NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Panicelinka
Sob Paź 21, 2017 10:13 am
Kara za podjęcie pracy w innej agencji, czy to możliwe?
Autor Wiadomość
Janusz1190
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 21, 2017 8:27 pm   Kara za podjęcie pracy w innej agencji, czy to możliwe?

Witam wszystkich forumowiczów. Mój pierwszy post a już szukam pomocy 😂 Pokrótce opiszę sytuację. Pracowałem poprzez pewną agencje pracy w Holandii, nazwijmy ją Agencją A - praca w sektorze ogrodniczym. Po 3 tygodniach zostałem zwolniony, usprawiedliwieniem był brak pracy. Znalazłem atrakcyjna ofertę w innej agencji pracy, zupełnie nie związanej z sektorem ogrodniczym, jednak w jednym z podpunktów umowy Agencji A było zawarte że: Jeżeli pracownik chce podjąć pracę w innej agencji musi niezwłocznie powiadomić Pracodawcę, tu jest nim Agencja A natychmiastowo i może te prace podjąć co najmniej po upływie 3 mcy od momentu zakończenia zatrudnienia w innym wypadku zostanie obciążony kara w wysokości 2000 Euro. Dodatkowo jest klauzula w stylu: postanowienie to jest wyraźnie sprzeczne z postanowieniem 7:650 ustęp 3 i 5 kc. Tu pojawia się moje pytanie: Czy ten podpunkt jest zgodny z holenderskim prawem? Zapoznawałem się z CAO i nic o egzekwowaniu kar finansowych tam nie bylo. Czy w wypadku podjęcia przeze mnie pracy w innej agencji mają prawo rościć sobie prawo do kary w sytuacji gdy sami mnie zwolnili? Dla mnie brzmi to jak absurd. Proszę o poradę i pozdrawiam

Odpowiedz do tematu