Witam Szukam CAO w jezyku polskim lub angielskim |
Autor |
Wiadomość |
slay_pl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 2:50 pm Witam Szukam CAO w jezyku polskim lub angielskim
|
|
|
Ostatnio w pracy napotykają mnie(nas) sytuacje, że zmuszony jestem pracować np od godziny 6,30 do 19 czyli ponad moją normę godzinowa kontrakt mam na 38h wiec ~7.36 dziennie. Po jakimś czasie bo nazbierało się nadgodzin wysyłają mnie na sile na wolne albo np przychodzą i mówią masz za dużo nadgodzin możesz iść do domu( do akurat praca jest lekka).
Jedno pytanie czy jak mam kontrakt na 38h pracodawca może zostawić mnie w pracy na dłużej nawet jak nie wyrażam na to zgody ?(np mowie ze nie zostanę to on mówi ze on tu rządzi i mam siedzieć a nie chce opuścić stanowiska pracy od tak)
Czy jednego dnia może "trzymać" np 10h a następnego po 5 wysłać do domu, bez jakiejkolwiek komunikacji z moja osobą ? przypomnę ze mam kontrakt na 38h( kontrakt na stałe)
2. Jaka powinna być minimalna pauza miedzy pracą? 12 godzin czy jakoś inaczej to jest w NL ?
3. Czy jest to zgodne z CAO i prawem ze np zaczynam prace o 12 kończę o 8 wieczorem i mam przyjść na 6 ?
Wiele się pozmieniało ostatnio w miejscu mojej pracy nie tylko dla mnie więc zaczynamy szukać naszch PRAW ale także i obowiązków.
Jeżeli ktoś był by wstanie odpowiedzieć mi na moje pytania i odesłać mnie do CAO najlepiej w języku Polskim był bym wdzięczny
pozdrawiam i dziękuje. |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 3:02 pm
|
|
|
No problem.
www.google.nl -> CAO po polsku. Milion wyników. |
|
|
|
|
slay_pl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 3:11 pm
|
|
|
wigru napisał/a: | No problem.
www.google.nl -> CAO po polsku. Milion wyników. |
milion wyników nic konkretnego, większość odnosi się co do pracowników tymczasowych czy pracujących przez biuro (Uitzendbureau choć nie wiem czy dobrze pisze)
Ja mam tzw vast? i prawa chyba są trochę inne ? |
Ostatnio zmieniony przez slay_pl Czw Lut 01, 2018 3:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 7:02 pm
|
|
|
A dla konkretnej branży po prostu wpisze swoją branżę w Google. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|