NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Motocykl 125ccm na kat B w Holandii?
Autor Wiadomość
Centek15
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 3:46 pm   Motocykl 125ccm na kat B w Holandii?

Witam.
Przegrzebałem google i niestety nic nie wiem. Piszą o różnych krajach ale akurat Holandii nie ma w żadnym spisie, za to jest Belgia. A chodzi o poruszanie się motocyklem o pojemności 125ccm na prawie jazdy kat B.
Od dawna chcę mieć moto, aktualnie mam skuter i jeżdżę nim do pracy, planuję za rok zrobić w PL kurs na kat A, aczkolwiek do tego czasu chciałbym kupić coś małego do nauki o pojemności 125ccm. Wiem, że w Polsce wystarczy mieć kat B minimum 3 lata i można śmigać. Jak to jest tutaj, w Niderlandach? Będą mi robić problemy przy kontroli gdy zatrzymają mnie na moto o takiej pojemności silnika? Dodam że kat B mam już 5 lat, niestety na A muszę czekać bo przepisy pozwalają robić kurs mając minimum 24lata :/

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 3:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Oskar 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 3:53 pm   

Reki uciac nie dam(czy jeszcze innych nie), ale mozesz skutery do 45km/h oraz trojkolowce...

http://www.leertouwer.com/default.asp?id=84
Ostatnio zmieniony przez Oskar Wto Maj 10, 2016 3:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 6:33 pm   

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?p=300116
http://forum.niedziela.nl...r=asc&start=210

Centek15
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 7:37 pm   

baileys czyli idąc tropem tematów jakie podałeś, można stwierdzić, że gdyby miał Holenderskie prawo jazdy to MUSZĘ mieć kat. AM (odpowiednik polskiego A1), gdyż prawko na B pozwala tylko na motory o pojemności silnia 50ccm i maks 45km/h, ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy jeśli chodzi o daną kategorię, czyli mogę jeździć motorem do 125ccm? Chyba dobrze rozumiem. Poszedłbym na komisariat popytać, aczkolwiek na pewno powiedzż, że nie mogę... BO NIE i tyle... bo np mnie nie lubią. Mogliby skłamać lub wprowadzić w błąd gdyż temat nie jest prosty. Mam Polskie prawko, więc obowiązują mnie Polskie przepisy jeśli chodzi o kategorię, więc kat B pozwala mi prowadzić motocykle ale że poruszam się na Holenderskich drogach to muszę stosowac się do Holenderskich przepisów drogowych więc muszę mieć dodatkowo kat AM...
Chyba poczekam rok i zrobię kat A w Polsce...

Ktoś wie coś więcej na ten temat?

PS:
A co jakbym mieszkał w PL i chciał pojechać na wycieczkę po świecie takim motorkiem i trafił na kontrolę w Holandii? :D
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 7:39 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 8:16 pm   

Centek15 napisał/a:
że gdyby miał Holenderskie prawo jazdy to MUSZĘ mieć kat. AM (odpowiednik polskiego A1), gdyż prawko na B pozwala tylko na motory o pojemności silnia 50ccm i maks 45km/h
AM tak samo jak B upowaznia do jazdy motorami do 50 CC i i max wadze do 350 kg . A1 pozwala na nazde pojazdami do 125CC https://www.rijksoverheid...rijbewijs-motor ,
http://www.lepermismoto.be/permis.php?lang=nl
Centek15 napisał/a:
ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy
nie niestety jezdzac tu masz przestrzegac tutejszych przepisow a w PL to przestrzegasz tamtejszych przepisow .
Centek15 napisał/a:
a i tu moznosc jazdy lub nie bedzie zalezala kiedy zrobiles pj kat B

Centek15
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:17 pm   

baileys napisał/a:
Centek15 napisał/a:
że gdyby miał Holenderskie prawo jazdy to MUSZĘ mieć kat. AM (odpowiednik polskiego A1), gdyż prawko na B pozwala tylko na motory o pojemności silnia 50ccm i maks 45km/h
AM tak samo jak B upowaznia do jazdy motorami do 50 CC i i max wadze do 350 kg . A1 pozwala na nazde pojazdami do 125CC https://www.rijksoverheid...rijbewijs-motor ,
http://www.lepermismoto.be/permis.php?lang=nl

Mój błąd, pomyliłem tylko nazwy kategorii. Ale chyba każdy wie o co mi chodziło.

baileys napisał/a:
Centek15 napisał/a:
ALE mając POLSKIE prawko, obowiązują mnie POLSKIE kategorie i przepisy
nie niestety jezdzac tu masz przestrzegac tutejszych przepisow a w PL to przestrzegasz tamtejszych przepisow .

Tak też myślałem, tylko cy jesteś tego na 100% pewny? Po to założyłem temat, by pytać i nie musisz zaraz atakować.
baileys napisał/a:
Centek15 napisał/a:
a i tu moznosc jazdy lub nie bedzie zalezala kiedy zrobiles pj kat B

To akurat wiem i napisałem post wcześniej, że mam kat B 5 lat, więc mnie to nie dotyczy. Nie wiem po co próbujesz strasznie się wymądrzać. Na pewno znasz lepiej przepisy holenderskie, tylko po co ta pycha?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Centek15 Wto Maj 10, 2016 9:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:38 pm   

Centek15, ja ci poradze przynajmnie w tym temacie usiadz na dupke i nie wywalaj swojego wielkiego pyska bo popierwsze moglam dawno zamkna/usunac temat bo juz podobne istnieja i tam mogles dalej pociagnac temat po drugie to strasznie sie cwaniaczysz w tematach w ktorych malo wiesz ( nie chodzi tu o ten temat ) i wydaje mi sie ze wielu ludzi juz pazurki ostrzy zeby ci dac "pycha "przepelniona odpowiedz .
Centek15 napisał/a:
Tak też myślałem, tylko cy jesteś tego na 100% pewny?
tak jestem tego pewna na 100% tak samo jak jestem pewna ze NL prawo nie pokrywa sie w duzej czesci z prawem drogowym w w PL. Zbyt wiele przykladow by je podawac ale ktos kto zna ( zapoznal sie z prawem drogowym w NL ) zna roznice dzielace prawo PL od NL
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Maj 10, 2016 9:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Kiepo 
Gaduła

Wysłany: Wto Maj 10, 2016 9:40 pm   

Czy wszystko zawsze musi byc podparte linkami i cytatami? Wjezdzajac do danego kraju zawsze widzisz taki znak:

Skoro dany kraj informuje Cię o takich pierdołach jak max predkosc na autostradzie to chyba logiczne jest, że dostosowujesz się do prawa ruchu drogowego jakie istnieje w tym kraju. Tak na chlopski rozum...

Odpowiedz do tematu