Kara za brak ubezpieczenia - szukam porady |
Autor |
Wiadomość |
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 4:59 pm Kara za brak ubezpieczenia - szukam porady
|
|
|
Otrzymałem z firmy ubezpieczeniowej "prezent" w postaci wezwania do zapłaty ubezpieczenia zdrowotnego za lata 2006-2007 (łacznie 15 miesięcy) w wysokości ok.2000 euro.W tym okresie pracowałem przez biura pracy, nie będąc zameldowanym w Holandii.Czy ktoś z forumowiczów znalazł sie w podobnej sytuacji, lub wie w jaki sposób zmniejszyć kwotę zadłuzenia.W obecnej chwili od pół roku płacę składki ubezpieczeniowe a dopiero po tym okresie firma ubezpieczeniowa zorientowała się że pracuje od dłuzszego okresu. |
|
|
|
|
sylwka90
Gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 15 Kwi 2008 Posty: 133 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 6:49 pm
|
|
|
Mi sie wydaje ze jedyne co mozesz zrobic to rozlozyc na raty. Musisz miec ubezpieczenie w Holandii jesli pracujesz,bez znaczenia gdzie jestes zameldowany. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 7:01 pm
|
|
|
jedrzej2225, W jednym z tematow na forum pisalam o tym ze wszyscy ktorzy pracuja w Holandii musza posiadac ubezpieczenie zdrowotne. Wspomnialam tez o tym ze wczesniej czy pozniej ubezpieczalnie holenderskie upomna sie o pieniadze od osob ktore pracuja w tym kraju i nie placily ubezpieczenia (z roznych powodow) od momentu podjecia pracy. Cytat: | Od 01-01-2006 kazdy kto mieszka lub/i pracuje w Holandii ma obowiazek wykupic ubezpieczenie zdrowotne w Holandii. Osoby, ktore tego nie zrobia moga zaplacic kare w wysokosci 130% ceny ubezpieczenia za wszystkie miesiace za ktore dana osoba powinna byc ubezpieczona. | http://www.spam.inf...id=96&Itemid=31 |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 9:25 pm
|
|
|
Dziękuję za zainteresowanie ale może ktoś miał także taki problem i udało się trochę uszczknąć z całej kwoty np dodatkowe 30%.A swoja drogą jak uprę się że nie pracowałem owe 15 miesięcy lub część tego czasu to czy są w stanie sprawdzić (zweryfikować) mój okres pracy. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pon Sie 18, 2008 9:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:14 pm
|
|
|
jedrzej2225, Jesli pracowales od samego poczatku oficjalnie to zawsze mozna to sprawdzic ...przelawy na konto w banku... lub odpisy z loonstrookje etc ...jak sie upra to sprawdza, widocznie juz sprawdzili skoro dostales rachunek do zaplaty.Oni tez maja sposoby. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:26 pm
|
|
|
Myślę że nie sprawdzili czy pracowałem.Po prostu wzięli okres przerwy w ubezpieczeniu (owe 15 miesięcy) i zażądali wyrównania za ten okres.A w tym czasie zarówno pracowalem jak i przebywalem w Polsce,tak na przemian.A do trgo cały czas opłacałem składki ubezpieczeniowe w kraju.Teraz jako ze pracuję bezpośrednio i nie mam zamiaru wracać do Polski placę regularnie. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pon Sie 18, 2008 10:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:30 pm
|
|
|
jedrzej2225,chyba ze w tym wypadku porywam sie z motyka na slonce porozmawiaj ze swoim szefem( oczywiscie jak jest ok...) w pracy oni zazwyczaj duzo wiedza i duzo moga pomoc |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:38 pm
|
|
|
W pracy- dobra opinia,dobra pensja,więc też o tym myślalem ale troche wstyd bo nikt nie wie,że przez pierwsze kilka miesięcy nie byłem ubezpieczony.A nie bylem bo bałem się kary.I kółko się zamyka.Po ubezpieczeniu w innej ubezpieczalni kiedy przyszly dokumenty i przez kilka miesięcy tylko znikało z konta 106 euro myślałem że będzie spokój.Aż tu kilka dni temu "prezent" w postaci pisma no i trzeba bulić.Al czy wszystko??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:54 pm
|
|
|
jedrzej2225, , Nie wstydz sie, bo nie masz czego.... w tym wypadku warto sprobowac zaslon sie niewiedza ....mogles przeciez nie wiedziec ze trzeba bylo od pierwszego miesiaca pracy tu placic ubezpieczenie...no wymysl cos sensownego to jest troche kasy!!! szkoda bedzie im oddac.... |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
An:)
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 11:35 pm
|
|
|
powiedz ze byles ubezp. w Polsce przez ten okres, a ze tu nie byles zameldowany i nic o tym nie wiedziales ze taki jest obowiazek a pracodawca nie poinformowal Cie o tym. Ja tez mialam do zaplaty ok 1400 euro, koniec koncow nie zaplacilam nic...
