Zatrzymany przez Belasting |
Autor |
Wiadomość |
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 2:41 pm Zatrzymany przez Belasting
|
|
|
Dziś zatrzymał mnie do kontroli auta belasting. Nie wiem czego sie spodziewac po ich kontroli (prawo jazdy, dowód rejestracyjny i stan licznika) Auto kupiłem w lipcu 2015, w holandi jestem od 2 lat. Od lipca przed kupnem auta byłem na zasiłku pracowałem tylo 2 tygodnie kilka razy zjezdzałem do Polski. Dwa dni temu wróciłem z Polski z urlopu nadal nie pracuję i nie jestem zameldowany i wcześniej tez nie byłem. Co w tym przypadku mam zrobić ? |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:02 pm
|
|
|
A jak się zakończyła kontrola? |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:17 pm
|
|
|
W sumie niczym, dostałem broszurkę po polsku co robić gdy jeżdżę autem w holandii i to wszystko spytali tylko gdzie mieszkam, powiedzialem, że u dziewczyny i że narazie nie pracuję i to wszystko. Zbyt dobrze nie mówie po ang ale z tego co mi mówił to to że sprawdzili w systemie lub sprawdzą i nic więcej. |
Ostatnio zmieniony przez Bartekue Wto Sty 05, 2016 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:22 pm
|
|
|
No to co się martwisz na zapas? Wygląda na to, że tym razem skończyło się na pouczeniu.
Jeśli planujesz poruszać się tym samochodem po Holandii dłużej powinieneś zgłosić go do Belastingu i płacić podatek drogowy. Druga kontrola może być mniej przyjemna.
Podatek możesz sobie wyliczyć tutaj:
http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:56 pm
|
|
|
A ile mam czasu na to żeby się zglosić do bleastingu ?? wyczytałem że jakis okres mogę jeździć bez zgłaszania tego jeśli nie jestem zameldowany i nie zamierzam zostać tutaj na dłużej ? |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 4:38 pm
|
|
|
Bartekue napisał/a: | A ile mam czasu na to żeby się zglosić do bleastingu ?? wyczytałem że jakis okres mogę jeździć bez zgłaszania tego jeśli nie jestem zameldowany i nie zamierzam zostać tutaj na dłużej ? |
Jak najszybciej. Po 4 miesiącach już musisz opłacać podatek drogowy.
Bartekue napisał/a: | [...] w holandi jestem od 2 lat. [...] |
2 lata już tu jesteś a to chyba raczej nie pasuje do "nie zamierzam zostać tutaj na dłużej"...
Przydatny link:
http://www.belastingdiens...nlands_kenteken |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:00 pm
|
|
|
Bartekue nie chcę Cie straszyć, ale jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał do zapłaty również tzw. BPM, czyli cło. MRB i BPM nie łączą się, ale łączy je tylko ta kontrola. Niby BPM jest tylko dla osób zameldowanych, ale mogą sprawdzić w belastingu twoje przychody, a jak byłeś na zasiłku to wogóle. Mogą teraz Cię sprawdzać w belastingu co i jak. W ogóle teraz zaczynają mandaty przychodzić do Polski i powoli nie będzie opłacało się trzymać tutaj auta na polskich blachach,czy się jest zameldowanym czy nie. |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:03 pm
|
|
|
a jeśli mam zamiar zostac do lipca tutaj ? czy to cos zmienia czy moga mnie zwolnić jakoś z tego podatku ? czy to jest nieuniknione i jak mnie złapia znowu jakie sa tego konsekwencje jesli nie zaplace tego podatku i czy to że zjezdzam do Polski raz na 3 miesiace to ma jakis wplyw? |
Ostatnio zmieniony przez Bartekue Wto Sty 05, 2016 5:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:13 pm
|
|
|
Bartekue, jaki adres podałes przy kontroli? Belasting może uznać, skoro byłeś na terenie Holandii przynajmniej 2/3 roku w roku masz obowiązek meldunku. Tutaj masz główne źródło przychodów w ostatnim czasie. Te zjazdy na tydzień co 3 miesiące i tak dalej i tak dalej mogą nic nie dać, tym bardziej że masz jakąś ciągłość bo byłeś na zasiłku. Teraz wielu Polakom może sie dostać właśnie, a szkoda bo sprowadzają uchodzców inne nacje, pasożytów dosłownie i tylko im socjale płacą.
Moja rada, idz do księgowego i sie poradz, on z pewnością Ci doradzi zgłoszenie auta do belastingu. |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:19 pm
|
|
|
Bartekue napisał/a: | a jeśli mam zamiar zostac do lipca tutaj ? | To płać do lipca.
Cytat: | czy to cos zmienia czy moga mnie zwolnić jakoś z tego podatku ? | Na jakiej podstawie mieli by Cię zwolnić?
