NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ?
Autor Wiadomość
Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:31 pm   Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ?

Kryzys coraz bardziej dotyka Nl, moją firmę gdzie pracuje też,( pracę mam zapewniona, ale obawa zawsze jest ) do Polski nie mam zamiaru wracać, jaki kraj teraz inny oferuje, w miarę godziwe warunki, pracę, i brak problemów z mieszkaniem ?
Ostatnio zmieniony przez Dyszka Pią Gru 12, 2008 11:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:47 pm   

Ponoc zawsze trawa jest bardziej zielona tam gdzie nas nie ma...

techno_rock 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:53 pm   

proponuje australie

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:06 am   

z tym myślę że większość się zgadza tam gdzie nas nie ma jest normalnie...bo Polak potrafi..
Ostatnio zmieniony przez Dyszka Sob Gru 13, 2008 12:07 am, w całości zmieniany 1 raz  

Lutek 
Gaduła

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:59 pm   

Czy chcesz jechac w ciemno czy chcesz pracowac w konkretnym zawodzie?
Co ma dla Ciebie najwieksze znaczenie na obczyznie?
kasa, ludzie, atrakcje turystyczne, duze miasta, male miasta, chcesz mieszkac sam czy z rodzina...
Jaki klimat preferujesz?
Czy cokolwiek ma dla Ciebie znaczenie?

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 2:59 pm   

Samemu, zawód obojętny, byle by prace polubić i mieć no chęci ją wykonywać, kasa taka by wyżyć, godnie żyć,atrakcje - od tego wakacje i weekendy...

Lutek 
Gaduła

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 3:14 pm   

no to Skandynawia, juz wielu ludzi z Holandii tam jest

ps
ze wzgledu na coraz wiekszy naplyw Polakow zewszad, wymagania potencjalnych pracodawcow rosna... nawet z dobrym angielskim coraz trudniej o prace, preferuje sie ichnie jezyki

patrycja0923 
Poczatkujacy
patrycja0923

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 8:30 pm   

odpusccie sobie Skandynawie.ja wlasnie przyjechalam 2 lata temu ze Szwecji.strasznie ciezko tam o prace, wymagaja znajomosci szwedzkiego.nawet z plynna znajomoscia angielskiego szanse sa nikle.wielu Szwedow ucieka do Norwegii, bo tam zarobki sa dwa razy wyzsze ale klimat, mentalnosc ludzi, ich przyzwyczajenia, normy zycia i jego jakosc jest typowo skandynawska, nie europejska.ja czulam sie tam jakby "zamrozona ' i lapalam depreche zaraz po wyjsciu z samolotu, czy promu.jesli zas chodzi o Australie, to tez sie zastanawialismy ale te wszystkie procesy wizowe, certyfikaty jezykowe nas odstraszyly.mysle, ze Holandia to dobry wybor i zgadzam sie z przedmowcami, ze "wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma".

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 9:25 pm   

też od początku byłem zdania że Holandia na stałe, bo język cały czas się człowiek uczy, i z kazdym dniem więcej, nie ma co się no załamywać przyszedł kryzys , kiedyś pójdzie out...narazie praca jest :) ale coraz jest no ciężej, kryzys dotyka wszędzie, no ale w Polsce niby go oficjalnie nie ma :D

patrycja0923 
Poczatkujacy
patrycja0923

Wysłany: Sob Gru 13, 2008 10:22 pm   

takim nowym rynkiem , ktory sie teraz otwiera sa Zjednoczone Emiraty Arabskie.moja kuzynka mieszka w Dubaju, swietnie zarabia i jest bardzo zadowolona, z tym, ze nie jest to kraj, w ktorym mozna mieszkac na stale.matki samotnie wychowujace dzieci, rozwodki itd. moga zapomniec o pracy w Emiratach, bo takie jest tam prawo.widzialam pare ogloszen dot. pracy za duze (naprawde) pieniadze ale dla specjalistow w danych dziedzinach (niekoniecznie super-wyksztalconych), np.pielegniarek, spawaczy, stewrdess ale tez dla lekarzy, inzynierow.moze warto sie zastanowic.

po polsku 
Poczatkujacy
horsepower

Wysłany: Nie Gru 14, 2008 12:54 pm   musi byc zle zeby moglobyc lepiej

robcie co chcecie wasze zycie i wasze zabawki ale odradzalbym skandynawie a tym, bardziej australie.holandia to strzal w 10 a ze teraz jest kryzys to nie tylko w holandi ale w calej europie wszedzie zwalniaja.ja zostaje w nl i mam nadzieje ze bedzie lepiej

Lutek 
Gaduła

Wysłany: Nie Gru 14, 2008 2:43 pm   

Dlatego sie pytam czy do zycia czy do pracy ktos szuka innego miejsca. Skandynawia, a w szczegolnosci Norwegia i Finlandia sa calkowicie odmiennymi krajami od Holandii. Maja tez tyle samo zwolennikow co przeciwnikow. Jednak istnieje przekonanie ze jesli chcesz zarobic to tylko do Norwegii.

patrycja0923 
Poczatkujacy
patrycja0923

Wysłany: Nie Gru 14, 2008 5:36 pm   

dokladnie;)

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Pon Gru 15, 2008 10:44 am   Re: Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ?

Dyszka napisał/a:
Kryzys coraz bardziej dotyka Nl, moją firmę gdzie pracuje też,( pracę mam zapewniona, ale obawa zawsze jest ) do Polski nie mam zamiaru wracać, jaki kraj teraz inny oferuje, w miarę godziwe warunki, pracę, i brak problemów z mieszkaniem ?

Tak wracajac do pierwotnego watku.
Myslisz ze ten zblizajacy sie kryzys latwiej bedzie przezyc w nowym, nieznanym kraju, gdzie wszystko bedziesz zaczynac od poczatku?? Moze jednak lepiej zostac w NL?
Jak to mowili w "Samych Swoich" - Wrog, ale swoj....

Tymek 
Gaduła

Wysłany: Pon Gru 15, 2008 1:15 pm   

Prawda w tym kryzysie jest taka, że pomimo iż nie wszystkie firmy w NL dostały lub
dostaną po dupie, to jednak wszystkie przekazują swoim pracownikom złe wiadomożści.
Kryzys dał możliwość wszystkim do okrojenia kosztów. Mam tylko szczęście, że firma, w której pracuję zalicza się do nielicznych, które w kryzysie też dobrze stoją i nie ukrywają tego ;)
Ostatnio zmieniony przez Tymek Pon Gru 15, 2008 1:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu