NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Wto Kwi 30, 2013 2:10 pm
Przyciemnianie szyb w samochodzie
Autor Wiadomość
Adam_Zd 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 4:04 pm   Przyciemnianie szyb w samochodzie

Witam, czy ktoś przyciemniał sobie w Holandii szyby w samochodzie? Ile może kosztować taka operacja (tylne drzwi + tylna klapa)? Czy po zrobieniu tego w Polsce nie będzie ty problemów z badaniami technicznymi (wymagane atesty itp...)?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 4:43 pm   

Adam_Zd, Odpowiem moze na druga czesc pytania, w Holandii nie ma problemu jesli szyby sa przyciemnione do 50% powyzej sa mandaty (bekeuring to koszt 75 euro)
ale to nie wszystko bo spotkalam sie rowniez z opinia ze mozna miec przyciemnione tylko do 35% ....

Cytat:
Ben je in het bezit van zo'n auto met hele donkere ramen? Let dan op: de politie voert op die auto's scherpere controles uit met behulp van een meetapparaatje dat 'de Tintman' heet. Automobilisten die rondrijden in een auto waarvan de ramen minder dan vijftig procent licht doorlaten, kunnen een boete van 75 euro verwachten als ze worden gepakt.

http://www.hdci.nl/alphen...d=1059&Itemid=1

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 5:05 pm   

Wiekszosc aut ma fabrycznie przyciemnione szybu o 30% - zobaczcie ze szyby najczesciej sa lekko zielone/niebieskie i to wlasnie jest 30%.
Z przyciemnianiem jest tak, ze szyby przednie boczne oraz przednia nie moga byc przyciemnione wiecej niz 30%.
Szyby tylne jest inna sprawa - bo auto nie musi miec szyb z tylu wogole - vide blaszaki typu Fiat doblo, Renault Kangoo. Ja mam z tylu przyciemnione fabrycznie i sie nikt nie czepia.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Michalll 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 24, 2008 4:57 pm   

Ja mam u siebie wszytskie tylne szyby czarne, mialem tez juz wiele kontroli i nik t nic nie mowil!!! Podejzewam, ze prawo jest takie same jak w PL.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 25, 2010 9:12 pm   

Witam,
Mam pytanie otóż mam przyciemnione szybki w swoim aucie :
- przednie boczne - najslabsza folia nr 1 czarna
-tylne boczne + tylna - folia nr 2 czarna

Czy w razie rutynowej kontroli NL Policja może dać mi mandat za te szyby albo zabrać dowód rejstr ??? I czy np jak sam zerwe folie na miejscu to mnie puszcza i dadzą pouczenie ( miał ktoś podobną sytuacje ??? )

Pozdrawiam serdecznie

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Pon Paź 25, 2010 9:22 pm   

Beny.rac napisał/a:
Witam,

Czy w razie rutynowej kontroli NL Policja może dać mi mandat za te szyby albo zabrać dowód rejstr ??? I czy np jak sam zerwe folie na miejscu to mnie puszcza i dadzą pouczenie ( miał ktoś podobną sytuacje ??? )

Pozdrawiam serdecznie

Jeśli przednie boczne mają przepuszczalność światła 70% to wszystko jest ok.
Policja posiada specjalne urządzenie do kontroli tego.
Jeśli nie mają takie przepuszczalności to policja może dać mandat i zabrać dowód rejestracyjny, jednak najczęściej z tego co wiem - można ściągnąć na miejscu i po problemie.
Z przednimi jak są za ciemne mogą być problemy z APK (oni też mają to urządzenie)
Mimo wszystko ja mam przednie przyciemnione (folia) takie auto kupiłem. Niby miało kiedyś 75% przepuszczalności, jednak teraz ma 40 (sprawdzałem) - zrobiłem już z tymi szybami 100tyś km - dostałem dwa upomnienia - 1 w Polsce, 2 - w Holandii. Na szczęście skończyło sie tylko na obietnicach, że ściągnę :083: ale zawsze zapomninam to zrobić :082: :083:
Ps. Na APK przed wjazdem otwieram boczne szyby na maxa :P niby, że zimy łokieć hehehh

Z forum prawnego :
"W tej chwili szyby większości aut są fabrycznie przyciemniane na tyle, na ile zezwala europejska norma ustalona Przez EKD ONZ (i polskie przepisy): 75% przepuszczalności dla szyby czołowej, 70% dla bocznych przednich. Także w większości przypadków każde foliowanie takich szyb, to narażanie się na zatrzymanie dowodu rejestracyjnego"

Prawo w NL jest takie samo:
http://www.petorverkeer.nl/getinteruiten.htm
Ostatnio zmieniony przez doronio Pon Paź 25, 2010 9:42 pm, w całości zmieniany 5 razy  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Paź 25, 2010 9:55 pm   

Podlacze sie do tego postu, gdzie mozna przyciemnic szybki i ile + - to kosztuje?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Paź 27, 2010 6:13 pm   

doronio napisał/a:
Beny.rac napisał/a:
Witam,

Pozdrawiam serdecznie

Jeśli przednie boczne mają przepuszczalność światła 70% to wszystko jest ok.
Policja posiada specjalne urządzenie do kontroli tego.
Jeśli nie mają takie przepuszczalności to policja może dać mandat i zabrać dowód rejestracyjny, jednak najczęściej z tego co wiem - można ściągnąć na miejscu i po problemie.
Z przednimi jak są za ciemne mogą być problemy z APK (oni też mają to urządzenie)
Mimo wszystko ja mam przednie przyciemnione (folia) takie auto kupiłem. Niby miało kiedyś 75% przepuszczalności, jednak teraz ma 40 (sprawdzałem) - zrobiłem już z tymi szybami 100tyś km - dostałem dwa upomnienia - 1 w Polsce, 2 - w Holandii. Na szczęście skończyło sie tylko na obietnicach, że ściągnę :083: ale zawsze zapomninam to zrobić :082: :083:
Ps. Na APK przed wjazdem otwieram boczne szyby na maxa :P niby, że zimy łokieć hehehh

Z forum prawnego :
"W tej chwili szyby większości aut są fabrycznie przyciemniane na tyle, na ile zezwala europejska norma ustalona Przez EKD ONZ (i polskie przepisy): 75% przepuszczalności dla szyby czołowej, 70% dla bocznych przednich. Także w większości przypadków każde foliowanie takich szyb, to narażanie się na zatrzymanie dowodu rejestracyjnego"

Prawo w NL jest takie samo:
http://www.petorverkeer.nl/getinteruiten.htm

Dzięki za odp
Ale niestety wiem że nie ma opcji aby przyciemnic szyby przedniej bocznej folia zgodnie z normą 70% przepuszczalności ponieważ każda szyba jest lekko przyciemniona ...
Apk to odpowiednik polskiego przeglądu ???

Na razie foli nie będę zrywał ale w razie kontroli sam zaproponuje tą opcje aby uniknąć mandatu i zabrania dowodu rejst ... :011:

Psss
Jaka folią masz przyciemnione te szybki ???

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 1:26 am   

Beny.rac napisał/a:

Ale niestety wiem że nie ma opcji aby przyciemnic szyby przedniej bocznej folia zgodnie z normą 70% przepuszczalności ponieważ każda szyba jest lekko przyciemniona ...
Apk to odpowiednik polskiego przeglądu ???

Na razie foli nie będę zrywał ale w razie kontroli sam zaproponuje tą opcje aby uniknąć mandatu i zabrania dowodu rejst ... :011:

Psss
Jaka folią masz przyciemnione te szybki ???

W sumie to jakaś tam folia super jasna mogłaby być - można zobaczyć auta z fabrycznie przyciemnionymi przednimi bocznymi i widać różnice gołym okiem miedzy taką szybą, a szybą całkiem jasną.
Dokładnie - APK to przegląd auta.
A z folią to Ci nie mogę pomóc, bo jak pisałem wcześniej takie auto dostałem już :)
Osobiście wydaje mi się, że nie będzie problemu, żeby uniknąć mandatu, chyba, że ktoś się naprawde uprze. (oby mi nie kazali bo może być ciężko z jej ściągnięciem - stara już jest :P )
Szerokiej drogi ;)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 02, 2010 7:40 pm   

Doronio tylko fabryczne auta nie maja szyb przyciemnionych za pomocą foli a metodą piecową która niestety ale tania nie jest ... :011:

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam Serdecznie

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Sty 15, 2011 12:19 pm   

Mam pytanie - chce przyciemnic delikatnie szyby z tylu (bo tylna na klapie mam juz fabrycznie przyciemniona)
Moze ktos polecic jakis zaklad w Hadze/Rotterdamie/Delft - ma byc zrobione dobrze nie koniecznie tanio. Do przyciemnienia w sumie 4 szyby - 2 tylne w drzwiach i 2 trojkaciki (wklejane).
Ewentualnie pod jakim haslem szukac - szukalem pod "prive glass" ale za duzo nie wygooglalem

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Sty 15, 2011 12:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 12:01 am   

Szukaj pod "Glas getint"
Pierwszy lepszy zakład w Rotterdamie:
http://www.quicar.nl/Begr...t-autoglas.html
Ostatnio zmieniony przez doronio Wto Sty 25, 2011 12:08 am, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 2:01 pm   

Ktos juz przyciemnial szybki w aucie tu w NL ? Ile zaplaciliscie?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:36 pm   

stroopwafel napisał/a:
Ktos juz przyciemnial szybki w aucie tu w NL ? Ile zaplaciliscie?

Witam,
Osobiście nie robiłem ale z tego co wiem to za 3 tylne szyby "wołają ok " 200-250 euro ( auto średniej wielkości np golf 4 , audi A3 itp )

Więc opłaca sie bardziej jechać do Pl na weekend i zrobić sobie szybki za 300-400 zl i przy okazji odwiedzić np znajomych lub rodzinkę :039:

taner32 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 26, 2011 6:57 am   

m4rcin napisał/a:
Mam pytanie - chce przyciemnic delikatnie szyby z tylu (bo tylna na klapie mam juz fabrycznie przyciemniona)

wiem ze chcesz delikatnie przyciemnic boki ale jak juz sie bierzesz to moze zrob cala strone i szyby w bocznych przednich drzwiach tez od razu pociagnij bo zrobi ci sie nie za duze przejscie w kolorach podobnie jak w moim przypadku.W warsztacie beda wiedzieli do ile % mozna je przyciemnic zeby nie bylo problemow z niebieskimi a auto wiele zyska.U mnie kont padania swiatla robi czasem za duzo "dziure w kolorach" i bede musial tez z przodu poprawic
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 25, 2011 7:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu