febien
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 12, 2012 7:37 pm Wakacyjne - Sposób odliczania
|
|
|
Witam Serdecznie Wszystkich ; )
Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję na uzyskanie odpowiedzi na trapiące mnie pytanie ; )
W Holandii pracuje już prawie rok , jednakże od kilku dni staram się zorientować jak wygląda do końca sprawa z wyliczaniem wakacyjnego
Otóż wiem iż stawka wynosi w przybliżeniu 8% , wartość wakacyjnego mam podawaną na co tygodniowych solarisach dodam tylko jeszcze iż pracuje przez holenderska agencje pracy
Jednakże przy ostatnich wyższych niz normalne wypłatach - 400 ~500 e tyg. wartość tego dodatku wynosiła 8 do 12 euro gdzie mając wiele niższe wypłaty był on conajmniej dwa razy większy .... ; /
Na moje pytanie odnośnie tego stanu rzeczy w biurze uzyskałem odpowiedź że wakacyjne jest odliczane tylko z normalnych godzin a pomijane są nad godziny.
I tak przykładowo
13,50h 100,00 % 22,25h 150,00 % 10,00h 130,00 %
Czy zatem jest to normalna praktyka że godziny płatne z wyższa stawką nie są wliczane do wakacyjnego ? W umowie mam zapis o 38 godzinach tygodniowo , a te były liczone z większą stawką gdyż były " overwerkuken " z racji tego że pracowałem na nocki .
Pozdrawiam i liczę na "oświecenie " ; ) |
|