auta z francji |
Autor |
Wiadomość |
Krisztof1
Poczatkujacy

Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 15 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 10:48 pm auta z francji
|
|
|
potrzebuje informacji na temat aut z francji czyli: ile moge jeździć z dowodem wywozowym z datą wymeldowania oraz jak długo mogę jeździć na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela. Ostatnie pytanko czy moge na tym dowodzie i francuskich tablicach które mi zostawiono i tym przekreślonym dowodzie jechać przez niemcy? coś mi się obiło o uszy że niemcy nieuznają tego dokumentu i auto przy kontroli biorą na lawete + mandat niewiem czy to prawda. Mam opcje wykupienia tablic zjazdowych holenderskich na 5 dni za 110 euro ale jeśli nie musze tego robić to po co tracić kase.
PROSZE O POMOC OSOBY KTÓRE OSTATNIO SPROWADZIŁY SAMOCHÓD Z FRANCJI I MAJĄ INFORMACJE 100%
POZDRAWIAM |
|
|
|
|
Adam_1
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 10:12 pm
|
|
|
Jestes pewny, ze wlasciciel nie cofnol ubezpieczenia i jezdzisz bez??? |
_________________ Najlepszego w nowym roku |
|
|
|
|
mike26pol
Poczatkujacy
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 19 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 6:00 pm
|
|
|
witam, ubezpieczenie napewno jest niewazne ,ale ja tak kupowalem i jezdzilem do polski na skreslonym dowodzie,z tym ze wykupywalem ubezpieczenie w pzu lub hestia na miesiac (zeby takie kupic musisz miec zgloszony auto handel w dzialalnosci gospodarczej) i owo ubezpieczenie kupowalem juz w polsce zanim jechalem po samochod znajac dane pojazdu lub jak zakupilem samochod dzwonilem do polski i ktos mi faksowal to ubezpieczenie, ale zawsze to ksero i krzywo sie patrzyli celnicy
a co do dowodu skreslonego to ryzyko przy kontroli , zalezy na kogo sie trafi ,przewaznie bylo oki,tylko raz celnik mnie trzymal na granicy 2 godziny i dostalem 70 euro mandatu,przewaznie sie udawalo,haha |
|
|
|
|
techno_rock
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 86 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 9:19 pm
|
|
|
a wiec ubezpiecznie jest do wlasciciela samochodu wiec jezdzisz bez ubezpieczenia w hwili obecnej
co do skreslonego dowodu to niemcy jak cie zatrzymaja do kontroli pytaja sie w 1 kolejnosci o zielona karte czyli ubezpieczenie do tego jak im okkazesz dowod ktory jest wyrejestrowany we francji czeka cie laweta plus mandat lub kilka w zaleznosci na jakiego szkopa trafisz
mnie kiedys sholowali i mnie to kosztowalo 700 euro mandatu i do tego przejazd polska niemcy z laweta co tez sie wiazalo z extra kosztami wiec jak masz zaplacic 110 euro to zaplac i mniej swiety spokoj i nie kombinuj bo na kombinowaniu to sie zle wychodzi
pozdrawiam |
|
|
|
|
|