NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Panicelinka
Pon Kwi 18, 2016 6:35 pm
polskie auto i opłacanie samego podatku drogowego
Autor Wiadomość
WojtekM
Poczatkujacy
B3Quiet

Wysłany: Pon Gru 07, 2015 10:18 pm   polskie auto i opłacanie samego podatku drogowego

Witajcie,
nim przejdę do samego pytania opiszę pokrótce swoją sytuację. Od przyszłego roku zaczynam pracę na kontrakcie, dotychczas pracowałem przez agencję (przez okres ok 2 lat byłem pracownikiem tymczasowym). Nie posiadam holenderskiego meldunku, nie wiem czy to było zgodne z prawem czy nie, mieszkania zapewniała agencja i "nie meldowała" tak samo jak pojazdy służbowe. Po wygaśnięciu umowy z agencją jestem zmuszony do zakupu samochodu. Prześledziłem już forum i zgodnie z waszymi radami najlepszą opcją jest zakup samochodu w Holandii i ominięcie szeregu formalnych niedogodności związanych z przerejestrowaniem auta, niestety mój problem polega na tym że ja potrzebuję samochodu od zaraz. A czemu?samochód potrzebny mi będzie do przetransportowania siebie i "żałosnego" dorobku jaki posiadam z Polski do Holandii, do znalezienia mieszkania, do dojazdów do pracy (tylko na samym początku). Po lekturze forum wiem, że nic nie wiem (i prosiłbym Was abyście mnie nie besztali, bo na pewno temat już się gdzieś przewinął, a ja zwyczajnie nie doczytałem). Oto moje pytanie:

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość opłacania samego podatku drogowego i poruszania się na polskich tablicach rej?

chodzi mi o legalne tymczasowe wyjście z mojej sytuacji. Samochód z polskimi tablicami potrzebny mi będzie na okres ok 4 - 6 miesięcy, po czym go sprzedam w PL i kupię nowy w Holandii.

Pozdrawiam i Dziękuję
Wojtek

thunder85 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 07, 2015 10:36 pm   

Pytanie czy w miejscu, gdzie bedziesz mieszkał teraz w Holandii bedziesz miał meldunek czy nie? bo to ważne. Formularz MRB możesz wypełnić i wysłać do belastingu podając adres polski (nie mając meldunku), wybrac opcje kwartalną zapłaty. Tylko pytanie czy opłaca Ci sie to skoro tym autem dopiero przyjedziesz, nie miałeś nim żadnej kontroli w Holandii itd., a chcesz nim tylko jezdzić 4 miesiące w Holandii...?
Ostatnio zmieniony przez thunder85 Pon Gru 07, 2015 10:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Pon Gru 07, 2015 10:54 pm   

Jeśli chcesz koniecznie płacić (bo w praktyce nie trzeba bez meldunku i jakiś czas po nim :P ) to wyślij formularz z PDF do belastingu podając dane auta.

Po tym jak zakupisz auto holenderskie (o ile zakupisz bo do tego wymaga się meldunku) to już z automatu będziesz opłacać, jednakże poinformuj urząd o braku polskiego samochodu.

Ogólnie, kupujesz auto PL=> wysyłasz wydrukowany dokument PDF => czekasz na naliczenie podatku => opłacasz.

WojtekM
Poczatkujacy
B3Quiet

Wysłany: Pon Gru 07, 2015 10:55 pm   

Witaj thunder85,

I tu zaczynają się schody...

przez okres ok 3 tygodni będę wynajmował mieszkanie tak jak dotychczas od swojej agencji (bez meldunku), nie będąc jednak już ich pracownikiem. W tym czasie będę szukał mieszkania bliżej miejsca pracy. Dotychczas dojeżdżałem autem firmowym ok 70 km dziennie z Venlo do Eindhoven. Prywatne Auto będzie "czyste" nie było dotychczas kontrolowane. Rozglądam się za mieszkaniem z meldunkiem, chciałbym się na stałe osiedlić w Holandii.

Jeżeli opłaciłbym sam podatek drogowy - nie mając meldunku, a później bym się zameldował to automatycznie musiałbym przerejestrować auto?

[ Dodano: Pon Gru 07, 2015 11:04 pm ]
Fegelein moja wiedza opiera się na tym co zasłyszałem od innych, niestety dopiero raczkuję. Zastanawiałem się czy jest możliwe podróżowanie na polskich tablicach opłacając jedynie podatek drogowy, to wydaje się najbardziej korzystne finansowo rozwiązanie. Chciałbym mieć święty spokój i spokojnie się przemieszczać swoim samochodem.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Wto Gru 08, 2015 9:20 pm   

Możesz opłacać sam podatek drogowy, tj. jeździć na polskich blachach. Meldunek nie zmusza cię do rejestracji auta na żółte tablice.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi