Praca w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
raidgar98
Poczatkujacy eaidgar98
|
Wysłany: Nie Lut 25, 2018 8:20 pm Praca w Polsce
|
|
|
Witam
W 2017 roku byłem w Holandii i pracowałem tam przez około 3 miesiące na magazynie, dodam że wtedy miałem 19 lat.
Zapytałem się wtedy kolegów, czy po powrocie mogę pracować w Polsce, odpowiedziano mi że nie ponieważ będę musiał dopłacić w rozliczeniu podatkowym w Holandii.
Teraz moje pytania brzmią:
1. Czy to jest prawda?
1.1 Jeżeli tak to jest to spełnione od pewnej kwoty całkowitych wpływów (na przykład do 10000 euro rocznie można jeszcze dorabiać, a powyżej już nie?)
2. Jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie jest negatywna, to czy teraz w 2018 roku mogę sobie jako student dorabiać w barze i potem pojechać do Holandii na kolejne 3 miesiące, czy taka opcja odpada?
Miałbym taką prośbę, żeby ewentualne odpowiedzi <b><u>NIE</u></b> były oparte na
"wydaje mi się", tylko na konkretnych przykładach z życia, bądź na danych paragrafach z holenderskiego/polskiego prawa podatkowego
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2018 5:26 pm
|
|
|
raidgar98 napisał/a: | Zapytałem się wtedy kolegów, czy po powrocie mogę pracować w Polsce, odpowiedziano mi że nie ponieważ będę musiał dopłacić w rozliczeniu podatkowym w Holandii.
|
Wybacz ale ,to co piszesz kupy sie nie trzyma ...
Moja siostrzenica, pracowala przez pol roku w Holandii. W niedlugim czasie ,po powrocie do Polski zatrudnila sie ponownie w kraju i nikt jej nie powiedzial, ze nie moze tego robic.
Malo tego, pracodawca zaliczyl jej ten okres pracy w Holandii ,do ogolnego stazu pracy (oczywiscie udokumentowala go)
edit
z dochodow ,bedziesz i tak musial sie rozliczyc w kazdym kraju w ktorym przepracowales legalnie chociazby 1 dzien.
moze zerknij jeszcze tu
>>> http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=102283 |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Mar 24, 2018 12:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
raidgar98
Poczatkujacy eaidgar98
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2018 7:50 pm
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź,
Czyli ostatecznie nie muszę się obawiać żadnych dodatkowych kosztów związanych z pracą w dwóch krajach w jednym roku rozliczeniowym?
Bardzo dziękuje za podesłany Link, przy okazji rozjaśniło parę innych pytań
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|