NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ASTRA II W HOLLAND
Autor Wiadomość
heidi2662 
Poczatkujacy
heidi2662

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 5:24 pm   ASTRA II W HOLLAND

Witam serdecznie wszystkich. Mam zamiar kupic Opla Astre II w kombi i teraz nie wiem czy bezyne czy diesla? Ktore sie bardziej oplaca co do podatku i podatkach w Holandii. Jesli mozecie to doradzcie mi ile wynosi ubezpieczenie auta ktore bede placil co miesiac. Bo slyszalem ze za diesla musze placic co miesiac po 300 euro czy to prawda? Napiszcie mi i doradzcie ile bym placil co miesiac podatku drogowego i ubezpieczenia gdy bede chcial zarejestrowc w holandii asterke. Doradzcie z gory dzieki ;) ))

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 5:39 pm   

Powedz ile jezdzisz?
Bo zasadczniczo z moich oblczen diesel oplaca sei od okolo 35000km/rok. Do 20ooo-25oookm/rok tylko benzyna, miedzy 25oookm a 35oookm/rok gaz G3 powyzej diesel.

€300 miesiecznie za astere diesla nie mozliwe - za Peugeota 407 diesel wazacego ponad 1.5tony place €114 miesiecznie.
Ubezpieczenie to zalezy od znizek/od tego czy bierzesz samo OC czy rowniez AC.

Podatek drogowy najlatwiej sprawdzic znajdujac sobie egzemplarz z podanymi numerami rejestracyjnymi (np tutaj http://www.gaspedaal.nl/ ) pozniej wklepac go tutaj: https://www.rdw.nl/Ovi/Paginas/Default.aspx w zakładce Eigenschappen pod pozycja Massa leeg voertuig jest masa auta brana do obliczenia podatku drogowego. Znajac ta mase kilkasz http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ z rozwijanej listy wybierasz Personenauto pozniej rejon w ktorym mieszkasz, benzyna/gaz/diesel mase auta i wyjdzie Ci ile placisz kwartalnie/rocznie za podatek drogowy.
Znajac numery rejestracyjne mozesz na http://www.anwb.nl/verzekeringen (poszukaj na forum bo byly inne strony tez podane) mniej wiecej oszacowac skladke ubezpicznia.

Jesli rozwazasz rejesracje auta z zagranicy i jestes jego wlascielem krocej niz rok przed medlowaniem sie w NL to odpusc bo impreza moocno nie oplacalna (poszukaj na foum pod haslem BPM)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lut 11, 2009 5:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

heidi2662 
Poczatkujacy
heidi2662

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 6:24 pm   

w sumie z tego co piszesz to mi sie nie oplaci kupic auto w polsce i rejestrowac je tutaj. pamietam ze ty mi pisales o tych sytuacjach z tymi zatrzymaniami policji polskich aut na polskich blachcach i przerejestrowaniu. ale jesli ja nie mam meldunku tu w holandii tylko sobie pracuje i mieszkam? jak to jest w takiej sytuaji, powiedz mi?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 6:37 pm   

Zasadniczo z BPM jestes zwolniony przy przeniesieniu majatku do Holandii - musialbys miec auto conajmniej rok przed zameldowaniem tutaj. Sadze (tutaj zupelnie ide na przeczucie) ze w przypadku proby przerejestrowania auta i ubiegania sie o zwolnienie z BPM bylbys przeswietlony czy przypadkiem tutaj nie pracowales na stale i wtedy pierwsza lipa, druga lipa to taka ze to auto musialby byc Twoja wlasnoscia pol roku/rok (rozne zrodla roznie podaja) zeby o owe zwolnienie BPM sie ubiegac.

Zostaje zakup auta zarejestrowanego tutaj LUB w Polsce ale takiego auta ktore juz kiedys bylo zarejestrowane w Holandii pozniej zostalo wyrejestrowane i zarejestrowane w PL. Wtedy RDW sprawdza w swojej bazie ze auto o takim i takim VIN ma BPM oplacony.

Kolejna sprawa - jak nie jestes zameldowany to bedzie ciezko zarejestrowac auto... Na poczcie kolo komisu gdzie kupowalem wymagali zaswiadczenia z Gemeente o zameldowaniu nie starszego niz miesiac.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lut 11, 2009 6:42 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu