Przewóz leków |
Autor |
Wiadomość |
Maru772
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2015 9:26 pm Przewóz leków
|
|
|
Witam,
w sobotę wyjeżdżam z PL do NL do pracy droga ladową przez Niemcy. Zamierzam zabrać ze sobą małą pateczkę: leki przeciwbólowe, przeciw grypie i przeziębieniu, skrzyp, magnez, leki na podróż, od nerwicy. Wszysko zmieści się w jednym małym pojemniku. Co mogę, a czego nie mogę przewieźć? Czy trzeba je zgłaszać w razie kontroli? |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2015 9:18 am
|
|
|
Jesli sa to leki na wlasny uzytek i w malych ilosciach to nie musisz sie niczego obawiac. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2015 11:33 am
|
|
|
Maru772, jezeli masz jakies leki na recepte musisz miec medyczny paszport od lekarza . nie zalerznie od ilosci . A ze masz leki na nerwice to sa leki na recepte radze ci sie wybrac do lekarza domowego i poprosic o taki wydruk ( medyczny paszport ) .
Ja osobiscie odnawiam go co roku i mam go zawsze w aucie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 11:05 am
|
|
|
Lub informację na piśmie od lekarza, że to są leki tylko dla twojego użytku. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 12:25 pm
|
|
|
w ponizszym linku masz przykaldy lekarstw ktore nie moga byc ot tak sobie przewozone , miedzy innym lekarstwa na nerwice , mocne przeciwbolowe itd
https://www.rijksoverheid...nen-mee-op-reis |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 2:57 pm
|
|
|
Maru772,
Od 25 lat przekraczam granice polsko- niemiecka i niemiecko- holenderska
byl czas ,gdy na granicy po obu stronach kontrolowono paszporty i czesto ''trzepano''pasazerow i auta.
Nigdy nie mialam problemu z zadnymi przewozonymi lekarstwami , zaden straznik graniczny nigdy mnie o nie nie zapytal nie mowiac juz o zezwoleniu ,a nawet jak znalazl je w moim podrecznym bagazu , to nie robiono problemu ,przeciez nie byly to ilosci hurtowe wywozone na sprzedaz .
Dodam ze jak jestem w Polsce to zaopatruje sie zawsze w leki przeciwbolowe , na grype witaminy , syropoy ,masci itp. moze i zle robie ale wcale nie mam zamiaru zrezygnowac z ich przwozenia, ooczywiscie na wlasne potrzeby . |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 3:51 pm
|
|
|
Panicelinka,
No dobra, ale np. oxazepam czy temapezam na sen czy nerwy jest w Holandii przepisywany bardzo czesto, a w Polsce prawie nigdy, wiec to zalezy od rodzaju lekow.
Moja mama dla pewnosci zawsze bierze w aptece medicijnenpaspoort ktory opisuje baileys. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 4:40 pm
|
|
|
GeraltRivia
Cytat: | oxazepam czy temapezam na sen czy nerwy jest w Holandii przepisywany bardzo czesto, a w Polsce prawie nigdy
|
Nie robmy z Polski kraju w ktorym nie sa przepiywane te leki .Sa przepisywane i to nawet czesciej niz myslisz , powiem wiecej nawet osoby ktore choruja na nadczynnosc tarczycy, bardzo czesto otrzymuja od lekarza recepte na Temazepam.
Podobnie jest z oxazepamem .Znam go jeszcze z czasow studenckich , wtedy trudniej dostepny dzis wlasciwie bez problemu , proszac lekarza mozna go otrzymac na recepte ( bez niej tez mozna kupic chocby poprzez internet.)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|