NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzymany przez Belasting
Autor Wiadomość
Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 2:41 pm   Zatrzymany przez Belasting

Dziś zatrzymał mnie do kontroli auta belasting. Nie wiem czego sie spodziewac po ich kontroli (prawo jazdy, dowód rejestracyjny i stan licznika) Auto kupiłem w lipcu 2015, w holandi jestem od 2 lat. Od lipca przed kupnem auta byłem na zasiłku pracowałem tylo 2 tygodnie kilka razy zjezdzałem do Polski. Dwa dni temu wróciłem z Polski z urlopu nadal nie pracuję i nie jestem zameldowany i wcześniej tez nie byłem. Co w tym przypadku mam zrobić ?

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:02 pm   

A jak się zakończyła kontrola?

Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:17 pm   

W sumie niczym, dostałem broszurkę po polsku co robić gdy jeżdżę autem w holandii i to wszystko spytali tylko gdzie mieszkam, powiedzialem, że u dziewczyny i że narazie nie pracuję i to wszystko. Zbyt dobrze nie mówie po ang ale z tego co mi mówił to to że sprawdzili w systemie lub sprawdzą i nic więcej.
Ostatnio zmieniony przez Bartekue Wto Sty 05, 2016 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wigru 

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:22 pm   

No to co się martwisz na zapas? Wygląda na to, że tym razem skończyło się na pouczeniu.

Jeśli planujesz poruszać się tym samochodem po Holandii dłużej powinieneś zgłosić go do Belastingu i płacić podatek drogowy. Druga kontrola może być mniej przyjemna.

Podatek możesz sobie wyliczyć tutaj:
http://www.belastingdiens...uigenbelasting/

Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 3:56 pm   

A ile mam czasu na to żeby się zglosić do bleastingu ?? wyczytałem że jakis okres mogę jeździć bez zgłaszania tego jeśli nie jestem zameldowany i nie zamierzam zostać tutaj na dłużej ?

wigru 

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 4:38 pm   

Bartekue napisał/a:
A ile mam czasu na to żeby się zglosić do bleastingu ?? wyczytałem że jakis okres mogę jeździć bez zgłaszania tego jeśli nie jestem zameldowany i nie zamierzam zostać tutaj na dłużej ?

Jak najszybciej. Po 4 miesiącach już musisz opłacać podatek drogowy.

Bartekue napisał/a:
[...] w holandi jestem od 2 lat. [...]

2 lata już tu jesteś a to chyba raczej nie pasuje do "nie zamierzam zostać tutaj na dłużej"...

Przydatny link:
http://www.belastingdiens...nlands_kenteken

thunder85 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:00 pm   

Bartekue nie chcę Cie straszyć, ale jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał do zapłaty również tzw. BPM, czyli cło. MRB i BPM nie łączą się, ale łączy je tylko ta kontrola. Niby BPM jest tylko dla osób zameldowanych, ale mogą sprawdzić w belastingu twoje przychody, a jak byłeś na zasiłku to wogóle. Mogą teraz Cię sprawdzać w belastingu co i jak. W ogóle teraz zaczynają mandaty przychodzić do Polski i powoli nie będzie opłacało się trzymać tutaj auta na polskich blachach,czy się jest zameldowanym czy nie.

Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:03 pm   

a jeśli mam zamiar zostac do lipca tutaj ? czy to cos zmienia czy moga mnie zwolnić jakoś z tego podatku ? czy to jest nieuniknione i jak mnie złapia znowu jakie sa tego konsekwencje jesli nie zaplace tego podatku i czy to że zjezdzam do Polski raz na 3 miesiace to ma jakis wplyw?
Ostatnio zmieniony przez Bartekue Wto Sty 05, 2016 5:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

thunder85 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:13 pm   

Bartekue, jaki adres podałes przy kontroli? Belasting może uznać, skoro byłeś na terenie Holandii przynajmniej 2/3 roku w roku masz obowiązek meldunku. Tutaj masz główne źródło przychodów w ostatnim czasie. Te zjazdy na tydzień co 3 miesiące i tak dalej i tak dalej mogą nic nie dać, tym bardziej że masz jakąś ciągłość bo byłeś na zasiłku. Teraz wielu Polakom może sie dostać właśnie, a szkoda bo sprowadzają uchodzców inne nacje, pasożytów dosłownie i tylko im socjale płacą.
Moja rada, idz do księgowego i sie poradz, on z pewnością Ci doradzi zgłoszenie auta do belastingu.

wigru 

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:19 pm   

Bartekue napisał/a:
a jeśli mam zamiar zostac do lipca tutaj ?
To płać do lipca.
Cytat:
czy to cos zmienia czy moga mnie zwolnić jakoś z tego podatku ?
Na jakiej podstawie mieli by Cię zwolnić?
Cytat:
czy to jest nieuniknione i jak mnie złapia znowu jakie sa tego konsekwencje jesli nie zaplace tego podatku i czy to że zjezdzam do Polski raz na 3 miesiace to ma jakis wplyw?
Niektórzy jeżdżą latami i im się udaje, inni nie mają tyle szczęścia i jak zostają złapani to płacą należny podatek + zaległy podatek + karę czyli czasami w sumie nawet kilkaset €. Wybór należy do Ciebie.

Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 5:48 pm   

thunder85 napisał/a:
Bartekue, jaki adres podałes przy kontroli? Belasting może uznać, skoro byłeś na terenie Holandii przynajmniej 2/3 roku w roku masz obowiązek meldunku. Tutaj masz główne źródło przychodów w ostatnim czasie. Te zjazdy na tydzień co 3 miesiące i tak dalej i tak dalej mogą nic nie dać, tym bardziej że masz jakąś ciągłość bo byłeś na zasiłku. Teraz wielu Polakom może sie dostać właśnie, a szkoda bo sprowadzają uchodzców inne nacje, pasożytów dosłownie i tylko im socjale płacą.
Moja rada, idz do księgowego i sie poradz, on z pewnością Ci doradzi zgłoszenie auta do belastingu.

podałem adres pod którym mieszkam bo auto jechało za mna aż pod sam dom.. a co jeśli auto zostawie w Polsce ?? pojade w marcu do polski i je tam zostawię ? czy wtedy problem z opłatą minie ?

thunder85 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 05, 2016 6:05 pm   

Zobaczymy jak w Twoim wypadku to bedzie. Daj znać na forum co i jak, to się pomyśli co dalej.

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Śro Sty 06, 2016 12:51 pm   

Głupi nie byli skoro pojechali za toba az pod dom. Skoro nigdy nie miales tu meldunku i obecnie tez nie masz, mogles powiedziec ze przyjechales w odwiedziny do Holandii. No chyba ze ktos cie podpiepszyl ze masz auto od pol roku i mieszkasz z babą a tablice polskie. Kombinowanie ma krotkie nóżki niestety.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Sty 06, 2016 3:04 pm   

Ja widzisz wóz Belastingdienstu to uciekasz, nie z piskiem opon, ale nie jedziesz obok nich - z tego co wiem nie mają prawa cię zdjąc podczas jazdy... tylko służby jak policja mogą.
Błędem była jazda do domu.

Teraz to podatek będziesz musiał płacić, a w przypadku drugiej kontroli (gdybyś nie płacił) przyjdzie kara.

Bartekue
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 07, 2016 10:21 am   

feel_x napisał/a:
Głupi nie byli skoro pojechali za toba az pod dom. Skoro nigdy nie miales tu meldunku i obecnie tez nie masz, mogles powiedziec ze przyjechales w odwiedziny do Holandii. No chyba ze ktos cie podpiepszyl ze masz auto od pol roku i mieszkasz z babą a tablice polskie. Kombinowanie ma krotkie nóżki niestety.

Powiedziałem im że dopiero przyjechałem do dziewczyny i że nie mam aktulanie pracy i szukam czegoś ale przypuszczam że nie ważne co im powiem to i tak nic nie zmieniłoby..

[ Dodano: Czw Sty 07, 2016 10:24 am ]
Fegelein napisał/a:
Ja widzisz wóz Belastingdienstu to uciekasz, nie z piskiem opon, ale nie jedziesz obok nich - z tego co wiem nie mają prawa cię zdjąc podczas jazdy... tylko służby jak policja mogą.
Błędem była jazda do domu.

Teraz to podatek będziesz musiał płacić, a w przypadku drugiej kontroli (gdybyś nie płacił) przyjdzie kara.

Człowiek na błędach się uczy.. wiesz nie wiedziałem jak postąpić zauważyłem ich jak juz wjeżdżałem na swoje ''uliczki'' dojezdne do mojego mieszkania i zakręt w zakręt jechali za mną więc ta''niby'' ucieczka wiązała by się z tym że musiałbym wrócić z powrotem na główną drogę co wydawałoby się już podejrzane bo po co zjeżdżałem.. :/

[ Dodano: Czw Sty 07, 2016 10:30 am ]
Jaki są wysokości kar jeśli mnie złapią następnym razem ?? wyliczyłem że kwartalnie za auto musiałbym płacić ponad 400e ! ale jak skoro nie mam pracy anie innego utrzymania ?? NIe wiem czy dobrze myślę ale jeśli zacznę pracę teraz dajmy w ciągu 2-3 tygodni to od dnia rozpoczęcia będę miał te 3 miesiące by załatwić wszelkie formalności z podatkiem ? jeśli by mnie złapali w ciągu tych 3 miesięcy ponownie czy bedą jakieś większe problemy z tego ?

Odpowiedz do tematu