Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ? |
Autor |
Wiadomość |
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:31 pm Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ?
|
|
|
Kryzys coraz bardziej dotyka Nl, moją firmę gdzie pracuje też,( pracę mam zapewniona, ale obawa zawsze jest ) do Polski nie mam zamiaru wracać, jaki kraj teraz inny oferuje, w miarę godziwe warunki, pracę, i brak problemów z mieszkaniem ? |
Ostatnio zmieniony przez Dyszka Pią Gru 12, 2008 11:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Reed
Gaduła Szuflandia

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 188 Skąd: Miasto Krasnali
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:47 pm
|
|
|
Ponoc zawsze trawa jest bardziej zielona tam gdzie nas nie ma... |
|
|
|
|
techno_rock
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 86 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:53 pm
|
|
|
proponuje australie |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:06 am
|
|
|
z tym myślę że większość się zgadza tam gdzie nas nie ma jest normalnie...bo Polak potrafi.. |
Ostatnio zmieniony przez Dyszka Sob Gru 13, 2008 12:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:59 pm
|
|
|
Czy chcesz jechac w ciemno czy chcesz pracowac w konkretnym zawodzie?
Co ma dla Ciebie najwieksze znaczenie na obczyznie?
kasa, ludzie, atrakcje turystyczne, duze miasta, male miasta, chcesz mieszkac sam czy z rodzina...
Jaki klimat preferujesz?
Czy cokolwiek ma dla Ciebie znaczenie? |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 2:59 pm
|
|
|
Samemu, zawód obojętny, byle by prace polubić i mieć no chęci ją wykonywać, kasa taka by wyżyć, godnie żyć,atrakcje - od tego wakacje i weekendy... |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 3:14 pm
|
|
|
no to Skandynawia, juz wielu ludzi z Holandii tam jest
ps
ze wzgledu na coraz wiekszy naplyw Polakow zewszad, wymagania potencjalnych pracodawcow rosna... nawet z dobrym angielskim coraz trudniej o prace, preferuje sie ichnie jezyki |
|
|
|
|
patrycja0923
Poczatkujacy patrycja0923
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 8:30 pm
|
|
|
odpusccie sobie Skandynawie.ja wlasnie przyjechalam 2 lata temu ze Szwecji.strasznie ciezko tam o prace, wymagaja znajomosci szwedzkiego.nawet z plynna znajomoscia angielskiego szanse sa nikle.wielu Szwedow ucieka do Norwegii, bo tam zarobki sa dwa razy wyzsze ale klimat, mentalnosc ludzi, ich przyzwyczajenia, normy zycia i jego jakosc jest typowo skandynawska, nie europejska.ja czulam sie tam jakby "zamrozona ' i lapalam depreche zaraz po wyjsciu z samolotu, czy promu.jesli zas chodzi o Australie, to tez sie zastanawialismy ale te wszystkie procesy wizowe, certyfikaty jezykowe nas odstraszyly.mysle, ze Holandia to dobry wybor i zgadzam sie z przedmowcami, ze "wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma". |
|
|
|
|
Dyszka
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 9:25 pm
|
|
|
też od początku byłem zdania że Holandia na stałe, bo język cały czas się człowiek uczy, i z kazdym dniem więcej, nie ma co się no załamywać przyszedł kryzys , kiedyś pójdzie out...narazie praca jest ale coraz jest no ciężej, kryzys dotyka wszędzie, no ale w Polsce niby go oficjalnie nie ma |
|
|
|
|
patrycja0923
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2008 10:22 pm
|
|
|
takim nowym rynkiem , ktory sie teraz otwiera sa Zjednoczone Emiraty Arabskie.moja kuzynka mieszka w Dubaju, swietnie zarabia i jest bardzo zadowolona, z tym, ze nie jest to kraj, w ktorym mozna mieszkac na stale.matki samotnie wychowujace dzieci, rozwodki itd. moga zapomniec o pracy w Emiratach, bo takie jest tam prawo.widzialam pare ogloszen dot. pracy za duze (naprawde) pieniadze ale dla specjalistow w danych dziedzinach (niekoniecznie super-wyksztalconych), np.pielegniarek, spawaczy, stewrdess ale tez dla lekarzy, inzynierow.moze warto sie zastanowic. |
|
|
|
|
po polsku
Poczatkujacy horsepower
Wiek: 38 Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 5 Skąd: den haag-z.g
|
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 12:54 pm musi byc zle zeby moglobyc lepiej
|
|
|
robcie co chcecie wasze zycie i wasze zabawki ale odradzalbym skandynawie a tym, bardziej australie.holandia to strzal w 10 a ze teraz jest kryzys to nie tylko w holandi ale w calej europie wszedzie zwalniaja.ja zostaje w nl i mam nadzieje ze bedzie lepiej |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 2:43 pm
|
|
|
Dlatego sie pytam czy do zycia czy do pracy ktos szuka innego miejsca. Skandynawia, a w szczegolnosci Norwegia i Finlandia sa calkowicie odmiennymi krajami od Holandii. Maja tez tyle samo zwolennikow co przeciwnikow. Jednak istnieje przekonanie ze jesli chcesz zarobic to tylko do Norwegii. |
|
|
|
|
patrycja0923
|
Wysłany: Nie Gru 14, 2008 5:36 pm
|
|
|
dokladnie;) |
|
|
|
|
Reed
Gaduła Szuflandia

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 188 Skąd: Miasto Krasnali
|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 10:44 am Re: Jeśli nie NL to jaki kraj teraz ?
|
|
|
Dyszka napisał/a: | Kryzys coraz bardziej dotyka Nl, moją firmę gdzie pracuje też,( pracę mam zapewniona, ale obawa zawsze jest ) do Polski nie mam zamiaru wracać, jaki kraj teraz inny oferuje, w miarę godziwe warunki, pracę, i brak problemów z mieszkaniem ? |
Tak wracajac do pierwotnego watku.
Myslisz ze ten zblizajacy sie kryzys latwiej bedzie przezyc w nowym, nieznanym kraju, gdzie wszystko bedziesz zaczynac od poczatku?? Moze jednak lepiej zostac w NL?
Jak to mowili w "Samych Swoich" - Wrog, ale swoj.... |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 1:15 pm
|
|
|
Prawda w tym kryzysie jest taka, że pomimo iż nie wszystkie firmy w NL dostały lub
dostaną po dupie, to jednak wszystkie przekazują swoim pracownikom złe wiadomożści.
Kryzys dał możliwość wszystkim do okrojenia kosztów. Mam tylko szczęście, że firma, w której pracuję zalicza się do nielicznych, które w kryzysie też dobrze stoją i nie ukrywają tego |
Ostatnio zmieniony przez Tymek Pon Gru 15, 2008 1:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|