cena nieuzasadnione wezwania karetki z ratownikiem medycznym |
Autor |
Wiadomość |
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 12:34 pm cena nieuzasadnione wezwania karetki z ratownikiem medycznym
|
|
|
Posiadam jedynie europejskie ubezpieczenie EKUZ Portugalia |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 1:07 pm
|
|
|
alicarterhenry, ok a co chcesz przez to powiedzuec bo nie rozumiem ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 2:20 pm
|
|
|
podejrzewam że chce się dowiedzieć ile będzie go kosztować nieuzasadnione wezwanie karetki z ratownikiem medycznym w NL (vide tytuł tematu). Ma tylko ubezpieczenie 'nfz-tu' portugalskiego. |
Ostatnio zmieniony przez FijneBuurman Sob Maj 14, 2016 2:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 2:27 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | alicarterhenry, ok a co chcesz przez to powiedzuec bo nie rozumiem ? |
Chciałbym zapytać o koszt nieuzasadnionego wezwania karetki. Od ubiegłej niedzieli czułem się fatalnie( bóle głowy najstraszniejsze w moim zyciu zaburzenia swiadomosci, myslałem ze zaraz zemdleje)Podejrzewałem że to wynik przegrzania . Cała niedziele bylismy w zierikzee a był to mój najcieplejszy dzien jak dotąd w holandii. W niedziele w nocy spałem tylko do dwunastej. Z poniedziałku na wtorek w ogóle. we wtorek nie poszedłem do pracy. Zanim koledzy wrocili z pracy, byłem sam w domu na skraju wytrzymałosci ibuprofen 400i paracetamol nie pomagał prawie w ogóle , z resztą do dzisiaj tak jest, i wezwałem pogotowie. Okazało sie po przeprowadzeniu podstawowych badań jedynie temperatura była podwyzszona 38.7. Ratownik medyczny stwierdzil ze to najprawdopodobniej grypa ale konieczna bedzie konsultacja z doktorem( dla mnie troche dziwna bo nie miałem kataru i bólu gardła ). Grype stwierdził Home Doctor tego samego dnia o godzinie 9 wieczor. Co ciekawe nie znaja tu leków na grype wiec stosuje ibuprofen i paracetamol do dzisiaj, ale z nie najlepszym sutkiem. Od poniedziałku zjadłem tylko banana( ktorego zwymiotowałem po chwili) i poltorej paczki herbatnikow. W kazdym razie nie wiem czy europejskie ubezpieczenie za to zapłaci , nie wiem potraktuja to jako uzasadnione wezwanie. Dlatego ponawiam pytanie z pierwszego zdania.
prosze o pomoc
[ Dodano: Sob Maj 14, 2016 3:38 pm ]
FijneBuurman napisał/a: | podejrzewam że chce się dowiedzieć ile będzie go kosztować nieuzasadnione wezwanie karetki z ratownikiem medycznym w NL (vide tytuł tematu). Ma tylko ubezpieczenie 'nfz-tu' portugalskiego. |
dokładnie tak |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 2:39 pm
|
|
|
alicarterhenry,
Jak pracujesz tutaj, tak jak napisalas, to powinnas miec obowiazkowo holenderskie ubezpieczenie. Biuro ani pracodawca ci nic nie zalatwili?
Koszta znalazlem takie:
De kosten A1/A2 spoedvervoer zijn in 2015: 667,74 euro basistarief + 3,81 euro per km
Czyli 660 euro plus 4 euro za kazdy kilometr. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 2:43 pm
|
|
|
alicarterhenry, koszt karetki to jakie €400 a €600 . Mimo ze masz europejskie ubezpieczenie moga tego nie pokryc bo pracujac lub mieszkajac w NL masz oboiazek posiadania tutejszego ubezpieczenia . Gdybys byl tylko na wakacjach to mogl bys probowac ale jak podejzewam spisali twoje dane wiec wysla ci rachunek . A jak bedziesz mial pecha to i inne instancje sie obudza .
P.S. jak nadal masz dziwne dolegliwosci poradzila bym zwrocic sie ponownie do lekarza domowego i poprosci o ponowne badania b to adlugo na "grype "bez zmian |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Maj 14, 2016 2:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 2:52 pm
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: | alicarterhenry,
Jak pracujesz tutaj, tak jak napisalas, to powinnas miec obowiazkowo holenderskie ubezpieczenie. Biuro ani pracodawca ci nic nie zalatwili?
Koszta znalazlem takie:
De kosten A1/A2 spoedvervoer zijn in 2015: 667,74 euro basistarief + 3,81 euro per km
Czyli 660 euro plus 4 euro za kazdy kilometr. |
Pracuję w Belgi w Antwerpi. Dojezdzamy do pracy autostrada z terenu hollandi blisko 70 km. Moj porugallski pracodawca zadbał jedynie o takie ubezpieczenie...
[ Dodano: Sob Maj 14, 2016 3:56 pm ]
baileys napisał/a: | alicarterhenry, koszt karetki to jakie €400 a €600 . Mimo ze masz europejskie ubezpieczenie moga tego nie pokryc bo pracujac lub mieszkajac w NL masz oboiazek posiadania tutejszego ubezpieczenia . Gdybys byl tylko na wakacjach to mogl bys probowac ale jak podejzewam spisali twoje dane wiec wysla ci rachunek . A jak bedziesz mial pecha to i inne instancje sie obudza .
