Zamknięty przez: Gochna H Sob Paź 11, 2008 11:32 pm |
Dlaczego polski/polska...? |
Autor |
Wiadomość |
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 9:25 pm Dlaczego polski/polska...?
|
|
|
Dlaczego "wyjechani" Polacy szukaja polskiego: lekarza, fryzjera, dentysty , kosmetyczki, krawca, mechanika samochodowego itp.itd. ? Nie rozumiem ! A jak czytam takie posty codziennie to zaczyna sie cos wewnatrz gotowac. Nie wiem dlaczego, moze to przez to , ze kiedys nie bylo takiego luksusu bo by Polaka znalesc to trzeba bylo ze swieczka szukac. |
|
|
|
|
dutch
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Posty: 81 Skąd: noord holland
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 9:51 pm Re: Dlaczego polski/polska...?
|
|
|
MiniSmurfin napisał/a: | Dlaczego "wyjechani" Polacy szukaja polskiego: lekarza, fryzjera, dentysty , kosmetyczki, krawca, mechanika samochodowego itp.itd. ? Nie rozumiem ! A jak czytam takie posty codziennie to zaczyna sie cos wewnatrz gotowac. Nie wiem dlaczego, moze to przez to , ze kiedys nie bylo takiego luksusu bo by Polaka znalesc to trzeba bylo ze swieczka szukac. |
Mysle,ze glownie w zwiazku z problemami "komunikacyjnymi"w jezyku autochtonow- to na poczatek,ale dalej to juz...fachowosc,podejscie do wykonywanej pracy,rzeczywiste,,praktyczne umiejetnosci
Mnie tutaj powala na kolana sluzba zdrowia,a raczej jej zenujacy poziom- czasem czuje sie jak w kraju 3-go swiata,a nie w Europie,na wszystko- PARACETAMOL,odmowa skierowan na badania,kobiety moga przez cale zycie nie uswiadczyc kontaktu z ginekologiem itd itd,( to tylko przyklad),polska pielegniarka ma wieksza wiedze ,niz tutejszy lekarz domowy,a w mysl tutejszego "systemu" to on jest brama do wszelkiego rodzaju specjalistow-moja rodzina ma fatalne doswiadczenia szczegolnie w temacie opieki medycznej,to samo sie tyczy polskich fryzjerek,kosmetyczek,ktore czesto( choc nie zawsze- wiadomo) sa pasjonatkami zawodu,dokladne,staranne,otwarte,badz otwarci na zyczenia klienta( umiejacy sluchac ),sledzace pilnie trendy,nowosci,czerpiace przyjemnosc i zysk z wykonywanego zawodu.... ;mechanika - tutaj nawet nie funkcjonuje ktos taki jak mechanik- nie ma takiej profesji:)) egzystuje tak w jezyku,jak i odnosnie praktycznych umiejetnosci "automonteur",czym sie rozni automonteur od mechanika? Otoz...mechanik naprawia,reperuje,automonteur demontuje stara,zniszczona czesc i w jej miejsce montuje nowa.Tutejsze szkoly w taki sposob przygotowuja do zawodu ,to drobne przyklady,mozna by je mnozyc,ale musze konczyc,bo jakis elaborat tworze,a miala byc tylko odpowiedz na pytanie |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:09 pm
|
|
|
Zgadzam sie z Dutch odnosnie sluzby zdrowia,fryzjerek...Kilka lat temu robilam w Polsce balejaz,tak sprawnie i szybko jej to szlo ze az szok.Jakis czas pozniej wybralam sie tutaj do fryzjerki - o balejazu nie miala pojecia,wiec poprosilam o kilka kolorowych pasemek.Tak sie grzebala,ze przez ten czas polska fryzjerka zrobilaby 2 balejaze.
Jednak szukanie tutaj np.polskiego pracownika banku uwazam za lekka przesade. |
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:23 pm
|
|
|
Hmm nie myslcie sobie, ze mam wlosy do ziemi do fryzjera chodze , lekarza tez mam w porzadku .....chyba ja nie mam na co nazekac Ale zaczelam ten temat by moc zrozumiec, wiec piszcie dziewuchy az do bolu |
|
|
|
|
RobKAM
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:30 pm
|
|
|
Ja mysle,ze to wynika z tesknoty za Polska po trosze.Taki rodzaj pepowiny,ktora ciezko odciac.Moznaby zadac rownie dobrze pytanie dlaczego polska tv,dlaczego to forum?Z tesknoty.Nawet jak bedziemy miec piekny dom i samochod i spokoj,ze jutro nas z roboty nie wywala to tesknota pozostanie.Dlatego ustawiamy sobe zycie tutaj tak,aby miec z Polska kontakt,slyszec polski jezyk.
