyza
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lut 2008 Posty: 33 Skąd: Grave
|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:17 pm
|
|
|
Witaj my bylismy w zeszłym roku na wakacjach w Tunezji,cała rodzina.Kazde biuro podrozy sie dziwiło ze taka duza rodzina chcemy jechac(nas dwoje i troje dzieci).Hotel Nesrine opcja all-incl.super opcja-dzieciaki były w niebo wziete.Nie szczepilismy dzieci na nic,ale wziełam ze soba mała apteczke.Najwazniejsze no-spa,lakcid lub cos w tym stylu na pierwsze dni naprawde sie przyda.Pogoda super,zabierz filtry do opalania i koniecznie jakies kapelusze na słonce.Niczym sie nie przejmuj i baw sie dobrze. |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:53 pm
|
|
|
Dzięki śliczne ... |
|
|
|
|
ulcia_h
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:05 am
|
|
|
Do Egiptu nie sa wymagane zadne szczepienia ale moge Ci poradzic szczepienie na tezec, przy kazdym skalczeniu masz duze szanse tam na zlapanie tego paskudztwa, a objawia sie dopiero po czasie. Z 9 letnia corka do Egiptu jak najbardziej, w kazdym hotelu sa zabawy dla dzieci w ciagu dnia a wieczorami animacje, oczywiscie w lepszych hotelach jest to lepiej zorganizowane ale w Egipcie nie mozna sie nudzic.wez wysoki filtr przeciwsloneczny dla corki i siebie tez bo w sierpniu temp. w sloncu moze dochodzic do 60 stopni.pozdrawiam. |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:09 pm
|
|
|
Dzięki Ulcia. Pozdrawiam |
|
|
|
|
baba jaga

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:32 pm
|
|
|
Mimo tego ze szczepionki nie sa obowiazkowe radzilabym sie jednak mimo wszystko zaszczepic...zwlaszcza ze jedziesz tam z 9 letnia corka !
Nie ryzykuj...w egzotycznych krajach latwiej zlapac paskudztwo np. poprzez wode,jedzenie czy nawet ukaszenie muchy czy komara . Chcesz zalapac Malarie za friko...?
PZDR |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:56 pm
|
|
|
Właśnie stąd wziął się mój post |
|
|
|
|
ulcia_h
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 8:42 am
|
|
|
Babciu Jago nie strasz naszego turysty.Do Egiptu ludzie jezdza z malutkimi dziecmi i to masowo, przeciez nie jest to srodek dzungli w Kongo.W Egipcie jedynymi owadami sa ogromne karaluchy, nie ma tam zadnych komarow, nie ma wilgoci to jest pustynia.a jak cos sie zalapie poprzez jedzenie to Faraona a na to Egipcjanie maja skuteczny antybiotyk do kupienia w kazdej aptece bez recepty za pare funtow egipskich.Pozdraiwam. |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:43 am
|
|
|
zgadzam sie z przedmowczynia, zreszta lekarze w Egipcie sa calkiem ok, ksztalceni niejednokrotnie w Polsce ...
jesli chodzi o higiene to zdanie mam jek najlepsze, w hotelu w ktorym bylam kuchnia byla idealnie czysta, posilki przygotowywane bardzo higienicznie i kontrolowane, jedyne na co radze uwazac to lody i wszystko w czym jest kostka lodu, bo nie wiadomo z jakiej wody (czy butelkowanej czy kranowej) jest zamrozona. Ale na to trzeba uwazac wszedzie, szczegolnie w krajach gdzie temperatury sa wysokie.
pozdrawiam i zycze wspanialego wypoczynku, malgosia |
|
|
|
|
baba jaga

|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 8:43 pm
|
|
|
ulcia_h napisał/a: | Babciu Jago nie strasz naszego turysty.Do Egiptu ludzie jezdza z malutkimi dziecmi i to masowo, przeciez nie jest to srodek dzungli w Kongo |
Nikogo nie strasze,podalam tylko rade jak i robi GGD i dokter.nl : Cytat: | Reizigersadvies Egypte
Verplichte vaccinaties/verklaringen:
Gele koorts vaccinatie verplicht indien u via landen reist waar een Gele koorts vaccinatie aanbevolen of verplicht is
(Sterk) Aanbevolen vaccinaties en voorzorgsmaatregelen:
Hepatitis A vaccinatie
- Hepatitis A is zeer besmettelijk (overdracht o.a. via onbehandeld water en dus ook voeding) en veroorzaakt een (bij volwassenen ernstige verlopende) leverontsteking. Daarom wordt Hepatitis A vaccinatie dringend aanbevolen aan alle rezigers
- beschermingsduur na actieve immunisatie: na 1e inenting 1 jaar, na 2e inenting 25 jaar. Dit geldt dus niet voor 'passieve' immunisatie met Gammaglobuline; die biedt slechts enkele maanden bescherming
DTP (Difterie/ Tetanus/ Polio) vaccinatie
- vaccinatie tegen Difterie, Tetanus en Polio wordt aanbevolen voor alle reizigers.
- beschermingsduur: 10 jaar
Schistosomiasis
- Schistosomiasis wordt veroorzaakt door een wormpje (Bilharzia) dat in zoet water kan voorkomen. Na infectie kan de Bilharzia larve in de bloedvaten van de blaas en darm uitgroeien tot een volwassen worm, met alle gevolgen van dien. Vermijd daarom zoetwatercontact in gebieden waar Schistosomiasis voorkomt
- gebruik daarnaast schoon water (gekookt of mineraal) om te drinken, eten of om zich te wassen.
|
Reszte mozna sobie poczytac.
Jest to oparte na podstawie protocolow i statystyk chorujacych,ludzi ktorzy przebywali w tych krajach,dane oparte przez GGD,lekarzy rodzinnych,klinik,szpitali...Nie wyssane z palca.
Szczepionki dzialaja rok,10 lat i 25 lat.Nie sa jednorazowe i nie trzeba ich powtarzac wyjezdzajac na wakacje do innych krajow.
Sa one (Sterk) Aanbevolen , nie ot tak sobie.
Fajnie ze wrocilyscie wy zdrowiutkie,nie kazdy szczescie ma.Ja nie lubie tego typu ryzyka, wychodze z zalozenia :"Przezorny zawsze ubezpieczony".
Zartem - ja mam szczepionki a on prezerwatywe.
PZDR |
Ostatnio zmieniony przez baba jaga Śro Kwi 23, 2008 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:27 pm
|
|
|
baba jaga napisał/a: |
Fajnie ze wrocilyscie wy zdrowiutkie,nie kazdy szczescie ma.Ja nie lubie tego typu ryzyka, wychodze z zalozenia :"Przezorny zawsze ubezpieczony".
Zartem - ja mam szczepionki a on prezerwatywe.
PZDR |
...I dlatego zamieściłem ten post z zapytaniem, jadę w maju na komunię córki , i wybiorę sie do lekarza na konsultacje |
|
|
|
|
|