P.S. jak nadal masz dziwne dolegliwosci poradzila bym zwrocic sie ponownie do lekarza domowego i poprosci o ponowne badania b to adlugo na "grype "bez zmian |
Sam fakt zamieszkiwanie na terenie Holandii obliguje do posiadanie Holenderskiego ubezpieczenia. To bardzo wazne co piszesz.
Dzieki porozmawiam na ten temat z koordynatorem. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 3:12 pm
|
|
|
alicarterhenry, jak c pomoze to na forum jest wontek o ubezpieczeniu zdrowotnym ( zorgverzekering ) dosc dlugi ale wszystkie watpliwosci sa tam omowione . Nawet te wypowiedzi z 2009 sa nadal aktualne w NL wzgledem ubezpieczenia zdrowotnego to zmienia sie tylko cena ubezpieczenia ( tak ogolnikowo ) .
P.S. Jak mieszkasz w okolicach Steenbergen to masz tam polsko jezycznego lekaza Mikolajczyk , moze to ci choc troche ulatwi leczenie "grypy " |
|
|
|
|
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 4:12 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | alicarterhenry, jak c pomoze to na forum jest wontek o ubezpieczeniu zdrowotnym ( zorgverzekering ) dosc dlugi ale wszystkie watpliwosci sa tam omowione . Nawet te wypowiedzi z 2009 sa nadal aktualne w NL wzgledem ubezpieczenia zdrowotnego to zmienia sie tylko cena ubezpieczenia ( tak ogolnikowo ) .
P.S. Jak mieszkasz w okolicach Steenbergen to masz tam polsko jezycznego lekaza Mikolajczyk , moze to ci choc troche ulatwi leczenie "grypy " |
dziekuje |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2016 10:18 am
|
|
|
alicarterhenry napisał/a: | Grype stwierdził Home Doctor tego samego dnia o godzinie 9 wieczor. Co ciekawe nie znaja tu leków na grype wiec stosuje ibuprofen i paracetamol do dzisiaj, ale z nie najlepszym sutkiem. |
Bo na grypę nie ma leków. Łagodzi się tylko objawy paracetamolem lub ibuprofenum |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2016 12:25 pm
|
|
|
Leki na grype podobne np.do polskiego gripexu ...sa znane w Holandii , mozna je kupic bez recepty w drogerii ,czy aptece
a lekarstwa pomagajace leczyc rozne przypadlosci zwiazane z grypa i po, tylko z przepisu lekarza (takie jak w linku) ale to juz inna bajka http://www.dokteronline.com/griep-verkoudheid/ |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2016 1:16 pm
|
|
|
Ale to nadal nie sa leki na grype, bo tak jak mowi LeGolasik, takich lekow nie ma. To sa leki na ewentualne dolegliwosci powodowane wirusem grypy np bole czy goraczka. |
|
|
|
|
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2016 9:35 am
|
|
|
Witam ponownie . Ta "grypa" rozpoznana przez ratownika medycznego i potwierdzona przez home doktora to bakteryjne zapalenie opon mózgowych. Dobrze ze wrociłem do kraju bo pewnie bym juz niezył. Leze juz ponad miesiac w szpitalu . Nie wiem czy kontaktowac sie z nimi jak wyglada sytuacja, czy po prostu czekac na rachunek i sie odwolywac? |
Ostatnio zmieniony przez alicarterhenry Pią Cze 24, 2016 9:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2016 10:09 am
|
|
|
Ja bym im zrobił taką sprawę w sądzie o błąd w sztuce lekarskiej, że by się nie pozbierali + odszkodowanie. Zagrozili Twojemu życiu. Błędnie rozpoznali chorobę. Nie byli pewni mogli zrobić badania. Milion € odszkodowania. A już o żadnym rachunku za ich błąd nie ma mowy... |
|
|
|
|
alicarterhenry
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2016 10:49 am
|
|
|
wigru napisał/a: | Ja bym im zrobił taką sprawę w sądzie o błąd w sztuce lekarskiej, że by się nie pozbierali + odszkodowanie. Zagrozili Twojemu życiu. Błędnie rozpoznali chorobę. Nie byli pewni mogli zrobić badania. Milion € odszkodowania. A już o żadnym rachunku za ich błąd nie ma mowy... |
Gdyby właściwym do rozpoznania był sąd polski to bym się zastanowił, a tak wiąże się to z ogromnymi kosztami( na sam start adwokat od spraw miedzynarodowych z językiem holenderskim,opłata w sądzie - 5 % wartosci przedmiotu sporu [przynajmniej u nas tak jest].
Miałem robioną dwukrotnie tomografie komputerową mózgu , na szczęście narazie nieuszkodzony tym "grillowaniem", a podejrzewali już wodogłowie. Gdyby były tego typu powikłania to bym nie miał wyjścia jak tylko składac pozew. |
Ostatnio zmieniony przez alicarterhenry Pią Cze 24, 2016 10:58 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|