Praca - czyli formalności i ubezpieczenie holenderskie |
Autor |
Wiadomość |
AleksandraMazia
Poczatkujacy AleksandraMazia
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2016 10:14 pm Praca - czyli formalności i ubezpieczenie holenderskie
|
|
|
Witajcie,
Próbuję się przygotować do wyjazdu do Holandii.
Mam pytanie dot. formalności.
Czy pracodawca może ode mnie wymagać np. jakiegoś zaświadczenia od lekarza medycyny pracy albo zaświadczenia o niekaralności?
Jak się ubezpieczacie? Sami w jakiejś firmie czy zdarza się, że pracodawca ubezpiecza? Tu mam problem, bo chciałam uzyskać ofertę jednej firmy ubezpieczeniowej po angielsku, ale napisali, że tylko po holendersku i mogę do nich ewentualnie zadzwonić i pogadać po ang, a szczerze mówiąc wolałabym mieć to na papierze w języku, który jest dla mnie zrozumiały.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Ola |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2016 4:29 pm
|
|
|
AleksandraMazia,
AleksandraMazia napisał/a: | Czy pracodawca może ode mnie wymagać np. jakiegoś zaświadczenia |
moze np. zaswiadczenia o niekaralnosci .
temat z forum http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=307894
a jesli o ubezpieczeniu mowa to czytaj temat z linka http://forum.niedziela.nl...=asc&start=1500
AleksandraMazia napisał/a: | Tu mam problem, bo chciałam uzyskać ofertę jednej firmy ubezpieczeniowej po angielsku, ale napisali, że tylko po holendersku |
I dobrze napisali w Holandii polise ubezp. wydaja w jezyku niderlandzkim.
pozdrawiam i powodzenia . |
|
|
|
|
krystian.maly
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 5:28 pm
|
|
|
Witam,
Z moją dziewczyną przyjechaliśmy 4.07, czyli przepracowalismy 2 miesiące i 2 tygodnie. Za ubezpieczenia biuro pobieralo ok. 100e miesięcznie. Dowiedzieliśmy o tzw. Dofinansowaniu do ubezpieczenia-belasting. Jednak biuro powiedziało że zwrot będzie tylko za miesiąc sierpień, ponieważ dostaje się tylko za pełny miesiąc (od 1 do 30-31). Moje pytanie, czy to prawda co biuro mówi czy jednak powinniśmy dostać za pozostale 1,5 miesiąca?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 5:39 pm
|
|
|
1,5 miesiąca > 1 miesiąc więc za ten miesiąc powinniście dostać. Zresztą niech sobie tam mówią co chcą, decyzje i tak wydaje belasting. Złóżcie wniosek i czekajcie. |
|
|
|
|
AnnikaK
Poczatkujacy AnnikaK
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 9:27 pm
|
|
|
Cześć. Napiszcie mi proszę, jakie są formalności do załatwienia po rozpoczęciu pracy w Holandii. Mąż pracuje od miesiąca, był już na spotkaniu w spr. nr ubezpieczenia. Ja pracuję i mieszkam z dziećmi w Polsce. Z góry dzięki. |
_________________ Lady in Red... |
|
|
|
|
|