NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasiłek dla bezrobotnych dla kobiety z niemowlęciem ...
Autor Wiadomość
anita
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 18, 2008 11:23 pm   Zasiłek dla bezrobotnych dla kobiety z niemowlęciem ...

Hej. Mam pytanie do osób zorientowanych i do polskich mam w Holandii. Jeśli ktoś coś może napisać to proszę. Moja sytuacja wygląda tak; po ponad 10 miesiącach pracy w Holandii (nielekkiej i stresującej) załapałam się na płatny prawie 4 miesięczny urlop macierzyński. Kończy się z początkiem grudnia. Jestem teraz szczęśliwą mamą pięknego synka i tak naprawdę nie wyobrażam sobie natychmiastowego powrotu do pracy - ta opcja na pewno odpada, mąż jest z resztą w stanie nas utrzymać. Ale mimo, że nie chcę tak naprawdę pracować to chcę spróbować ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych, przynajmniej przez jakiś krótki okres (słyszałam np. o 3 miesiącach). Myślicie że mi się uda ? A może zaoferują mi jakąś pracę (nawet gdy nie znam holenderskiego tylko angielski i karmię piersią) ? Znajdzie się taki pracodawca ? A może ktoś ma doświadczenie jak to rozegrać aby pracy nie dostać :) a jeszcze troszeczkę nacieszyć się porządnymi dochodami.
Z góry dziękuję za wskazówki, podpowiedzi itp. O krytykę w stylu - " o kolejna Poleczka/Polaczki wyciągają rękę po socjal NIE PROSZĘ.

Pozdrawiam
Anicia

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Lis 19, 2008 9:26 am   

Jesli twoj maz jest w satnie was utzrymac to raczej ciezko bedzie otrzymac ten socjal bo na jego zarobki tez beda sie patrzec .A to ze jestes mloda mama i karmisz piersia nie jest dla nich argumenten zeby cie zwolnic od obowiazku szukania pracy, niestety taka jest rzeczywistosc

monika

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lis 19, 2008 9:45 am   

Ale Anita nie pyta o socjal tylko zasilek dla bezrobotnych :-)
Anita poczytaj tutaj o zasilku:

http://www.wyjechani.info...p?p=12593#12593

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Lis 19, 2008 10:29 am   

sorry , chodzilo mi o zasady otrzymania zasilku dkla bezrobotnych , najwaznijesze na jakiej zasadzie odeszlas z firmy gdzie pracowalas ?

monika

anita
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 19, 2008 3:03 pm   Co do zakończenia pracy przed urlopem macierzystym to ...

Co do zakończenia pracy przed moim urlopem macierzystym to uzupełnię, że gdy firma dowiedziała, że jestem w ciąży to przedłużono mi kontrakt tylko o kilka miesiecy do okresu kiedy jest wymaganym przez holenderskie prawo pójść na urlop macierzyński. Dobrze, że nie zwolnili od razu tylko byłam im potrzebna bo macierzyńskiego by nie było.
Tak, że z moim pracodawcą nic mnie już teraz nie łączy prócz wspomnień :) a pieniadzę otrzymywałam przez UWV a nie przez pracodawcę.
Dzięki za podjęcie tematu ...

Anicia[/list]

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 1:28 pm   Re: Co do zakończenia pracy przed urlopem macierzystym to ..

anita napisał/a:
Co do zakończenia pracy przed moim urlopem macierzystym to uzupełnię, że gdy firma dowiedziała, że jestem w ciąży to przedłużono mi kontrakt tylko o kilka miesiecy do okresu kiedy jest wymaganym przez holenderskie prawo pójść na urlop macierzyński. Dobrze, że nie zwolnili od razu tylko byłam im potrzebna bo macierzyńskiego by nie było.
Tak, że z moim pracodawcą nic mnie już teraz nie łączy prócz wspomnień :) a pieniadzę otrzymywałam przez UWV a nie przez pracodawcę.
Dzięki za podjęcie tematu ...

Anicia[/list]

nalezy ci sie zasilek dla bezrobotnych, ale musisz minimalnie 36 tygodni przed rozpoczeciem twojego bezrobocia, przynajmniiej w 26 tygodniach pracowac. (nie cale tygodnie ale wystarczy np. jeden dzien przepracowany) ale zalezy tez wszsytko od tego jak dlugo pracowalas... to jest dosc ciezka materia...

Cyceron

grizzly86 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Gru 07, 2010 8:53 pm   

a jesli mialem w roku kalendarzowym przepracowane 26 tygodni ale przez 3 rózne agencje to tez mi przysługuje zasiłek bezrobotnych ??

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 10:13 pm   

a Ty jesteś kobietą z niemowlęciem, że pytasz w tym temacie??? Jest odpowiedni tu na forum, wystarczy poszukać i tam umieścić swoje zapytanie :119: :072: :079:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 11:00 pm   

agastepa13 napisał/a:
a Ty jesteś kobietą z niemowlęciem, że pytasz w tym temacie??? Jest odpowiedni tu na forum, wystarczy poszukać i tam umieścić swoje zapytanie :119: :072: :079:

Nie no nie moge no nie mogę ... :043:

JEDNYM SŁOWEM ALE URWAŁ ... :043:

Kolego tutaj zadaj te PYTANIE:
http://www.niedziela.nl/f...14805&start=180 :030:

Odpowiedz do tematu