Gdzie można kupić zieloną kartę ( OC ) ? |
Autor |
Wiadomość |
aska321
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 5:21 pm Gdzie można kupić zieloną kartę ( OC ) ?
|
|
|
Witan.
Zamierzam kupić przyczepę kempingową. Znam zasady związane z exportem do PL lecz nie wiem gdzie można w Holandii kupić obowiązkowe OC na 14 dni - zieloną kartę.
Może ktoś zna adresy lub jakąś sieć biur które to sprzedają ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 5:34 pm
|
|
|
W kazdym GWK kantorze .
JAk podasz w jakiej miejscowosci chcesz kupic takowa przyczepe to podam ci adres gdzie taka karte mozesz kupic |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Sty 19, 2009 5:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
aska321
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 6:04 pm
|
|
|
Nic sie nie zmieniło ( kupisz zaczepiasz i jedziesz ) ale jest tylko jedno male ''ale''.
To prawda że samochód ktory ciągnie przyczepę rownocześnie ubezpiecza przyczepę ( wymagane jest tylko OC samochodu ). Tylko że ten przepis ważny jest TYLKO na terenie Holandii. W Niemczech i w Polsce wymaga się ubezpieczenia przyczep a tym samym wykupienia '' Zielonej karty'' ważnej na 14 dni. Brak Zielonej karty na przyczepę kosztował mandat w Niemczech = 265 euro. Piszę ''kosztował'' ponieważ ostatnio Niemcy zmienili taryfikator mandatów. Holendrzy jeżdżący z przyczepami po Europie TEŻ muszą wykupić ''Zieloną kartę''. |
|
|
|
|
aska321
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 6:26 pm
|
|
|
Jeśli chodzi o zasady exportu przyczep kempingowych o DMC od 750 kg to zasady są podobne jak na samochody.
- Nowy dowod rejestracyjny ( zielony 3 części ! )
- Aktualne APK ( choć ten dokument nie jest wymagany w biurach RDW - na samochody obowiązkowo -TAK )
- Wizyta w biurze RDW ( adresy biur: www.RDW.nl ) , ( zwrot oryginalnej tablicy rejestracyjnej , wydanie deklaracji exportu i tablicy rejestracyjnej exportowej = 23 euro ).
Pozostaje ubezpieczyć przyczepę ( dzięki baileys za namiary !!! ) w GWK ( www.GWK.nl ).
Tylko że w GWK jest strasznie drogo ( już sprawdziłam - zielona karta na 14 dni kosztuje tam aż 62 euro ).
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 6:35 pm
|
|
|
A moze uda Ci sie ubezpieczyc przyczepe w PL ? Sa ubezpieczalnie ktore daja OC na zagraniczne blachy |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
aska321
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 6:41 pm
|
|
|
Można ubezpieczyć w PL ale baaaardzo ciężko i tylko w PZU ( Warta wycofała się z ubezpieczeń pojazdów na obcych tablicach ) a tam wymagają Polskiego przeglądu technicznego i tłumaczenia wszystkich dokumentów. Porażka. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 6:51 pm
|
|
|
Aska zobacz jeszcze w autoryzowanych garazach. Niekture maja auta na export wiec i zielona karte . A jak to nie pomoze zadzwon do RDW oni ci powiedza gdzie najblizej twojej miejscowosci mozesz taka sprawe zalatwic
Moja ubezpieczalnia od niedawna tez ma taka opcje jako ze duzo obcokrajowcow ma jako klijentow :)Moze twoja tez .
Ps wydaje mi sie ze duzo taniej nie znajdziesz . GWM ma z lekka monopol na zielone karty.
ALe jak nie sprubujesz nie bedziesz wiedziec
jak znajdziesz juz jakies inne rozwiazanie daj znac . Moze i ja sie cos naucze cos nowego |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Sty 19, 2009 6:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
-KRIS1981-
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:51 pm
|
|
|
witam mam taki problem wlasnie z przyczepa kempingowa sprowadziłem ja z holani i gdzies zapodziala mi sie karta pojazdu holenderska co musial bym teraz zrobic zeby ja zarejestrowac w polsce z gory dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
|
virusdj
Poczatkujacy d(-_-)b
|
Wysłany: Nie Sie 21, 2011 12:48 pm kemping
|
|
|
Witam
Chcialbym wywiezc przyczepe do polski lecz ona jest mala ma do 750 kg... posiaodam tylko umowe kupna sprzedazy i zadnych dokumentow gdyz jak to w holandii numery sa takie same jak auta. Napisze mi ktos jak to wyglada w praktyce.. tzn przyciagniecie przyczepy do polski ktora ma takie same numery co auto ? |
_________________ Życie jest piękne, to ludzię są pop******eni. |
|
|
|
|
|