NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Maj 24, 2009 12:55 am
Windows XP
Autor Wiadomość
jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:31 pm   Windows XP

Mam mały problem.Otóż system operacyjny pokazuje mi że zamontowana kopia Windowsa nie jest oryginalna.Co dalej,bo komputer i Windows należy do mojego syna.Kopię uzyskał na zakończenie płatnego kursu organizowanego przez szkołę i Windows.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:40 pm   

Moze windows zostal zainstalowaly z innego klucza niz dostal Twoj syn?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 7:00 pm   

Raczej nie,ale w razie czego jak to sprawdzić.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 7:03 pm   

Wlasnie chyba sie nie da sprawdzic :| Mozna wywolac drugi raz aktywacje i podanie klucza... http://www.osinfo.pl/arty...go-w-windows-xp tutaj jak to zrobic
Tylko jak z kluczem jest cos nie teges, to nie wiem, czy sie windows nie bloknie :|

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

dannythedog 
Gaduła

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 9:55 pm   

Pewnie poszla jakas aktualizacja i wykryl bledny klucz. Mozna sie pobawic i to usunac:

http://forum.ks-ekspert.p...05&#entry555205

Raz sprawdzone dla zabawy i zadzialalo. Ale lepiej oczywiscie kupic orginala.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:00 am   

Teraz wiem w czym rzecz.Otóż licencja była na okres czterech lat,skończyła się jakoś koło lutego tego roku.Więc aby nie być na bakier z prawem należałoby kupić nowy program.Czy w tej sytuacji kupię gdzieś w NL legalną polską wersję Windowsa XP,czy muszę to zrobić w Polsce.Miałem co prawda w zakupionym laptopie holenderską Vistę ale została wykasowana.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Maj 24, 2009 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz  

Agnieszka80 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:58 am   

Witaj, możesz spróbować dać ogłoszenie w dziale SPRZEDAM/KUPIĘ, że potrzebny Ci polski WindowsXP z licencją. Drugi sposób to zakup na Allegro.pl i przesyłka do Holandii. Osobiście uważam, że nie ma to jednak sensu. WindowsXP jest systemem wycofanym z produkcji i w tym roku Microsoft przestanie wydawać aktualizacje. Legalną kopię można więc kupić jedynie dla lepszego samopoczucia...

m4rcin: jest to możliwe bez większych problemów. Klucz jest zakodowany w rejestrze Windows. Stworzono do tego narzędzie zwane "WindowsXP Product Key Viewer".

Pooozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka80 Nie Maj 24, 2009 11:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 11:17 am   

Mozna kupic sobie Viste Utimate lub Business - te mozna legalnie "downgrade" do XP Prof.

XP Home OEM w PL mozna kupic za 129zl np http://allegro.pl/item643...at_od_ss_a.html

@Agnieszka - etap zmiany kluczy XP zakonczylem jakies 7 lat temu ;) od kiedy mozna bylo kupic sobie OEM'a z myszka ;) - wtedy takiego softu nie bylo, teraz jest i dobrze... czasami moze sie przydac przed reinstalka :039:

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Maj 24, 2009 11:19 am, w całości zmieniany 2 razy  

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 11:45 am   A może chciałbyś swoją Vistę z powrotem?

jedrzej2225 napisał/a:
Miałem co prawda w zakupionym laptopie holenderską Vistę ale została wykasowana.

Być może można zainstalować Vistę z powrotem,jeśli jest jeszcze na partycji/dysku "ratunkowym" Recovery ,w rózny sposób, w zależności od marki laptopa się to robi.

Tak że:
-jeśli jest jeszcze partycja z Vistą ,to jeśli masz zyczenie, to możesz mieć z powrotem legalną Vistę (prawdopodobnie z tzw "dual boot" eng/ned czyli w 2 językach do wyboru)

PS.Mam parę dni Vistę basic i moim zdaniem jest super,zoptymalizowalem do swoich potrzeb,wyłączyłem wszystkie "fajerwerki" i śmiga super.Wygląda teraz jak XP,gry i inne działają mi bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Nie Maj 24, 2009 12:00 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Agnieszka80 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:10 pm   

m4rcin: piszę z loginu żony, ale chyba założę sobie swój, bo zaczyna mi się tu podobać :)

Ja "zabawę zawodową" z WinXP skończyłem na przełomie stycznia i lutego 2001, kiedy ukończyliśmy prace nad polską wersją tego systemu. Jestem programistą, od 12 lat pracuję dla Microsoft. Wcześniej w PL, obecnie w NL. Mimo, iż jesteśmy na progu wydania Windows7, to uwierz mi, że od dwóch lat trwają prace nad jego następcą :-)

Pozdrawiam
Jacek

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:18 pm   

Agnieszka80 napisał/a:
Mimo, iż jesteśmy na progu wydania Windows7, to uwierz mi, że od dwóch lat trwają prace nad jego następcą :-)

Wcale mnie cos takiego nie dziwi. Rzeklbym - normalna sprawa ;)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:36 pm   

m4rcin napisał/a:
XP Home OEM w PL mozna kupic za 129zl
Przeczytałem ogłoszenie ale sprawdzałem również ceny w sklepach.Oscylują w granicach 320-450 zł.Skąd taka różnica bo chyba nie jest to marża sprzedawcy.Ktoś może rozszyfrować skrót OEM?
Agnieszka80 napisał/a:
Legalną kopię można więc kupić jedynie dla lepszego samopoczucia...
No chyba nie tylko dla lepszego samopoczucia.PZDR

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:43 pm   

Co do lepszego samopoczucia.W ubiegłym roku podczas podróży do Polski miałem kontrolę niemieckich celników.Oprócz standardowego przeszukania auta "przetrzepano" mój laptop chyba w poszukiwaniu nielegalnego oprogramowania. Tak więc wolę aby moje samopoczucie było .....Więc chyba lepiej wydać te trochę euro na nowy program.Poza tym jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o komputer,więc każda pomocna rada jest bardzo pożyteczna.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:45 pm   

Windows zasadniczo sprzedawany jest w dwoch wersjach - OEM i BOX.
OEM jest to wersja ktora po zainstalowalniu jest przywiazana do komputera i zgodnie z licencja nie mozna przenoscic na inna maszyne. Dodatkowo wsparcie techniczne dla Windowsa dostarcza producent komputera (a wiec osoba ktora instalue tego windowsa)

Wersja BOX (pudelkowa) - wsparcie techniczne prowadzone jest przez Microsoft i jak zmieniasz komputer nie musisz kupowac nowego Windowsa.

Sa jeszcze inne wersje, ale na ogol nie dostepne dla "zwyklego" zjadacza chleba (licencje typu Corporate)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:53 pm   

Dzięki Marcin ale skąd ta różnica w cenie?Życie mnie nauczyło że jeśli coś jest 3 razy tańsze niż normalnie to gdzieś musi być haczyk.W przyrodzie nic nie ginie.

Odpowiedz do tematu