Powodzenia
W najgorszym wypadku rozloza Ci na raty |
|
|
|
|
bablito
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 6:37 am
|
|
|
Zgadzam się z An tez nie miałem ubezpieczenia przez pierwsze pół roku pobytu po przedstawieniu polskiego ubezpieczenia też nie musiałem nic dopłacać |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 11:38 am
|
|
|
Znalazlam w internecie na stronie zorgverzekering takie zdanie cytuje z calosci Cytat: | Bent u niet verzekerd maar is dit u niet uw fout, dan krijgt u geen boete. | http://www.zorgverzekeraa...regelgeving.asp byc moze da sie to w jakis sposob zastosowac w Twoim przypadku. |
|
|
|
|
aahonzi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 20, 2008 2:39 pm
|
|
|
Witam, po przewczytaniu kilku postów troszke sie wystraszyłam
Przyjechałam do męza z dwójka dzieci i jestesmy tu od 2 m-cy,jestesmu juz oficjialnie zameldowani i mamy juz swoje nr soffi.Przed przyjadzem tu zaopatrzyłam siebie i dzieci w karte NFZ i wykupiłam polise w PZU na 5 000 euro i myslałam ze jestem z rodzina zabezpieczona a tu czytam ze musze miec wykupione ubezpieczenie na terenie Holandii,czy to prawda?? To z Polski nie jest wazne?? bede musiała coś płacić wstecz??
Jeszcze jedno ,podobno przy zapisywaniu dzieci do szkoły tez pytaja o ubezpieczenie a własnie jutro wybieram sie w tej sprawie, czy bede miała problemy??
Z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam Honorata |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sie 20, 2008 3:13 pm
|
|
|
aahonzi napisał/a: | Witam, po przewczytaniu kilku postów troszke sie wystraszyłam
Przyjechałam do męza z dwójka dzieci i jestesmy tu od 2 m-cy,jestesmu juz oficjialnie zameldowani i mamy juz swoje nr soffi.Przed przyjadzem tu zaopatrzyłam siebie i dzieci w karte NFZ i wykupiłam polise w PZU na 5 000 euro i myslałam ze jestem z rodzina zabezpieczona a tu czytam ze musze miec wykupione ubezpieczenie na terenie Holandii,czy to prawda?? |
tak. http://www.spam.inf...id=96&Itemid=31
aahonzi napisał/a: |
To z Polski nie jest wazne??
|
jest wazne ale zgodnie z tutejszymi przepisami jesli mieszkasz lub pracujesz w holandii musisz miec ubezpieczenie holenderskie.
aahonzi napisał/a: |
bede musiała coś płacić wstecz?? |
tak, ja musialem zaplacic za 2 miesiace w tyl. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 20, 2008 9:00 pm
|
|
|
Dzieki za podpowiedzi.Byłem w pracy u kadrowej i wspólnie napisalismy pismo z prośba o rozlożenie na raty oraz anulowanie 30% kary.Zawsze to trochę mniej.Może jeszcze uda się odzyskać ulgi za niekorzystanie z ubezpieczenia. |
|
|
|
|
|