Adam123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2016 8:20 pm Wynagrodzenie za dni świąteczne.
|
|
|
Witam jestem zatrudniony w agencji X na umowe na czas określony faza A wynagrodzenie co tydzien.
Za drugi dzień wielkanocy, ktory ustawowo jest dniem wolnym od pracy i przypada w poniedziałek nie otrzymałem wynagrodzenia tak jak pewna grópa osób pracująca poprzez tę agencje. Chcąc dowiedzieć się przyczyny zadzwoniłem na infolinje pracowniczą tam otrzymałem odpowiedz, że z nowym rokiem obowiązuje zasada, aby otrzymać wynagrodzenie za dni świąteczne trzeba przepracować w przypadku wielkanocy 13 poprzedzających poniedziałków co mnie troche zdziwiło bo rok wcześniej w tej samej agencji każdy otrzymywał wynagrodzenie za ten dzień jak i za każdy inny dzień świąteczny. Zapoznałem się z artykułem 58 kodeksu CAO ABU, który rególuje dni świateczne i nie dokońca go rozumiem. Pracuje trzy lata w Holandi i zawsze otrzymywałem wynagrodzenie za dni świąteczne do tego roku. Dla pracowników tymczasowych jest ciężko przepracować np. 13 poniedziałków poprzedzających święto. Czy jest ktoś kto może mi wyjaśnić tą zmiane i czy jest ona zgodna z układem zbiorowym? czy to jest zmiana, ktora dotyczy wszystkich agencji? Czy można ubiegać się o wypłate wynagrodzenia za poniedziałek wielkanocny dzień jak i zbliżajacy sie dzień króla bez przepracowanych 13 tygodni?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Adam123 Sob Kwi 16, 2016 8:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|