NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UVW okres oczekiwania
Autor Wiadomość
109dka
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 27, 2015 9:29 am   UVW okres oczekiwania

Witam
15 maja uległam wypadkowi w pracy. Miałam połamane palce i byłam na chorobowym wlącznie do 2 maja. Miałam dlon w gipsie . Po zdjeciu lekarz stwierdzil ,ze moge pracowac , pozostawil mi tylko jedn palec w gipsie. Do tego czasu nie otrzymalam ,zadnej informacji z UWV , oraz wyplaty za okres choroby. Dzwonilam do pracodawcy i twierdzi ,że zglosil mnie , oraz wyslal moj raport ze szpitala. Ile czasu takie cos trwa ? Wypłatę mam miesięczną , otrzymałam tylko wypłatę za dwa tyg. pracy . mija już drugi miesiąc .Była juz nastepna wypłata a za chorbowe nic.Pracodowca mnie wczesniej poinformował , że cała procedura rozpatrzenia trwa 3 tyg. od zgłoszenia wypadku.Nadmienię ,że logowałam się na stronę uwv i nie ma tam nigdzie informaci na temat mojego wypadku.
Ostatnio zmieniony przez 109dka Sob Cze 27, 2015 9:32 am, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Cze 27, 2015 11:42 am   

109dka napisał/a:

Cytat:
otrzymałam tylko wypłatę za dwa tyg. pracy . mija już drugi miesiąc .Była juz nastepna wypłata a za chorbowe nic.

to sa pieniadze, wlasnie za chorobowe nie slyszalam, by ktos otrzymywal wyplate + chorobowe

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 27, 2015 12:33 pm   Re: UVW okres oczekiwania

109dka napisał/a:
Wypłatę mam miesięczną , otrzymałam tylko wypłatę za dwa tyg. pracy . mija już drugi miesiąc .

Panicelinka
Tylko za 2 tygodnie, nie za miesiac.

109dka

A kontaktowalas sie z UWV? Masz vast czy faze B?
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Sob Cze 27, 2015 12:34 pm, w całości zmieniany 2 razy  

109dka
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 27, 2015 10:55 pm   

Mam wypłatę zawsze za 4 wypracowane tygodnie , czyli miesięczną wypadającą w różnych terminach. Chora byłam w dwóch pierwszych tygodniach a następne dwa pracowałam i za te ostatnie tylko dostałam wypłatę od pracodawcy. Czyli za dwa tygodnie. Mam umowę o pracę na czas okreslony 1 roku. Kontaktowałam się ok 2 tyg. temu i nadal cisza.

[ Dodano: Sob Cze 27, 2015 11:32 pm ]
Moja umowa - Het MIN-MAX contract.

Tomczita 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 28, 2015 7:42 pm   

Prawdopodobnie pracodawca nie zgłosił twojego wypadku.Przeczytaj dobrze kontrakt kto zajmuje się chorobowym(UWV czy inna agencja np.Acture). Szukaj pomocy u osób zajmujących się szeroko pojętymi "sprawami administracyjnymi" dla Polaków. Możesz zadzwonić także pod ten numer do UWV Ziektewet 0900-92 94(nie z każdej sieci da się dodzwonić).
Jest również numer do UWV dla obcokrajowców 0031888982001(z polskiego numeru telefonu będąc w NL też jest możliwy kontakt).
Pamiętaj,że każdy pracodawca ma obowiązek zgłosić wypadek w pracy.Przysługuje ci prawo ubiegać się o odszkodowanie.Pracodawca może podsuwać ci różne dokumenty do podpisania w celu uniknięcia odpowiedzialności.Życzę powodzenia i przede wszystkim zdrowia.
Brat na brata słowem wojuje...idea KRZYŻA triumfuje.
WYŁĄCZ WIARĘ WŁĄCZ MYŚLENIE.IGNORANCJA ZASZKODZI TAK MNIE JAK I CIEBIE.

109dka
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 28, 2015 10:43 pm   

Dziękuję za informację. W kontrakcie pisze ,że UWV.

Dareckiiiii
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 09, 2015 10:25 pm   

Tomczita napisał/a:
Pamiętaj,że każdy pracodawca ma obowiązek zgłosić wypadek w pracy.

wypadek , badz chorobowe ktore trwa dluzej niz 2 dni tak?

a co jezeli w kontrakcie nie jest napisane ze chorobowym zajmuje sie UWV?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 8:02 am   

Dareckiiiii napisał/a:
wypadek , badz chorobowe ktore trwa dluzej niz 2 dni tak?

Wypadek w pracy czyli na terenie zakadu , pracodawca musi zglosic do arbeidsinspectie , chorobowe zas jest zglaszane do UWV lub ubezpieczalni zajmujacej sie wyplacaniem chorobowego . Jezeli pracodawca nie ma ubezpieczenia na "chorobowe" to oplaca to sam z wlasnej kieszeni . Ale takie cos pwinno byc opisane w kontracie o prace . Ilosc dni nie platnych za chorobowe jest zalezna od pracodawcy/ jego ubezpieczalni . Niektore firmy maja jeden dzien bezplatny inne 2 a inne 3 .

Dareckiiiii
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 1:37 pm   

W moim wypadku byl to wypadek , ale czef stwierdzil ze nie ma sensu zglaszac tego gdziekolwiek , a juz napewno nie do UWV poniewaz maly wypadek potraktuja jako mala chorobe , i tak on widzi moj wypadek . Do tego stwierdzil ze ma ubezpieczenie oczywiscie i gdyby chodzilo o niezdolnosc moja do pracy np o rok badz wiecej to tak .. Jednym slowem cyrki i klamstwa.

Arbeidsinspectie, tego to juz w zyciu tam nie zglosi .. Bo to wiaze sie z inspekcja ..

Na chwile obecna tydzien wolnego mialem a noga dalej nie jest wyleczona , dzis wizyta u lekarza i zdjecie rentgen .. Poa tym nie umiem porozumiec sie z szefem i ksiegowoscia , ktorzy twierdza ze takich zasad niema i pierwsze slysza wiec skierowalem sprawe do adwokata ktory ma sie tym zajac w moim imieniu i wyjasnic ksiegowosci ze wypadek w pracy to ie choroba

109dka
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 9:11 pm   

Miałam dosyc oczekiwania i krętactw szefa. Napisałam do niego ,że daję mu czas do popołudnia na odpowiedź co z moim chorobowym inaczej dzwonię do inspekcji pracy. Po godzinie zadzwonił bym zajrzała na konto . Szybko znalazły się pieniadze za chorobowe i drugie mniejsze za uszczerbek na zdrowiu.

Dareckiiiii
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 11, 2015 10:58 am   

109dka, O to gratulacje .. Widac jedni maja szczescie a innni -ja -moga byc wykorzystywani prez nieuczciwych pracodawcow .. Ja juz nie porozumiewam sie z szefostwem ,, poprostu zajal sie tym adwokat .. Wczoraj byla rozmowa z szefem ktory znowu zaczal krzyczec na calego i pluc sie do sluchawki , ze on zna przepisy lepiej i ze nie musi nigdzie zglaszac mojego wypadku .

Ciekawe czy adwokatowi tez tak powie?

Chorobowe mam platne 100% i z tym sie nawet on zgadza .. Ale co z uszczerbkiem na zdrowiu? moge starac sie o odszkodowanie . poza tym najbardziej chodzi o zasady ktorych moj szef nie zamierza przestrzegac

Odpowiedz do tematu