Przesunięty przez: Panicelinka Pią Lut 26, 2016 5:00 pm |
Praca w polsce a w holandii |
Autor |
Wiadomość |
wesoly2016
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2016 4:08 pm Praca w polsce a w holandii
|
|
|
Witam
Chciałem się rozliczyć z urzędem skarbowym w polsce jak i otrzymać zwroty podatku oraz ubezpieczenia za pracę w holandii.
Od 1 stycznia do ostatniego 31 czerwca pracowałem w polsce za co dostałem PIT od polskiego pracodawcy. Natomiast od 1 Lipca pracowałem juz w holandii do obecnie.
Wiem ze w polsce muszę złożyć pit 37 i go wypełnić ale wiecej nic nie wiem co zrobić proszę o odpowiedzi i porady |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2016 4:28 pm
|
|
|
Najlepiej udaj się z tym do księgowego, zapłać za usługę (pewnie około 50€) a dobry księgowy potrafi nawet wyciągnąć 1000€ zwrotu. |
|
|
|
|
wesoly2016
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2016 4:49 pm
|
|
|
Ale teraz jestem w polsce i pytanie czy muszę przedstawiać składki zdrowotne w polskim pit. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lut 26, 2016 4:58 pm
|
|
|
Osobiście jak się rozliczałem to wpisywałem głównie dochody z NL bez dzielenia zdrowotnych na poszczególne składniki, gdyż jest to trochę inaczej niż w Polsce.
Pamiętam, że wyszczególniłem składki zdrowotne (ogółem jako całość bez dzielenia na typy) oraz sam podatek.
Od dochodów odjąłem diety, które przysługują i podstawa opodatkowania jest niższa.
Robiłem to samodzielnie i chyba dobrze, bo od lat nikt z US się nie zgłosił z błędem
Niemniej jak w ogóle nie wiesz o co biega to lepiej zapłacić księgowej z biura, to jej podpis będzie w PIT i ona bierze odpowiedzialność za błędy. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|