NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przewóz leków
Autor Wiadomość
Maru772
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 02, 2015 9:26 pm   Przewóz leków

Witam,
w sobotę wyjeżdżam z PL do NL do pracy droga ladową przez Niemcy. Zamierzam zabrać ze sobą małą pateczkę: leki przeciwbólowe, przeciw grypie i przeziębieniu, skrzyp, magnez, leki na podróż, od nerwicy. Wszysko zmieści się w jednym małym pojemniku. Co mogę, a czego nie mogę przewieźć? Czy trzeba je zgłaszać w razie kontroli?

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lis 03, 2015 9:18 am   

Jesli sa to leki na wlasny uzytek i w malych ilosciach to nie musisz sie niczego obawiac.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lis 07, 2015 11:33 am   

Maru772, jezeli masz jakies leki na recepte musisz miec medyczny paszport od lekarza . nie zalerznie od ilosci . A ze masz leki na nerwice to sa leki na recepte radze ci sie wybrac do lekarza domowego i poprosic o taki wydruk ( medyczny paszport ) .
Ja osobiscie odnawiam go co roku i mam go zawsze w aucie .

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Nie Lis 08, 2015 11:05 am   

Lub informację na piśmie od lekarza, że to są leki tylko dla twojego użytku.

Kurt Cobain

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 12:25 pm   

w ponizszym linku masz przykaldy lekarstw ktore nie moga byc ot tak sobie przewozone , miedzy innym lekarstwa na nerwice , mocne przeciwbolowe itd
https://www.rijksoverheid...nen-mee-op-reis

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 2:57 pm   

Maru772,
Od 25 lat przekraczam granice polsko- niemiecka i niemiecko- holenderska
byl czas ,gdy na granicy po obu stronach kontrolowono paszporty i czesto ''trzepano''pasazerow i auta.
Nigdy nie mialam problemu z zadnymi przewozonymi lekarstwami , zaden straznik graniczny nigdy mnie o nie nie zapytal nie mowiac juz o zezwoleniu ,a nawet jak znalazl je w moim podrecznym bagazu , to nie robiono problemu ,przeciez nie byly to ilosci hurtowe wywozone na sprzedaz .
Dodam ze jak jestem w Polsce to zaopatruje sie zawsze w leki przeciwbolowe , na grype witaminy , syropoy ,masci itp. moze i zle robie ale wcale nie mam zamiaru zrezygnowac z ich przwozenia, ooczywiscie na wlasne potrzeby .

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 08, 2015 3:51 pm   

Panicelinka,
No dobra, ale np. oxazepam czy temapezam na sen czy nerwy jest w Holandii przepisywany bardzo czesto, a w Polsce prawie nigdy, wiec to zalezy od rodzaju lekow.
Moja mama dla pewnosci zawsze bierze w aptece medicijnenpaspoort ktory opisuje baileys.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 4:40 pm   

GeraltRivia

Cytat:
oxazepam czy temapezam na sen czy nerwy jest w Holandii przepisywany bardzo czesto, a w Polsce prawie nigdy

Nie robmy z Polski kraju w ktorym nie sa przepiywane te leki .Sa przepisywane i to nawet czesciej niz myslisz , powiem wiecej nawet osoby ktore choruja na nadczynnosc tarczycy, bardzo czesto otrzymuja od lekarza recepte na Temazepam.
Podobnie jest z oxazepamem .Znam go jeszcze z czasow studenckich , wtedy trudniej dostepny dzis wlasciwie bez problemu , proszac lekarza mozna go otrzymac na recepte ( bez niej tez mozna kupic chocby poprzez internet.)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu