Jak sie ubezpieczyc w Holandi zdrowotnie??? |
Autor |
Wiadomość |
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 3:13 pm Jak sie ubezpieczyc w Holandi zdrowotnie???
|
|
|
Mam pytanko do wszystkich.Zostalam zatrudniona w firmie holenderskiej.Prosze mi powiedziec jak to jest z ich ubezpieczeniami. W Polsce pracodawca placi zdrowotne i cala reszte a tu jak jest.Najbardziej interesuje mnie ubezpieczenie zdrowotne.Dzieki .Pozdrawiam. |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 5:07 pm
|
|
|
W Holandii nalezy ubezpieczyc sie w ktoryms towarzystwie ubezpieczeniowym. Jest dosc duzy wybor firm ubezpieczeniowych i nalezaloby zobaczyc jakie swiadczenia ofertuja i za jaka kwote.
Mozna wykupic pakiet swiadczen podstawowych, a takze z rozszerzonymi swiadczeniami. Oprocz tych pakietow mozna wykupic rowniez pakiet tzw. na wlasne ryzyko, czyli polega to na tym, iz w razie zachorowania do kwoty 500 euro pokrywasz leczenie, lekarstwa itp. Po przekroczeniu tej kwoty w ciagu roku, koszty dalszego leczenia pokrywa ubezpieczyciel. Nie polecam tego rodzaju swiadczen, gdyz koszt oplat miesiecznych jest rowniez dosc drogi pomiedzy swiadczeniami na wlasne ryzyko a pakietem podstawowym. Rozne firmy oczywiscie maja rozne ceny, ale na ogol sa one zblizone. Trzeba liczyc iz koszt tych swiadczen zdrowotnych wynosi srednio pomiedzy 80 a 100 euro miesiecznie.
Pracodawca holenderski rowniez oplaca ubezpieczenie,jednak te swiadczenia sa w bardzo malym zakresie. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 5:26 pm
|
|
|
ale jak rozumiem pracodawca tez placi zdrowtne i jesli mi top wystarcza to nie musze placic dodatkowo? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 5:56 pm
|
|
|
nie wiem jak jest w Polsce, ale tu jest jak juz napisala nollewska Cytat: | Pracodawca holenderski rowniez oplaca ubezpieczenie,jednak te swiadczenia sa w bardzo malym zakresie | reszta nalezy do Ciebie, jesli tu pracujesz, masz obowiazek sie tu ubezpieczyc i z Twojego konta bedzie, co miesiac pobierana oplata w granicy ok 100 euro Cytat: | jesli mi top wystarcza to nie musze placic dodatkowo? | co chcesz placic dodatkowo? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 6:23 pm
|
|
|
Nie lapie! Skoro placi pracodawca to wsio OK.Po co ja mam szukac jakiegos ubezpieczyciela jak pracodawca za mnie zaplaci? Za co mam jeszcze placic okolo 100Euro? |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 6:27 pm
|
|
|
mam obowiazek sie ubezpieczyc OK ubezpieczenie placi pracodawca OK ---wiec wsio jest zgodne z prawem bo jestem ubezpieczona przez pracodawce.Zgadza sie??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 8:53 pm
|
|
|
Cytat: | Po co ja mam szukac jakiegos ubezpieczyciela jak pracodawca za mnie zaplaci? Za co mam jeszcze placic okolo 100Euro? | pracodawca nie placi za Ciebie 100% to co on placi nie wystarczy na pokrycie kosztow Twojego leczenia w razie kiedy zachorujesz lub ulegniesz wypadkowi .... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
chemik women
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 8:59 pm
|
|
|
W takim razie ja nie pojmuje po co pracodawca wogole placi. I tak z pensji sciagna mi okolo 40 % dochodu .Jak jeszcze doplace 100 Euro na zdrowotne.To juz wogole wyjde jak zablocki na mydle.CHORE!!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 7:33 am
|
|
|
to co pracodawca placi to jest ubezpieczenie podczas pracy, to co ty prywatnie placisz to "normalne"ubezpieczenie, niestety nie masz wyboru albo tu albo tu... wszyscy musimy tak placic
pozdrowiam Agata |
|
|
|
|
Pola
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 10, 2007 2:15 pm
|
|
|
Jak zablocki na mydle to wyjdziesz jak sie nie ubezpieczysz, a zachorujesz i bedziesz musial chodzic do lekarza |
|
|
|
|
|