Cytat: | czy to jest nieuniknione i jak mnie złapia znowu jakie sa tego konsekwencje jesli nie zaplace tego podatku i czy to że zjezdzam do Polski raz na 3 miesiace to ma jakis wplyw? | Niektórzy jeżdżą latami i im się udaje, inni nie mają tyle szczęścia i jak zostają złapani to płacą należny podatek + zaległy podatek + karę czyli czasami w sumie nawet kilkaset €. Wybór należy do Ciebie. |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:48 pm
|
|
|
thunder85 napisał/a: | Bartekue, jaki adres podałes przy kontroli? Belasting może uznać, skoro byłeś na terenie Holandii przynajmniej 2/3 roku w roku masz obowiązek meldunku. Tutaj masz główne źródło przychodów w ostatnim czasie. Te zjazdy na tydzień co 3 miesiące i tak dalej i tak dalej mogą nic nie dać, tym bardziej że masz jakąś ciągłość bo byłeś na zasiłku. Teraz wielu Polakom może sie dostać właśnie, a szkoda bo sprowadzają uchodzców inne nacje, pasożytów dosłownie i tylko im socjale płacą.
Moja rada, idz do księgowego i sie poradz, on z pewnością Ci doradzi zgłoszenie auta do belastingu. |
podałem adres pod którym mieszkam bo auto jechało za mna aż pod sam dom.. a co jeśli auto zostawie w Polsce ?? pojade w marcu do polski i je tam zostawię ? czy wtedy problem z opłatą minie ? |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 05, 2016 6:05 pm
|
|
|
Zobaczymy jak w Twoim wypadku to bedzie. Daj znać na forum co i jak, to się pomyśli co dalej. |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2016 12:51 pm
|
|
|
Głupi nie byli skoro pojechali za toba az pod dom. Skoro nigdy nie miales tu meldunku i obecnie tez nie masz, mogles powiedziec ze przyjechales w odwiedziny do Holandii. No chyba ze ktos cie podpiepszyl ze masz auto od pol roku i mieszkasz z babą a tablice polskie. Kombinowanie ma krotkie nóżki niestety. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2016 3:04 pm
|
|
|
Ja widzisz wóz Belastingdienstu to uciekasz, nie z piskiem opon, ale nie jedziesz obok nich - z tego co wiem nie mają prawa cię zdjąc podczas jazdy... tylko służby jak policja mogą.
Błędem była jazda do domu.
Teraz to podatek będziesz musiał płacić, a w przypadku drugiej kontroli (gdybyś nie płacił) przyjdzie kara. |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2016 10:21 am
|
|
|
feel_x napisał/a: | Głupi nie byli skoro pojechali za toba az pod dom. Skoro nigdy nie miales tu meldunku i obecnie tez nie masz, mogles powiedziec ze przyjechales w odwiedziny do Holandii. No chyba ze ktos cie podpiepszyl ze masz auto od pol roku i mieszkasz z babą a tablice polskie. Kombinowanie ma krotkie nóżki niestety. |
Powiedziałem im że dopiero przyjechałem do dziewczyny i że nie mam aktulanie pracy i szukam czegoś ale przypuszczam że nie ważne co im powiem to i tak nic nie zmieniłoby..
[ Dodano: Czw Sty 07, 2016 10:24 am ]
Fegelein napisał/a: | Ja widzisz wóz Belastingdienstu to uciekasz, nie z piskiem opon, ale nie jedziesz obok nich - z tego co wiem nie mają prawa cię zdjąc podczas jazdy... tylko służby jak policja mogą.
Błędem była jazda do domu.
Teraz to podatek będziesz musiał płacić, a w przypadku drugiej kontroli (gdybyś nie płacił) przyjdzie kara. |
Człowiek na błędach się uczy.. wiesz nie wiedziałem jak postąpić zauważyłem ich jak juz wjeżdżałem na swoje ''uliczki'' dojezdne do mojego mieszkania i zakręt w zakręt jechali za mną więc ta''niby'' ucieczka wiązała by się z tym że musiałbym wrócić z powrotem na główną drogę co wydawałoby się już podejrzane bo po co zjeżdżałem.. :/
[ Dodano: Czw Sty 07, 2016 10:30 am ]
Jaki są wysokości kar jeśli mnie złapią następnym razem ?? wyliczyłem że kwartalnie za auto musiałbym płacić ponad 400e ! ale jak skoro nie mam pracy anie innego utrzymania ?? NIe wiem czy dobrze myślę ale jeśli zacznę pracę teraz dajmy w ciągu 2-3 tygodni to od dnia rozpoczęcia będę miał te 3 miesiące by załatwić wszelkie formalności z podatkiem ? jeśli by mnie złapali w ciągu tych 3 miesięcy ponownie czy bedą jakieś większe problemy z tego ? |
|
|
|
|
|