Dokumenty eksportowe |
Autor |
Wiadomość |
PolakZNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 20, 2015 12:54 pm Dokumenty eksportowe
|
|
|
Witam.
Kupiłem auto po wypadku. Następnie je naprawiłem i auto przeszło przegląd powypadkowy.
Jeszcze nie byłem formalnym właścicielem auta, i przegląd był zrobiony przez poprzedniego właściciela.
Dostałem informację że auto jest ok i mogę zabrać je do PL, otrzymać FV i zwrot BTW. Ale tylko na lawecie.
W przypadku gdy chciałbym wrócić autem na kołach to muszę poczekać jeszcze kilka dni na dokumenty z RDW że wszystko jest ok, i wtedy dostanę dokumenty eksportowe, wykupię ubezpieczenie i moge wracać do PL na kołach.
Czy orientuje się ktoś ile się czeka na załatwienie formalności w RDW po przeglądzie wypadkowym i załatwienie dokumentów eksportowych?
Pozdrawiam.
[ Dodano: Nie Cze 21, 2015 11:38 am ]
Chyba znalazłem odpowiedź:
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Na-status-'wacht-op-keuren'-weer-de-weg-op-met-uw-bromfiets.aspx
Z tego co udało mi się przetłumaczyć, jest to do 5 dni roboczych.
To teoria. Czy ktoś wie jak to wygląda w praktyce? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 11:00 am
|
|
|
PolakZNL,
link ktory tu podales nie dotyczy auta ,tylko bromfiets (motorynki )
jesli twoje auto ma przejsc APK keuring w RDW to wpierw zalatwiasz sobie u nich afspraak
https://www.rdw.nl/Partic...ier/Auto/Keuren
Cytat: | Kupiłem auto po wypadku. Następnie je naprawiłem i auto przeszło przegląd powypadkowy.
|
kto robil ten przeglad powypadkowy? Po wypadku auto musi przejsc autokeuring w RDW
https://www.rdw.nl/Partic...ier/Auto/Keuren
ps Cytat: | Als het voertuig is goedgekeurd, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen per post een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) toe. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs.
|
Jesli po zrobieniu przegladu w RDW stwierdza ,ze wszystko jest ok wowczas czekasz na kentekenbewijs - ktory otrzymasz poczta po pieciu dniach.,dzien pozniej otrzymasz ta sama droga -poczta nastepny dokument tenaamstellingscode idopiero wtedy kiedy juz bedziesz mial te dokumenty auta ,mozesz starac sie o tablice zjazdowe .
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 21, 2015 11:10 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
PolakZNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 12:14 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Nie znam holenderskiego, ale starałem się poszukać trochę z translatorem.
Cytat: | kto robil ten przeglad powypadkowy? Po wypadku auto musi przejsc autokeuring w RDW |
Przegląd zrobił obecny właściciel auta (ten od którego kupuję auto). Auto przeszło ten przegląd w piątek 19 czerwca.
Cytat: | Jesli po zrobieniu przegladu w RDW stwierdza ,ze wszystko jest ok wowczas czekasz na kentekenbewijs - ktory otrzymasz poczta po pieciu dniach.,dzien pozniej otrzymasz ta sama droga -poczta nastepny dokument tenaamstellingscode idopiero wtedy kiedy juz bedziesz mial te dokumenty auta ,mozesz starac sie o tablice zjazdowe . |
Czyli teoretycznie kentekenbewijs otrzymam w następny piątek (26 czerwca), a tenaamstellingscode (29 czerwca). I wtedy mogę dostać tablice, wykupić ubezpieczenie i wracac na kołach do domu.
Czy praktycznie te terminy mogą zostać przyśpieszone? Np. mogę dostać te dokumenty w wtorek lub środę? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 12:21 pm
|
|
|
PolakZNL napisał/a: | Czy praktycznie te terminy mogą zostać przyśpieszone? Np. mogę dostać te dokumenty w wtorek lub środę? |
Musialby stac sie tu jakis cud na ktory bym za bardzo nie liczyla
Ja czekalam na kentekenbewijs siedem dni, ale to dlatego ze po ''drodze'' byla sobota i niedziela - te piec przepisowych dni , to sa dni robocze . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
PolakZNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 12:31 pm
|
|
|
Kurcze, to strasznie komplikuje mi sprawę wyjazdu który planuję na 26-27 czerwiec.
Niestety, u mnie są 2 weekendy po drodze w tej sprawie.
Tak jak mówię, przegląd w piątek, wiec kentekenbewijs pewnie dostanie w następny piątek, a kentekenbewijs w poniedziałek, skoro są to dni robocze.
Pan który jest jeszcze właścicielem auta powiedział że będzie miał te dokumenty poniedziałek-środa (22-24 czerwiec), więc liczę na to że się nie mylił, chociaż nie ufam mu zbytnio jeżeli chodzi o sprawy związane z załatwianiem czegokolwiek przez niego. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 12:52 pm
|
|
|
PolakZNL,
Nie martw sie na zapas ,moze byc tak ,ze w tych pieciu dniach otrzymasz oba dokumenty ,nie zapominaj o tym , ze w sobote tez poczta dziala . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
PolakZNL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 1:08 pm
|
|