NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Export auta - nowe procedury?
Autor Wiadomość
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 10:39 am   Export auta - nowe procedury?

Witam
Zakładam ten temat, który jak już zauważyłem przewijał się tu i ówdzie, ale niestety nie znalazłem satysfakconującej mnie odpowiedzi.
Otóż kupiłem samochód z Holandii na eksport. W RDW wydali mi tylko taką zieloną kartę (chyba eksportowa) za 9,7 i z tym papierkiem udałem się kupić ubezp. i tablice. Zjechałem do Polski, a w Polsce okazało się że brakuje jednego lub dwóch dokumentów. Napisałem do tego komisu to odpisali mi że oni więcej do tego auta nic nie mają i teraz jest nowa procedura wysyłania pocztą reszty dokumentów. I teraz zasadnicze pytanie. Czy teraz jest taka procedura (czyli wszystko jest w porządku) i mam czekać na list czy gdzieś popełniłem błąd, a może ktoś inny. W każdym razie napisałem jeszcze do RDW z podobnym zapytaniem, lecz nie dowiedziałem się czy teraz jest taka procedura czy nie tylko że "w ekstremalnych przypadkach nie później niż miesiąc po eksporcie auta mogę wystąpić o duplikat dowodu (31e), który może być wysłany tylko do zameldowanego właściciela w Holandii. To mnie już rozbiło. Czy jeśli te papiery w ogóle nie przyjdą to będę musiał wystąpić o duplikat, ale z kolei jak mam go dostać skoro nie jestem zameldowany w Holandii. Druga sprawa, która jeszcze mnie nurtuje to dlaczego oni puszczają samochody na eksport na białych tablicach bez dowodu właściwego, bo z tego co mi wiadomo to ten dokument jest potrzebny przy ew. kontroli.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 11:06 am   

Jak wynika z ponizszego , to w twoim wlasnym interesie bylo dopilnowac, zeby otrzymac te dokumenty nawet przedluzyc tu pobyt o kilka dni ,bo RDW nie wysle ci ich na twoj polski adres

z innego tematu
Cytat:
RDW wysłał KENTEKENBEWIJS do komisu w którym kupiłem auto na pytanie czemu Pani nie była w stanie odpowiedzieć. Więc nie należy wierzyć sprzedawca czy urzędom tylko samemu dopilnować jakie dokumenty musimy mieć żeby nie było problemów w Polsce. Na szczęście ja sprawdziłem na necie co jest wymagane i załatwiłem sprawę nim opuściłem Holandię.

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?t=106292

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 12:11 pm   Export auta - nowe procedury?

Właśnie specjalnie kupowałem w komisie, bo spodziewałem się że wszystkiego dopilnują. Druga sprawa, gdy poszedłem do RDW ze sprzedawcą a raczej jego wysłannikiem to On oddał tylko żółte tablice i miał jakąś białą karteczkę z logiem RDW, innych dokumentów nie widziałem. Byłem przekonany że pani w okienku i sprzedawca wiedzą co jest potrzebne. Jeszcze wykupując tablice rejestracyjne wystarczył tylko ten zielony papierek z rdw więc myślałem że wszystko gra. Ale skoro sprzedawca nie miał papierów z auta to gdzie one są. No, ale ten sprzedawca powiadomił mnie że teraz są nowe procedury i przyjdą pocztą. I tak już przeczytałem w paru miejscach, że niby tak jest, tylko już czwarty dzień mija a skrzynka pusta, więc jeśli to wysłali to gdzie? I dlaczego niby do Polski mieliby nie wysyłać? Ze wszystkich urzędów zawsze coś przysyłają. Już sam nie wiem co robić.

[ Dodano: Czw Wrz 17, 2015 1:22 pm ]
Jeszcze tutaj wstawię cytat z jakiejś holenderskiej strony o nowym dowodzie rejestracyjnym

"Let op: je krijgt bij de tenaamstelling dus geen kentekencard of ander kentekenbewijs mee. Toch mag je na de tenaamstelling gewoon de weg op. De politie kan namelijk de tenaamstelling controleren in het digitale kentekenregister. Als je de auto voor 16.00 uur tenaamgesteld hebt, doet de RDW de kentekencard dezelfde dag nog op de post. Je ontvangt hem dus spoedig na de tenaamstelling. Tot 14 dagen na de tenaamstelling mag je de weg op zonder kentekencard; daarna moet je hem kunnen tonen.

Samen met de kentekencard ontvang je het tweede deel van de tenaamstellingscode per post. Deze vijf cijfers voeg je zelf samen met de eerste vier op het tenaamstellingsverslag. Bewaar deze code zorgvuldig in je administratie. Alleen met deze code en de kentekencard kun je het voertuig verkopen of schorsen."

Czyli z tego co tu zrozumiałem to właśnie teraz nie dają żadnego dowodu przy przepisaniu. Dowód i ten kod przychodzi pocztą, a w razie kontroli policji, powinna wystarczyć tylko ta kartka o przepisaniu pojazdu a oni już sobie sprawdzą w bazie danych. I na tym można jeździć do dwóch tyg. Chyba dobrze zrozumiałem. Tylko czy to mi przyjdzie do Polski.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 8:02 pm   

To dotyczy sytuacji, gdy auto nadal pozostaje w NL, tylko ma nowego wlasciciela.

Odpowiedz do tematu