Przesunięty przez: Gochna H Nie Maj 24, 2009 12:55 am |
Windows XP |
Autor |
Wiadomość |
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:31 pm Windows XP
|
|
|
Mam mały problem.Otóż system operacyjny pokazuje mi że zamontowana kopia Windowsa nie jest oryginalna.Co dalej,bo komputer i Windows należy do mojego syna.Kopię uzyskał na zakończenie płatnego kursu organizowanego przez szkołę i Windows. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:40 pm
|
|
|
Moze windows zostal zainstalowaly z innego klucza niz dostal Twoj syn? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 7:00 pm
|
|
|
Raczej nie,ale w razie czego jak to sprawdzić. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 7:03 pm
|
|
|
Wlasnie chyba sie nie da sprawdzic Mozna wywolac drugi raz aktywacje i podanie klucza... http://www.osinfo.pl/arty...go-w-windows-xp tutaj jak to zrobic
Tylko jak z kluczem jest cos nie teges, to nie wiem, czy sie windows nie bloknie |
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 9:55 pm
|
|
|
Pewnie poszla jakas aktualizacja i wykryl bledny klucz. Mozna sie pobawic i to usunac:
http://forum.ks-ekspert.p...05entry555205
Raz sprawdzone dla zabawy i zadzialalo. Ale lepiej oczywiscie kupic orginala. |
_________________ brak |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:00 am
|
|
|
Teraz wiem w czym rzecz.Otóż licencja była na okres czterech lat,skończyła się jakoś koło lutego tego roku.Więc aby nie być na bakier z prawem należałoby kupić nowy program.Czy w tej sytuacji kupię gdzieś w NL legalną polską wersję Windowsa XP,czy muszę to zrobić w Polsce.Miałem co prawda w zakupionym laptopie holenderską Vistę ale została wykasowana. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Maj 24, 2009 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agnieszka80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:58 am
|
|
|
Witaj, możesz spróbować dać ogłoszenie w dziale SPRZEDAM/KUPIĘ, że potrzebny Ci polski WindowsXP z licencją. Drugi sposób to zakup na Allegro.pl i przesyłka do Holandii. Osobiście uważam, że nie ma to jednak sensu. WindowsXP jest systemem wycofanym z produkcji i w tym roku Microsoft przestanie wydawać aktualizacje. Legalną kopię można więc kupić jedynie dla lepszego samopoczucia...
m4rcin: jest to możliwe bez większych problemów. Klucz jest zakodowany w rejestrze Windows. Stworzono do tego narzędzie zwane "WindowsXP Product Key Viewer".
Pooozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka80 Nie Maj 24, 2009 11:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 11:17 am
|
|
|
Mozna kupic sobie Viste Utimate lub Business - te mozna legalnie "downgrade" do XP Prof.
XP Home OEM w PL mozna kupic za 129zl np http://allegro.pl/item643...at_od_ss_a.html
@Agnieszka - etap zmiany kluczy XP zakonczylem jakies 7 lat temu od kiedy mozna bylo kupic sobie OEM'a z myszka - wtedy takiego softu nie bylo, teraz jest i dobrze... czasami moze sie przydac przed reinstalka |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Maj 24, 2009 11:19 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 11:45 am A może chciałbyś swoją Vistę z powrotem?
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Miałem co prawda w zakupionym laptopie holenderską Vistę ale została wykasowana. |
Być może można zainstalować Vistę z powrotem,jeśli jest jeszcze na partycji/dysku "ratunkowym" Recovery ,w rózny sposób, w zależności od marki laptopa się to robi.
Tak że:
-jeśli jest jeszcze partycja z Vistą ,to jeśli masz zyczenie, to możesz mieć z powrotem legalną Vistę (prawdopodobnie z tzw "dual boot" eng/ned czyli w 2 językach do wyboru)
PS.Mam parę dni Vistę basic i moim zdaniem jest super,zoptymalizowalem do swoich potrzeb,wyłączyłem wszystkie "fajerwerki" i śmiga super.Wygląda teraz jak XP,gry i inne działają mi bez zarzutu. |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Nie Maj 24, 2009 12:00 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Agnieszka80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:10 pm
|
|
|
m4rcin: piszę z loginu żony, ale chyba założę sobie swój, bo zaczyna mi się tu podobać
Ja "zabawę zawodową" z WinXP skończyłem na przełomie stycznia i lutego 2001, kiedy ukończyliśmy prace nad polską wersją tego systemu. Jestem programistą, od 12 lat pracuję dla Microsoft. Wcześniej w PL, obecnie w NL. Mimo, iż jesteśmy na progu wydania Windows7, to uwierz mi, że od dwóch lat trwają prace nad jego następcą
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:18 pm
|
|
|
Agnieszka80 napisał/a: | Mimo, iż jesteśmy na progu wydania Windows7, to uwierz mi, że od dwóch lat trwają prace nad jego następcą |
Wcale mnie cos takiego nie dziwi. Rzeklbym - normalna sprawa |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:36 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | XP Home OEM w PL mozna kupic za 129zl | Przeczytałem ogłoszenie ale sprawdzałem również ceny w sklepach.Oscylują w granicach 320-450 zł.Skąd taka różnica bo chyba nie jest to marża sprzedawcy.Ktoś może rozszyfrować skrót OEM? Agnieszka80 napisał/a: | Legalną kopię można więc kupić jedynie dla lepszego samopoczucia... | No chyba nie tylko dla lepszego samopoczucia.PZDR |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:43 pm
|
|
|
Co do lepszego samopoczucia.W ubiegłym roku podczas podróży do Polski miałem kontrolę niemieckich celników.Oprócz standardowego przeszukania auta "przetrzepano" mój laptop chyba w poszukiwaniu nielegalnego oprogramowania. Tak więc wolę aby moje samopoczucie było .....Więc chyba lepiej wydać te trochę euro na nowy program.Poza tym jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o komputer,więc każda pomocna rada jest bardzo pożyteczna. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:45 pm
|
|
|
Windows zasadniczo sprzedawany jest w dwoch wersjach - OEM i BOX.
OEM jest to wersja ktora po zainstalowalniu jest przywiazana do komputera i zgodnie z licencja nie mozna przenoscic na inna maszyne. Dodatkowo wsparcie techniczne dla Windowsa dostarcza producent komputera (a wiec osoba ktora instalue tego windowsa)
Wersja BOX (pudelkowa) - wsparcie techniczne prowadzone jest przez Microsoft i jak zmieniasz komputer nie musisz kupowac nowego Windowsa.
Sa jeszcze inne wersje, ale na ogol nie dostepne dla "zwyklego" zjadacza chleba (licencje typu Corporate) |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:53 pm
|
|
|
Dzięki Marcin ale skąd ta różnica w cenie?Życie mnie nauczyło że jeśli coś jest 3 razy tańsze niż normalnie to gdzieś musi być haczyk.W przyrodzie nic nie ginie. |
|
|
|
|
|