Motocykl 125ccm na kat B w Holandii? |
Autor |
Wiadomość |
Centek15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 3:46 pm Motocykl 125ccm na kat B w Holandii?
|
|
|
Witam.
Przegrzebałem google i niestety nic nie wiem. Piszą o różnych krajach ale akurat Holandii nie ma w żadnym spisie, za to jest Belgia. A chodzi o poruszanie się motocyklem o pojemności 125ccm na prawie jazdy kat B.
Od dawna chcę mieć moto, aktualnie mam skuter i jeżdżę nim do pracy, planuję za rok zrobić w PL kurs na kat A, aczkolwiek do tego czasu chciałbym kupić coś małego do nauki o pojemności 125ccm. Wiem, że w Polsce wystarczy mieć kat B minimum 3 lata i można śmigać. Jak to jest tutaj, w Niderlandach? Będą mi robić problemy przy kontroli gdy zatrzymają mnie na moto o takiej pojemności silnika? Dodam że kat B mam już 5 lat, niestety na A muszę czekać bo przepisy pozwalają robić kurs mając minimum 24lata :/
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 3:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oskar
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 3:53 pm
|
|
|
Reki uciac nie dam(czy jeszcze innych nie), ale mozesz skutery do 45km/h oraz trojkolowce...
http://www.leertouwer.com/default.asp?id=84 |
_________________ Ostrzezenie za ostrzezeniem.... |
Ostatnio zmieniony przez Oskar Wto Maj 10, 2016 3:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
Centek15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 7:37 pm
|
|
|
baileys czyli idąc tropem tematów jakie podałeś, można stwierdzić, że gdyby miał Holenderskie prawo jazdy to MUSZĘ mieć kat. AM (odpowiednik polskiego A1), gdyż prawko na B pozwala tylko na motory o pojemności silnia 50ccm i maks 45km/h, ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy jeśli chodzi o daną kategorię, czyli mogę jeździć motorem do 125ccm? Chyba dobrze rozumiem. Poszedłbym na komisariat popytać, aczkolwiek na pewno powiedzż, że nie mogę... BO NIE i tyle... bo np mnie nie lubią. Mogliby skłamać lub wprowadzić w błąd gdyż temat nie jest prosty. Mam Polskie prawko, więc obowiązują mnie Polskie przepisy jeśli chodzi o kategorię, więc kat B pozwala mi prowadzić motocykle ale że poruszam się na Holenderskich drogach to muszę stosowac się do Holenderskich przepisów drogowych więc muszę mieć dodatkowo kat AM...
Chyba poczekam rok i zrobię kat A w Polsce...
Ktoś wie coś więcej na ten temat?
PS:
A co jakbym mieszkał w PL i chciał pojechać na wycieczkę po świecie takim motorkiem i trafił na kontrolę w Holandii? |
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 7:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 8:16 pm
|
|
|
Centek15 napisał/a: | że gdyby miał Holenderskie prawo jazdy to MUSZĘ mieć kat. AM (odpowiednik polskiego A1), gdyż prawko na B pozwala tylko na motory o pojemności silnia 50ccm i maks 45km/h | AM tak samo jak B upowaznia do jazdy motorami do 50 CC i i max wadze do 350 kg . A1 pozwala na nazde pojazdami do 125CC https://www.rijksoverheid...rijbewijs-motor ,
http://www.lepermismoto.be/permis.php?lang=nl
Centek15 napisał/a: | ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy | nie niestety jezdzac tu masz przestrzegac tutejszych przepisow a w PL to przestrzegasz tamtejszych przepisow . Centek15 napisał/a: | Chyba poczekam rok i zrobię kat A w Polsce... | a i tu moznosc jazdy lub nie bedzie zalezala kiedy zrobiles pj kat B |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Centek15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:17 pm
|
|
|
Mój błąd, pomyliłem tylko nazwy kategorii. Ale chyba każdy wie o co mi chodziło.
baileys napisał/a: | Centek15 napisał/a: | ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy | nie niestety jezdzac tu masz przestrzegac tutejszych przepisow a w PL to przestrzegasz tamtejszych przepisow . |
Tak też myślałem, tylko cy jesteś tego na 100% pewny? Po to założyłem temat, by pytać i nie musisz zaraz atakować. baileys napisał/a: | Centek15 napisał/a: | Chyba poczekam rok i zrobię kat A w Polsce... | a i tu moznosc jazdy lub nie bedzie zalezala kiedy zrobiles pj kat B |
To akurat wiem i napisałem post wcześniej, że mam kat B 5 lat, więc mnie to nie dotyczy. Nie wiem po co próbujesz strasznie się wymądrzać. Na pewno znasz lepiej przepisy holenderskie, tylko po co ta pycha?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 9:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:38 pm
|
|
|
Centek15, ja ci poradze przynajmnie w tym temacie usiadz na dupke i nie wywalaj swojego wielkiego pyska bo popierwsze moglam dawno zamkna/usunac temat bo juz podobne istnieja i tam mogles dalej pociagnac temat po drugie to strasznie sie cwaniaczysz w tematach w ktorych malo wiesz ( nie chodzi tu o ten temat ) i wydaje mi sie ze wielu ludzi juz pazurki ostrzy zeby ci dac "pycha "przepelniona odpowiedz . Centek15 napisał/a: | Tak też myślałem, tylko cy jesteś tego na 100% pewny? | tak jestem tego pewna na 100% tak samo jak jestem pewna ze NL prawo nie pokrywa sie w duzej czesci z prawem drogowym w w PL. Zbyt wiele przykladow by je podawac ale ktos kto zna ( zapoznal sie z prawem drogowym w NL ) zna roznice dzielace prawo PL od NL |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Maj 10, 2016 9:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kiepo
Gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:40 pm
|
|
|
Czy wszystko zawsze musi byc podparte linkami i cytatami? Wjezdzajac do danego kraju zawsze widzisz taki znak:
Skoro dany kraj informuje Cię o takich pierdołach jak max predkosc na autostradzie to chyba logiczne jest, że dostosowujesz się do prawa ruchu drogowego jakie istnieje w tym kraju. Tak na chlopski rozum... |
|
|
|
|
|