NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?
Autor Wiadomość
MateuszKC
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 5:57 pm   Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?

Witam serdecznie

Chciałbym uzyskać następującą informacje. Obecnie przechodzę na urlop z którego najprawdopodobniej nie będę wracał już wcale. Chciałem starać się o zwrot tak zwanego ubezpieczenia od Belastingdienst-u. Ku mojemu zdziwieniu dostałem informacje od mojej agencji pracy, że moje urlopowe zostanie wypłacone razem z ubezpieczeniem podczas trwania urlopu. Pytani brzmi czy to w ogóle korzystne ponieważ wiadomo, że od wyższych kwot pojawia się wyższy podatek? Czy nie lepiej wypłacić normalne urlopowe w dwóch transza a ubezpieczenie po zakończeniu współpracy z moją obecną firmą.

Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Ostatnio zmieniony przez MateuszKC Wto Lis 08, 2016 6:08 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:02 pm   

MateuszKC napisał/a:
Chciałem starać się o zwrot tak zwanego "chorobowego" od Belastingdienst-u

Kolego mieszasz ,
bo na pewno ,belasting nie ma nic wspolnego z twoim chorobowym , no i co masz na mysli piszac ''Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?''

MateuszKC
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:07 pm   

Panicelinka napisał/a:
MateuszKC napisał/a:
Chciałem starać się o zwrot tak zwanego "chorobowego" od Belastingdienst-u

Kolego mieszasz ,
bo na pewno ,belasting nie ma nic wspolnego z twoim chorobowym , no i co masz na mysli piszac ''Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?''

Wybacz, ale wynika to z mojego braku wiedzy tym zagadnieniem i nie tak długiego pobytu w Holandii. Chodziło mi oczywiście o ubezpieczenie a nie chorobowe. Już poprawiłem błąd :)
Ostatnio zmieniony przez MateuszKC Wto Lis 08, 2016 6:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:10 pm   

MateuszKC, chorobowe jest tylko i wylacznie jak jestes chory nie ma zwrotu chorobowego .
Jest dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego o ile spelniasz warunki do przyznania takowego .
MateuszKC napisał/a:
Pytani brzmi czy to w ogóle korzystne ponieważ wiadomo, że od wyższych kwot pojawia się wyższy podatek?
wyzsza zaliczka na podatek ( podatek ) jest odprowadzana od np urlopowego , pieniedzy wakacyjnych i innych dodatkowych pieniazkow . JEst to wyzej opodatkowne na wypadek jak bys przekroczyl w danym roku prog podatkowy . W rozliczeniu rocznym dostaniesz zwrot ewentualnie nadplaconego podatku . Wiec czy to wyplaca jednorazowo czy w 10 transzach nie robi roznicy bo i tak policza od tego wyzszy podatek .
Dodatek do ubezpieczenie nie jest wyplacany przez pracodawce a zawsze przez u.podatkowy i to tylko po wypelnieniu formularza nie nastepuje po zakonczeniu kontraktu a jak o to wystapisz . O dodatek mozesz sie starac za np poprzedni rok do ( jak dobrze pamietam ) sierpnia nastepnego roku

MateuszKC
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:21 pm   

Moja agencja dokładnie mówiąc twierdzi, że zorgverzekering wypłaci mi wraz z urlopowym. Myślałem, że o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:28 pm   

MateuszKC, zorgverzekering = ubezpieczenie zdrowotne . Czyli wyplaca ci ubezpieczenie zdrowotne ?
MateuszKC napisał/a:
o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku.
o dodatek do ubezpieczenia mozna sie starac max na rok wstecz np o dodatek do uebzepieczenia za 2016 mozna wystapic najpuzniej do 08-2017 . Za 2015 juz nie dostaniesz dodatku bo termin skladania wnioskow juz minol .

MateuszKC
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:49 pm   

baileys napisał/a:
MateuszKC, zorgverzekering = ubezpieczenie zdrowotne . Czyli wyplaca ci ubezpieczenie zdrowotne ?
MateuszKC napisał/a:
o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku.
o dodatek do ubezpieczenia mozna sie starac max na rok wstecz np o dodatek do uebzepieczenia za 2016 mozna wystapic najpuzniej do 08-2017 . Za 2015 juz nie dostaniesz dodatku bo termin skladania wnioskow juz minol .

Dokładnie tak jak mówisz chcą mi wypłacić ubezpieczenie zdrowotne wraz z urlopowym :) )
Troche mnie to zaskoczyło, bo we firmie ponoć nikt tak nie miał a ja sam nie zgłaszałem chęci mojego odejścia. Pytanie brzmi czy to korzystne? Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo

Pozdrawiam i dzięki

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Lis 08, 2016 7:46 pm   

MateuszKC napisał/a:
Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo
ODPOWIEDZ JUZ CI DALAM WYZEJ

MateuszKC
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 09, 2016 6:07 pm   

baileys napisał/a:
MateuszKC napisał/a:
Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo
ODPOWIEDZ JUZ CI DALAM WYZEJ
Jeśli twierdzisz, że zwrot ubezpieczenia może wypłacić mi tylko urząd to rozumiem, że moja firma kłamie.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Lis 09, 2016 8:27 pm   

MateuszKC napisał/a:
zwrot ubezpieczenia
zwrot ubezpieczenia nie istnieje chyba ze maja na mysli zwrot nadpaconych skladek na ubezpieczenie zdrowotne . Dodatek do ubezpieczenia czyli zorgtoeslag wyplaca tylko i wylacznie urzad podatkowy tylko i wylacznie na twoje konto . Jezeli oni ci to wyplacaja to jest cos nie tak bo od bodajze 2a 3 lat belasting( urzad podatkowy ) wyplaca pieniazki tylko i wylacznie na konto osoby ubiegajacej sie o toeslag ( dodatek ) wiec jak oni go dostali i ci teraz wyplacaja to jest naprawde cos bardzo ale to bardzo nie tak
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Lis 09, 2016 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu