Zamknięty przez: Panicelinka Śro Gru 14, 2016 5:19 pm |
Kontrola gemeente |
Autor |
Wiadomość |
Sidoreq
Poczatkujacy Sidoreq
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2016 12:59 pm Kontrola gemeente
|
|
|
Witam. Mam problem z wlascicielka mieszkania. Wraz z dziewczyna zostalismy wyrzuceni z mieszkania z powodu odmowienia zaplaty czynszu 500€ za dwa tygodnie. Wlascicielka nie oddala nam borgu. Jak moge zgłośic jej mieszkanie do kontroli przez gemeente? Na mieszkaniu mieszka 5 osob nie zameldowanych. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2016 4:38 pm
|
|
|
Sidoreq,
Czyli mowiac prosto z mostu ,chcesz zakablowac wlasciciela ..i uwazasz ze to w porzadku. ?
A co jesli zglosisz to Gemeente i okaze sie, ze dom jest wlasnosciowy a wlasciciel z tytulu wynajmu lokali/u placi podatek?
Choc jak dla mnie dziwna sytuacja , sam piszesz ze nie zaplaciles czynszu za dwa tygodnie . |
|
|
|
|
Sidoreq
Poczatkujacy Sidoreq
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2016 9:14 pm
|
|
|
Wybacz. Zle przedstawilem sytuacje. Mieszkalem w tym domu miesiac z dziewczyna i zapalcilismy wszystko borg 200euro i czynsz z gory za miesiac 600euro. Niestety musielismy z dnia na dzien sie przeprowadzic w inne miejsce a wlascicielka powiedziala ze nie ma teraz na borg i musimy poczekac az kogos znajdzie na nasze miejsce. Czekalismy miesiac ale pieniedzy niestety nie znalazla dla nas. I po tym miesiacu postanowilismy wrocic do tej pani na mieszkanie okazalo sie ze pokoj juz jest nie do uzytku ale jak nas to zrobi wyjatek i wynajmie nam go nas znowu. Bo wczesniej sie sprawowalismy dobrze. Okazalo sie ze pani wymaga od nas za pokoj ktory byl zagracony i do uzytku dopiero po nowym roku 500 euro za dwa tygodnie bo na tyle potrzebowalismy pokoju. Postanowilismy odmowic i wrocic na mieszkanie ktore mielismy za darmo. Niestety pani tym sie strasznie zdenerowala i kazala nam w ciagu godziny opuscic dom po czym powiedziala ze stracilismy prawo do borgu bo ostatnim razem wyprowadzilismy sie bez miesieczego uprzedzenia a takie sa przepisy??? Na mieszkaniu mieszka 7 osob z czego 4 moga byc zameldowane. Nie jest fer okradanie ludzi ktorzy szukaja mieszkania a w zamian za to zostaja oszukani. Mieszkanie sama wynajmuje od holenderskiego wlasciciela a pokoje wynajmuje zeby mogla oplacic mieszkanie z czego caly czas narzeka ze nie ma pieniedzy i nie wlacza nawet ogrzewania w domu moze 18-19 stopni max. Nie mam mozliwosci w zaden sposob odzyskac moich pieniedzy od niej wiec chcialbym pani zrobic prezent swiateczny z gemeente. |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 8:49 am
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Sidoreq,
Czyli mowiac prosto z mostu ,chcesz zakablowac wlasciciela ..i uwazasz ze to w porzadku. ?
A co jesli zglosisz to Gemeente i okaze sie, ze dom jest wlasnosciowy a wlasciciel z tytulu wynajmu lokali/u placi podatek?
Choc jak dla mnie dziwna sytuacja , sam piszesz ze nie zaplaciles czynszu za dwa tygodnie . |
Jezeli pani wszystko robi zgodnie z prawem, to chyba wszystko powinno byc ok prawda? Wiec ja nie widze problemu?
Zglosic najlepiej w gminie w ktorej lokal sie znajduje, oni Cie dalej przekieruja. W kazdej gminie jest inaczej. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 11:35 am
|
|
|
Metec,
Przeczytaj madralo pierwszy post autora watku , to moze zrozumiesz ,ze udzielajac wczoraj odpowiedzi, tymi dwoma zdaniami sie sugerowalam.
A po tym co pozniej napisal.. cyt nizej i tak widze ze niewiele wiesz .
Cytat: | owiedziala ze stracilismy prawo do borgu bo ostatnim razem wyprowadzilismy sie bez miesieczego uprzedzenia a takie sa przepisy???
| takie sa przepisy !
Metec napisał/a: | Jezeli pani wszystko robi zgodnie z prawem, | ze co ?
odpowiedz chyba powinienes skierowac do Sidoreq, a co to ma wspolnego ze mna ?? |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 12:01 pm
|
|
|
A co Ty sie od razu tak bulwersujesz? W ogole co to jest za polityka tutaj, ze moderatorzy sa glownie do gnojenia ludzi? Uwazasz to za normalnie? Bo ja nie.
Ja rozumiem, ze uwazasz, ze to nie w porzadku "donosic" na kogo, tylko dlatego, ze cos komus nie pasuje. Chyba sluszenie w sumie. Ale jezeli faktycznie sa jakies nieprawidlowosci przy wynajmowaniu mieszkania to w sumie ma prawo zlogsic to do odpowiednich sluzb.
JEZELI (z tego co pamietam to jest to w jezyku polskim zdanie warunkowe) pani (wynajmujaca mieszkanie) robi wszystko zgodnie z przepisami, to nawet sprowadzajac jej na glowe jakas kontrole nie zrobi jej tym krzywdy. Jezeli pani cos cwaniaczy i nie wynajmuje mieszkania zgodnie z zasadami, to powinno to wyjsc przy kontroli i chyba slusznie, prawda? |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Śro Gru 14, 2016 5:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sidoreq
Poczatkujacy Sidoreq
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 12:54 pm
|
|
|
Dziekuje za odpowiedz. 200€ nikt niestety mi nie zwroci a lepiej zeby nie okradala juz wiecej ludzi. Okaze sie wszystko czy dom jest prowadzony zgodnie z prawem. |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 1:08 pm
|
|
|
No z tym okradaniem to nie do konca tak jest, jak mowisz. Jezeli faktycznie wypowiedziales mieszkanie w krotszym okresie niz okres wypowiedzenia (miesiac) to zatrzymanie borgu moze miec miejsce. Zalezy tez co jest napisane w kontrakcie, moze warto do niego zerknac? Ale zawsze w razie watpliwosci mozesz sprobowac poradzic sie w Huurcomissie:
https://www.huurcommissie...-huurcommissie/ |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 5:18 pm
|
|
|
Metec napisał/a: | A co Ty sie od razu tak bulwersujesz? W ogole co to jest za polityka tutaj, ze moderatorzy sa glownie do gnojenia ludzi? Uwazasz to za normalnie? Bo ja nie. |
Przestan sie nakrecac i przy okazji nabijac sobie posty ,wystarczy juz tych twoich uszczypliwosci dla jasnosci ,zapoznaj sie z Regulaminem.
Jesli i po tym bedziesz mial jakies problem/uwagi do moderatorow to napisz do Administracji a nie na forum ...w innym wypadku post edytuje w calosci .
|
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Gru 14, 2016 5:19 pm
|
|