raport z wypadku przy pracy |
Autor |
Wiadomość |
109dka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2016 10:12 pm raport z wypadku przy pracy
|
|
|
Pracuję przez firmę sprzatająca z przeznaczeniem na jeden hotel. Jezeli uległam wypadkowi na hotelu , kto powinien wysłac raport do szpitala firma czy hotel ? Jest to dla mnie wazne bo zostałam obciążona rachunkiem za szpital. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 17, 2016 11:42 am
|
|
|
109dka napisał/a: | Jezeli uległam wypadkowi na hotelu , kto powinien wysłac raport do szpitala firma czy hotel ? | Ani hotel ani firma .
Jezeli wypadek byl z winy pracodawcy , hotelu lub innej osoby/instancji to mozesz wtedy sie ubeigac o zwrot kosztow , co do raportu to odrazu po wypadku powinni byli zadzwonic do arbeidsinspectie i to oni wystawiaja raport i nikt inny . Oczywiscie mowa o wypadku w miejscu pracy . 109dka napisał/a: | zostałam obciążona rachunkiem za szpital. | to jest najnormalniejsze w swiecie bo w NL kazdy ma obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego a jak go nie posiadasz to placisz z wlasnej kieszeni . Jezeli masz ubezpieczenie to za jakis czas powinna ubezpieczalnia wyslac do ciebe list z zapytaniem czy to byla twoja wina a jak nie twoja to kogo mozna tymi kosztami obciazyc , oczywiscie musisz miec na to dowody kto jest winien i do tego bedzie ci potrzebny raport od arbeidsinspectie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 17, 2016 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Sty 20, 2016 10:12 am
|
|
|
baileys napisał/a: | Jezeli masz ubezpieczenie to za jakis czas powinna ubezpieczalnia wyslac do ciebe list z zapytaniem czy to byla twoja wina a jak nie twoja to kogo mozna tymi kosztami obciazyc , oczywiscie musisz miec na to dowody kto jest winien i do tego bedzie ci potrzebny raport od arbeidsinspectie . |
Jeśli np. szedłem cały w skowronkach i upadłem bo nogi mi się poplątały łamiąc przy tym 2 nogi, miednicę to i tak rachunek przyjdzie na mnie? Bo to właściwie moja wina...
Masz na myśli rachunek w całości czy tylko do własnego ryzyka?
To w Polsce jest większa cywilizacja jeśli chodzi o pokrycie kosztów... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Sty 20, 2016 11:54 am
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Masz na myśli rachunek w całości czy tylko do własnego ryzyka? | jak jestes ubezpieczony to oczywiscie ze tylko wlasne ryzyko musisz sam pokryc . Szpital wywyla rachunek do ubezpieczalni a ubezpieczalnia sciaga z ciebie wysokosc pozostalego wlasnego ryzyka |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Sty 20, 2016 6:45 pm
|
|
|
Ufff bo zrozumiałem, że jak wypadek z własnej winy to sam pokrywam całość leczenia nawet mając ubezpieczenie... co by było Bangladeszem Europy |
|
|
|
|
uzix
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2017 6:22 pm
|
|
|
Czy mój przypadek kwalifikuje się jako wypadek w pracy. Pracuje jako picker w magazynie i żeby nie pomylić pudełek z zamówieniami wiążemy je gumkami. Co jakiś czas taka gumka strzeli. Mnie strzeliła w piątek rano i wskutek tego obie ręce uderzyły w metalowe regały. Wiem, śmieszne.
Problem w tym, że na wieczór rozbolał mnie łokieć. W sobotę był już spóchnięty a w niedzielę poszłam na SOR, żeby ktoś kompetentny to zobaczył. Wyszło zapalenie kaletki podskórnej łokcia wskutek mikrourazów. Zgłaszając się na SOR powiedziałam o tym, że uraz miał miejsce w pracy. W pracy biorąc zika też zaznaczyłam, że stało się to w piątek w pracy.
Czy to będzie wina moja czy pracodawcy?
Inna rzecz, że guma może strzelić w oko a okularów ochronnych nie przewidują. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2017 8:22 pm
|
|
|
uzix napisał/a: | żeby nie pomylić pudełek z zamówieniami wiążemy je gumkami. Co jakiś czas taka gumka strzeli. | czy to jest wedlog regulaminu ? Lub moze zasada pracy ustalona i nazocona przez pracodawce/zaklad ? uzix napisał/a: | Czy to będzie wina moja czy pracodawcy? | Jezeli jest to wasz ( pracownikow ) wymysl i nie nakazuja go wam odgornie to mozliwe ze jest to wypadek w pracy ale jednak nie licz na nic bo jest on z twojej winy i nalezy ci sie tylko i wylacznie standardowe chorobowe czyli 75%-70% ( lub taki procen jaki masz opisany w twoim kontrakcie ) od twojej srednich dochodow . uzix napisał/a: | Inna rzecz, że guma może strzelić w oko a okularów ochronnych nie przewidują. | jezeli nie jest to regolaminowe uzywanie gumek nie rob tego lub kup sobie sam takie okolary . |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2017 8:23 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | że jak wypadek z własnej winy to sam pokrywam całość leczenia nawet mając ubezpieczenie... | nie nie calosc leczenia a pokrywasz tylka wlasne ryzyko |
|
|
|
|
uzix
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2017 12:08 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | uzix napisał/a: | żeby nie pomylić pudełek z zamówieniami wiążemy je gumkami. Co jakiś czas taka gumka strzeli. | czy to jest wedlog regulaminu ? Lub moze zasada pracy ustalona i nazocona przez pracodawce/zaklad ? |
Używanie gumek nie jest wymysłem pracownika, jest to standardowe wyposażenie stanowiska pracy i osoby szkolące przekazały nam w jaki sposób mamy kompletować i pakować zamówienia. Zresztą w dalszym ciągu jestem w trakcie okresu szkolenia i choć pracujemy samodzielnie to jednak jesteśmy nadzorowani, czy pakujemy produkty w sposób prawidłowy. |
Ostatnio zmieniony przez uzix Wto Wrz 05, 2017 4:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|