NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Paź 18, 2015 12:58 pm
Ołowica ?
Autor Wiadomość
ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 08, 2015 6:58 pm   Ołowica ?

Witam ! Piszę ten temat ponieważ dowiedziałem się dzisiaj od mojego holenderskiego kolegi ciekawych rzeczy a dokładniej takiej że dużo holendrów ( tzn widać po ilości domów opieki ) a szczególnie tych starszych miało okropne problemy ze zdrowiem psychicznym i fizycznym . Ze względu na duże wchłanianie ołowiu !!! A w jaki sposób ? No cóż jeżeli ktoś mieszka w starym budownictwie to napewno widział że wszystkie stare rury do wody są z ??? ..... ołowiu i to właśnie był główny powód zatrucia !! No i tak mysląc na świeżo sam się zastanawiałem ile już lat piję tę wodę lub jem ten ołów wraz z zupą i każdym daniem do którego dodałem wodę z kranu i to nie ważne czy przegotowaną czy nie bo śladowe ilości ołowiu nie wygotują się . No i własnie tak myślę o naszych dzieciach które pewnie szybciej niż my dorośli dostaną zatrucia ołowiem jakaś tragedia !! Ale najlepsze jest to że niema obowiazku tych rur wymieniać a My nieświadomie trujemy się jakimś świnstwem !!! Co o tym sądzicie ?? Zatrucie metalami ciężkimi prowadzi nawet do śmierci !! A tu daję linka na objawy i skutki nie leczenia takiego ustrojstwa http://www.dobrylekarz.in...iem-olowica.htm .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 11:50 am   

ARIE32NL,
Cytat:
tzn widać po ilości domów opieki

Skoro uwazasz, ze tylko olowica byla powodem tego , ze w Holandii jest taka duza liczba domow starcow

to tak jakbys stwierdzil, ze w Polsce olowica nie panuje i stad taka mala liczba domow opieki dla osob staszych :029:

Moim zdaniem to nie olowica , ale ''najprostsze'' aczkolwiek nie zawsze najtansze rozwiazanie jakie stosuja niektore tutejsze rodziny by pozbyc sie z domu, wlasnych rodzicow babc i dziadkow.

Pytales znajomego Holendra, gdzie sa jego rodzice jeszcze we wlasnym mieszkaniu, czy juz moze w takim osrodku ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Maj 10, 2015 5:32 pm   

!!!
Ostatnio zmieniony przez ARIE32NL Nie Maj 10, 2015 8:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 8:10 pm   

ARIE32NL,

Jak wiadomo hipochondria, to przesadna, chorobliwa obawa o swoje zdrowie , stad zapewne ten potok slow na kilka zdan powyzszej odpowiedzi ,

matko swieta toz to oczadziec idzie , do czego dazysz?

Ok .masz stracha, ale zeby innych staszyc ,to juz przesada i na dobra sprawe smieszne.

w pierwszym poscie podales linka i jeszcze ci malo, po co go teraz cutujesz ? artykul sponsorowany czy.... co ? :119:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Robus_1 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 12, 2015 1:05 pm   

Hmm, pierwszy raz slysze o rurach z olowiu ... Skad te wiadomosci ?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 12, 2015 6:44 pm   

Cos w tym jest, bo hydraulik po holendersku LOODgieter (lood = olow, gieten = wylewac). ;)

Robus_1 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 15, 2015 12:54 pm   

Oki, faktycznie znalazlem : tekst o szkodliwosci rur olowianych , ale dla mnie to cos nowego. Slyszalem o kuflach w sredniowieczu wykonanych z olowiu, ale nie o rurach. Z ciekawostek dodam od siebie, ze kolega remontujac kamienice we Wroclawskim rynku napotkal rury miedziane sprzed ponad 200 lat ;-) .

Odpowiedz do tematu