Przesunięty przez: Gochna H Czw Sie 07, 2008 5:59 pm |
Mavd - kim jestem |
Autor |
Wiadomość |
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 10:56 am Mavd - kim jestem
|
|
|
Witam, juz jakis czas jestem tu na Forum i staram sie pomoc jak moge ale zawsze sa jakies komentarze.Wyjasnie wam moze dlaczego chce wam pomagac , otoz sama wiem jak to jest byc w obcym kraju i nieznac jezyka , niektorzy tylko na to czekaja zeby na takich osobach zarobic i was oszukac .Ja sama przyjechalam tu w 1988 roku w tedy nie bylo tu tylu polakow jak dzis , nie bylo tez internetu i trzeba bylo sobie samemu dac rade.Teraz bogatsza w doswiadczenie z oststnich 20 lat widze ze duzo sie zmienilo , i duzo slychac o oszustwach na Polakach przez rodakow . Od roku mam firme administracyjno - podatkowa , ale czy ja z tej firmy mam jakies dochody czy nie to mnie nie interesuje , gdyz pozatym pracuje w biurze NEC Philips , i jesli dodaje jakis komentarz do czyjegos postu to tylko z dobrej wiary a nie ze sie boje konkurencji.Bo nie wieze ze osoba ktora tu jest rok czy dwa wie juz wszystko co i jak , bo ja nawet bedac tu 20 lat jeszcze czasem jestem czyms zaskoczona .Rozumiem dziewczyny ktore tu sa krotki okres czasu i chca tak jak w Polsce chodzic co miesiac do kosmetyczki lub co tydzin do fryzjera , ale tu jest inne zycie i sa inne zeczy wazniejsze niz kosmetyczka czy fryzjer.Zamist czas poswiecac ( nie mowidzac juz o stronie finansowej )na polska kosmetyczke lub fryzjera lepiej ten czas poswiecic na nauke jezyka , i w ten sposob stac sie samodzielnym a nie szukac polskiego lekarza , dentysty czy innych byle by tylko mowiono po polsku.Holendrzy sa narodem takim ze na poczatku bada z toba romawiac po angielsku lub niemiecku , ale lepiej wola po holendersku.
Bedac te 20 lat tutaj przeszlam bardzo duzo wiec duzo rad moge wam udzielic w wlasnego doswiadzenia.Wiem jak ciezko tu jest i szczegolnie jesli ktos musial dlugo oszczendzac zeby w koncu tu przyjechac i czemu ktos inny ma zerowac za wasze pieniadze.
Mysle ze moze teraz inni przstana negatywnie opini wydawac co do mojej osoby.
Pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 11:05 am
|
|
|
Monika, ja nie spotkalas sie z negatywnymi opiniami na Twoj temat.
Ale chcialam powiedziec, ze forum sluzy po to, aby sobie wzajemnie pomagac,doradzac, poruszac rozne problemy te wieksze i te mniejsze ...
Jedni sa tu po raz pierwszy inni zagladaja czesciej. Czasami korzysta sie z rady i pomocy drugich osob. Ja rowniez skorzystalam z porad innym forumowiczow, gdyz znalazlam ciekawe posty i informacje, z ktorych skorzystalam.
I dobrze, ze jest takie forum! |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 11:16 am
|
|
|
To byl czyjs bardzo dobry pomysl to forum ale wiesz chyba sama jacy sa niektorzy ludzie .
pozdrawiam
monika |
|
|
|
|
jack11
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 11:55 am Halo halo mam pytanie
|
|
|
witam tu nowicjusz jestem od niedawna w holandi i już mam problem ,jak mam szukać mieszkania ,gdzie na jakicz stronach chciał bym tu zamieszkać z rodziną ale dopuki nie znajde mieszkania to klops pozdrawiam jacek jesli masz pytanie to zadaj je na forum i w odpowiednim dziale |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Sie 07, 2008 7:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 2:58 pm
|
|
|
Dobrze by bylo, aby ten post wpisac we wlasciwego tematu. A tak nie z gruszki, ni z pietruszki i jest pytanie! |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
dzicy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 10:55 am
|
|
|
Moniko!
Uwazam, ze jestes wspania osoba - wiesz jakie problemy moga spotkac przyjezdzajacych tu polakow i chcesz im bezinteresownie pomagac. Zupelnie nie rozumiem dlaczego niektorych to tak w oczy kole... Dobrze znam historie o tym jak za granica rodak rodakowi noge podstwia i to mnie przeraza! Malo tego, to przeraza holendrow z ktorymi wspolpracuje! Nie potrafia pojac jak mozna sie tak wypiac na swoich!?!
Jestem w Holandii od kilku miesiecy, cale szczescie, ze mam dobrych przyjaciol holendrow, ktorzy pomagaja mi jak tylko moga. Uprzedzaja dzialaniem kazda moja prosbe - sa naprawde cudowni.
Najwieksze problemy, ktore mi obecnie doskwieraja to problemy mieszkaniowe i jezykowe! Zapisalam sie do wszelkich istniejacych firm dysponujacych domami i mieszkaniami ale zawsze jak znajde cos ciekawego uprzedza mnie ktos z wieksza iloscia punktow... Poszukuje tez taniego kursu jezykowego bo chce - tak jak radzisz - zamiast poszukiwac polskich lekarzy, fryzjerow itp zaczac normalnie funkcjonowac wsrod holendrow.
Pozdrawiam Cie
Marta |
|
|
|
|
|