Wiadomo,ze wiele osob szuka polskich uslug,ze sie tak wyraze ,wlasnie ze wzgledu na nieznajomosc jezyka,ale nie zawsze tak jest.Przyznam sie takze szczerze,ze niestety tutejsi fryzjerzy jednak bledna przy polskich,ale to moje doswiadczenie.Pozdrawiam. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:33 pm
|
|
|
Ja tez mam teraz dobrego lekarza,a do fryzjera nie chodze bo nauczylam sie sama obcinac,farowac,ukladac wlosy itd...gdyby trafila sie polska fryzjerka chetnie bym skorzystala,ale nigdy nie szukalam i nie bede szukac bo chyba wpadlabym w paranoje jakbym miala szukac polskiego lekarza,polskiej fryzjerki,polskiego urzednika,polskiego mechanika,polskiej szkoly itd.itd.W koncu mieszkam w Holandii |
|
|
|
|
RobKAM
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:42 pm
|
|
|
Prawda jest taka,ze tutaj jest Nl i nawet polski lekarz nie bedzie taki jak w Polsce,maja chyba inne wytyczne i nie beda dawac jak zaboli kolanko skierowania do 5-u specjalistow.Szkola syna ok,mechanik ok,ale fryzjerka,no coz... |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 12:45 am
|
|
|
RobKAM, co do Tv i Forum ...Dzieki forum pomoglam dwom chlopakom znalesc prace w naszej firmie wiec uwazam, ze jest potrzebne . Jeden z nich dostal kontrakt i chce tu zostac wraz z zona, jezyka nie zna a w domu polska telewizja , internet, gazety itp wsio po polsku i jak sie tu nauczyc jezyka ? W pracy latam i tlumacze a sama nauczylam sie bez szkoly, bez ksiazek , tylko Tv , gazety (internetu jeszcze nie bylo ) Chcesz tu zyc to przestan szukac bo w przyszlosci nigdy sobie sam nie poradzisz .
Ps.: Wchodze na Forum a w ShoutBox znow ...."polska kosmetyczka"
Chyba dostalam uczulenia
Wybaczcie... |
|
|
|
|
dutch
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Posty: 81 Skąd: noord holland
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 1:04 am
|
|
|
MiniSmurfin napisał/a: | Chcesz tu zyc to przestan szukac bo w przyszlosci nigdy sobie sam nie poradzisz .
|
Otoz to! |
|
|
|
|
madziuska84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 1:31 am
|
|
|
A ja sądzę że nie każdy tu chce zostac na stale i nie musi radzić sobie sam,bo w tym momencie Ci forumowicze którzy żekomo pomagają na tym forum Polakom oszukują samych siebie a to dlatego że Polak Polakowi nie powinien być wilkiem.Mysle ze jak tu jestesmy na tej obczyznie to wypadaloby pomagac sobie nawzajem nich będzie polski lekarz,polska fryzjerka itd.każdy zarabja jak może a chodzi tu głownie o języki obce.Kobieta która powiedzmy ma 45 lat i przyjechala tu na rok nie znając języka bo napewno się go przez rok nie nauczy nie poradzila by sobie sama z dogadaniem się powiedzmy w banku,przychodni lekarskiej ja znając język napewno bym jej pomogła i nie kazalabym liczyć na siebie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Insomnia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 6:30 am
|
|
|
Powiem , ze tez mi sie to bardzo nie podoba , az razi . Wrecz mam wrazenie , ze polacy nie potrafia sie dostosowac, zmieniac przez nabyte zycie przyzwyczajen , ktore tu z pewnoscia trzeba zmieniac . Tesknota , tesknota , ale nic na sile . Nie lepiej ten czas ktory spedzacie na poszukiwaniach polskich fryzjerow , machanikow , kosmetyczek ... itd. spedzic na uczeniu sie jezyka ?
Owszem , chetnie bym odwiedzila dobrego polskiego lekarza , ale na sile nie szukam . Ogolnie do lekarzy staram sie nie chadzac. Badam sie w Polsce .
Co do holenderskich lekarzy . Ogolnie porazka . Tak jak ktos wspomnial , na wszystko paracetamol
" My przed przed operacja podamy paracetamol , ktory zaraz przyniose , po to , aby po operacji znieczulic bol ... "
Baardzo sie staralam nie wybuchnac smiechem lecz nie zbytnio mi sie to udalo .
Pielegniarka z lekarzem spojrzeli na mnie wrecz , dziwnie . Owszem nie to miejsce i pora byla. Ale paracetamol na bol pooperacyjny . ;|
I do tego dzien po operacji w szpitalu wypisuja z niego ;|
No , ale coz .
Tu bez jezyka nie ma zadnej mozliwosci na dobra i platna prace . |
Ostatnio zmieniony przez Insomnia Sob Paź 11, 2008 6:43 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 4:33 pm
|
|
|
halo
zadam kilka pytan pomocniczych:)
1. Mimismurfin dlaczego udzielasz sie na forum w jezyku polskim?
2. Dlaczego zakladacie, ze to cecha polska...a nie ludzka?
3. Gdzie w okolicach Hagi znajde polskiego ginekologa? placebo z opcja uszkodzenia sluchu nie jest mi potrzebne:)
|
Ostatnio zmieniony przez majuga Sob Paź 11, 2008 4:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 4:43 pm
|
|
|
majuga, Cytat: | placebo z opcja uszkodzenia sluchu nie jest mi potrzebne:) | co masz na mysli ... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 4:59 pm
|
|
|
paracetamol:)
|
|
|
|
|
MiniSmurfin

|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 5:12 pm
|
|
|
majuga napisał/a: | halo
zadam kilka pytan pomocniczych:)
1. Mimismurfin dlaczego udzielasz sie na forum w jezyku polskim?
|
Bo to chyba jest forum o nazwie "Polacy w Holandii" ?
Wiec piszemy tutaj po....polsku |
Ostatnio zmieniony przez MiniSmurfin Sob Paź 11, 2008 5:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|