Konto,a zameldowanie. |
Autor |
Wiadomość |
judas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 4:57 pm Konto,a zameldowanie.
|
|
|
Jeśli dobrze przeczytałem na forum to żeby założyć konto w banku Holenderskim trzeba mieć zameldowanie.A jak to robią firmy,które masowo przywożą Polaków do pracy i zakładają im konta?Przecież ci pracownicy nie są zameldowani w Holandii. |
|
|
|
|
renata
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 5:03 pm
|
|
|
nie musisz mieć zameldowania tylko mieszkanie lub pokój z kontraktem.. a najlepiej to idź do banku gdzieś na peryferiach Hagi i tam Ci bez problemu założą... wszysycy moi znajomi tak zakładali. |
_________________ "..chciałem zmienić świat, doszedłem jednak do wniosku, że mogę jedynie zmienić samego siebie.." |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 8:45 am
|
|
|
nie zawsze trzeba mieć zameldowanie by założyć konto.Mój chłopak zakładał w Postbanku tylko na paszport i sofi number. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 11:06 am
|
|
|
wysztko zalezy od tego na kogo sie trafi... jeden chce widziec kontrakt... drugi sie o to nawet nie pyta... tak wiec roznie to bywa... oficjalnie powinienes miec kontrakt, ktory stwierdza ze masz miejsce zamieszkania... ale nie kazdy sie o niego pyta... natomiast paszport i BSN (dawny sofi) musisz miec... to rzeczy, ktorych raczej nie ominiesz... |
|
|
|
|
Tommy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 5:18 pm
|
|
|
no mnie krew zalała jak podczas zalatwiania sofi numeru bylem w rotterdamie i odrazu chcialem otworzyc sobie konto w postbanku, bo PRZYJACIEL FORUM takie ma i mowi ze najlepsze
podchodze do babeczki w glownym oddziale postbanku w rotterdamie a ta do mnie ze zameldowanko, bsn, i paszport. No i lipa, poszedlem do gemeente w Gorinchem, wypelnilem formularz i ona do mnie ze zamledowanie potrwa z 2 tyg, a najlepiej jakbym dostarczyl jeszcze angielski odpis od aktu urodzenia. Wszystko byloby w sumie OK, ale jak bylem w oddziale postbanku w Gorinchem zeby wymienic troche $ na € to ona do mnie ze musze mieć konto. Wiec rece opadają, bo kantor to tutaj chyba rzecz obca. Nie wiem jeszcze jak mam sobie zalatwic to ubezpieczenie za 100€ jakos przez net mozna to zalatwic?
pozdro |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 7:03 pm
|
|
|
Tommy napisał/a: | no mnie krew zalała jak podczas zalatwiania sofi numeru bylem w rotterdamie i odrazu chcialem otworzyc sobie konto w postbanku, bo PRZYJACIEL FORUM takie ma i mowi ze najlepsze
podchodze do babeczki w glownym oddziale postbanku w rotterdamie a ta do mnie ze zameldowanko, bsn, i paszport. No i lipa, poszedlem do gemeente w Gorinchem, wypelnilem formularz i ona do mnie ze zamledowanie potrwa z 2 tyg, a najlepiej jakbym dostarczyl jeszcze angielski odpis od aktu urodzenia. Wszystko byloby w sumie OK, ale jak bylem w oddziale postbanku w Gorinchem zeby wymienic troche $ na € to ona do mnie ze musze mieć konto. Wiec rece opadają, bo kantor to tutaj chyba rzecz obca. Nie wiem jeszcze jak mam sobie zalatwic to ubezpieczenie za 100€ jakos przez net mozna to zalatwic?
pozdro |
o kurcze... to ale ci sie trafilo... ale tak jak juz mowilam... to sa rzeczy o ktore w banku maja prawo pytac... i jak juz inne osoby mowily... jedni sie pytaja drudzy nie...
ja wcale nie mowie, ze moje konto jest najlepsze... tylko, ze jestem z niego zadowolona... w Postbanku mam konto od 3 lat...
wniosek o ubezpieczenie mozesz wypelnic przez neta...
z ciekawosci czy dostales BSN??? |
|
|
|
|
Tommy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 8:52 pm
|
|
|
ta, typ z agnecji ustawil mi spotkanie wczesniej i wlasciwie szedlem tylko odebrać, ale ten dziamdziak ktory mnie obslugiwał najwidoczniej w opisie swoje pracy ma wyspecifikowane poranne pogaduszki z wspolpracownikami, i troche mu zajeło zanim ten obowiazek wypełnił :] Narazie do nieczego tego jeszcze nie uzyłem. Najbardziej mnie rozp......a fakt ze nie moge wymienic $ na € w cywilizowanym kraju. W końcu $ to waluta która rządzi swiatem!
Pozdro |
|
|
|
|
karol.kazubski
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 9:41 am
|
|
|
Witam
Tak czytam Twoje "przygody" i faktycznie masz pecha, bo niedawno też przechodziłem przez to wszystko ale bez problemów, no ale czasami widocznie musi na kogoś paść...
Co do wymiany waluty to polecam pocztę, na każdej jest kantor wymiany walut i robią to od ręki bez kłopotu. Ja przyjechałem z funtami i jedynym kłopotem było to, że na jeden paszport mogłem wymienić max. 500 funtów dziennie, ale miła Pani zrobiła wyjątek i dokonała 2 operacje ( jedną na paszport a drugą na dowód osobisty ). |
_________________ GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH..... |
|
|
|
|
Niebieska55
Poczatkujacy
Wiek: 39 Dołączyła: 24 Paź 2009 Posty: 1 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Śro Sty 27, 2010 7:11 pm
|
|
|
Tommy ja tez mam problem z kontem bankowym. Na początku poszłam do Rabobanku, obsługa....bez komentarza. Pani bardzo wymagająca zażądała kontraktu itd. Następnie udałam się do ING pan chciał tylko paszport, za tydzień miała przyjść karta, czekałam cierpliwie. W terminie przyszła koperta, otwieram szukam karty...a tu ku mojemu zdziwieniu papiery łącznie z pismem, że nie mogę mieć konta bo nie jestem zameldowana
A mi jest koniecznie potrzebne konto |
|
|
|
|
|