NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapalenie pęcherza
Autor Wiadomość
Monika89 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 08, 2009 2:20 pm   Zapalenie pęcherza

Czy jest jakis lek bez recepty na zapalenie pecherza? Od tygodnia mam z tym problem i juz nie wiem co mam robic:( Prosze o pomoc!!

duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Lip 08, 2009 2:38 pm   

Mi pomogla zurawina (Cranberry) , do kupienia wszedzie (w tabletkach lub w postaci soku) :)
:039:
Ostatnio zmieniony przez duYster Śro Lip 08, 2009 2:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Iras 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lip 08, 2009 2:59 pm   

W PL Urosept,chyba jest bez recepty :039:

siemej 
Gaduła

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 6:25 pm   

Z tego co sie orientuje to bez recepty nic nie dostaniesz. Mialam ten sam problem w zeszlym roku i pani w aptece powiedziala mi, ze oni zadnych lekow typu urosept czy urinal itp. nie maja i mam isc do lekarza zeby przepisal mi jakis antybiotyk.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 7:45 pm   

.Moja corka dostala zapalenia pecherza zadzwonila do przychodni i powiedziala co jej dolega na drugi dzien miala dostarczyc pojemniczek z urina 5 minut trwalo badanie wynik wyszedl pozytywny odrazu dostala recepte a lekarza nie widziala na oczy .trwalo to tak szybko ze bylam pod wrazeniem :) Nie czekaj i wylecz to porzadnie :)

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Sob Lip 11, 2009 8:31 am   

moim zdaniem najlepiej było by pójść do lekarza...

luidi 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 11, 2009 5:57 pm   

Witam
Jeżeli nic nie kupiłaś to może pomogą domowe sposoby: korzeń selera obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i ugotować. Wywar pić trzy razy dziennie można osłodzić miodem, sam seler też można zjeść. Można też robić nasiadówki z wywaru z selera lub nawet jak masz wanne to zanurzyć się w wodzie z dodatkiem wlaśnie tego wywaru.
A w gogle znalazłam:
Domowe metody leczenia choroby
W momencie pojawienia się zapalenia pęcherza moczowego, mocz należy rozcieńczyć i zakwasić. Bardzo dobrym sposobem jest wypijanie przegotowanej wody (nie mineralnej) mocno zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwasem askorbinowym w proszku (witamina C). Napój należy wypić w ilości ok. litra, do momentu aż organizm nie będzie w stanie go więcej przyjąć, potem, co pół godziny/godzinę wypijać po 1 szklance. Po dwóch dniach widać poprawę, mocz robi się czysty i klarowny a ból ustępuje. Innym sposobem jest wypijanie soku z czarnej porzeczki lub żurawin, co również zapobiega dalszym rozwojom bakterii atakujących cewkę moczową.
Można też stosować kurację ziołową, którą należy poprzedzić konsultacją z lekarzem. Jedną z nich jest kuracja zaproponowana przez Klimuszko:

Liść jeżyny,
Liść mięty pieprzowej,
Liść pokrzywy,
Kwiat bzu czarnego,
Koszyczek rumianku pospolitego,
Ziele krwawnika,
Ziele skrzypu,
Liść podbiału,
Kłącze pierzu.

Jedna łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 3 godziny i pijemy dwa razy dziennie jedną szklankę przed spożyciem posiłku. Wszystkich składników używamy w równych częściach.

Gdy zaatakuje nas zapalenie pęcherza można sobie pomóc również w inny sposób, a mianowicie należy:

1. wypić pół litra zimnej przegotowanej wody,
2. napełnić dwa termofory gorącą wodą (lub dwie butelki), umieścić jeden pod krzyżem, a drugi w okolicy krocza, między nogami,
3. spożyć łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie,
4. zażyć dwa środki przeciwbólowe,
5. pić tak dużo wody, jak tylko jest to możliwe,
6. przed snem zrobić sobie nasiadówkę na gorącym, parującym naparze z mieszanki ziołowej Vagosan według zaleceń na opakowaniu oraz dodawać napar do kąpieli,
7. iść do łóżka, przykryć się dwoma kołdrami i odpoczywać z nogami uniesionymi do góry,
8. za każdym razem po oddaniu moczu delikatnie umyć i osuszyć swoje genitalia,
9. opróżniać pęcherz tak bardzo, jak to tylko możliwe,
10. przez co najmniej dwa tygodnie zażywać dwa razy dziennie, rano i wieczorem, po dwie kapsułki leku zawierającego błękit metylenowy, np. Ginjal, ponieważ odkaża pęcherz i cewkę moczową.

Kiedy należy udać się do lekarza?
Gdy już wiemy, że zapalenie pęcherza nie ustępuje lub nasz stan nie poprawia się po kilku dniach samodzielnego leczenia, należy udać do lekarza. Ponadto musimy skorzystać z jego porad, gdy:
zapaleniu pęcherza towarzyszy wysoka gorączka,
mocz zawiera krew,
zapalenie pęcherza występuje u mężczyzn lub u dzieci,
zapalenie pęcherza występuje u kobiet w ciąży.

życze powodzenia w kuracji
pozdrawiam wszystkich

Monika89 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 14, 2009 5:22 pm   

Dziekuje Wszystkim za porady!!!!!:):):) pozdrawiam:*

dorota-ol 
Gaduła
dorota-ol

Pomogła: 1 raz
  Wysłany: Sob Lip 18, 2009 11:20 am   

Polecam CRANBERRY + X-TRA FORTE FIRMY LUCOVITAAL dostępny w każdej drogerii ;-)
)

[ Dodano: Sob Lip 18, 2009 11:22 am ]
w Holandii oczywiście ( ciemna granatowa etykietka)

MartaAmsterdam 
Gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Lip 18, 2009 8:17 pm   

Ja od wczoraj mialam zapalenie pecherza. Dzisiaj uzylam Amolu - nasmarowalam podbrzusze, od razu duza ulga i uczucie goraca, nastepnie wypilam troche Amolu rozcienczonego a potem jeszcze zeby sie rozgrzac na dobre wymoczylam stopy w roztworze wody z Amolem :D Juz czuje sie lepiej. Amol jest super, bo od razu dziala.

A jeszcze wypije pozniej Zurawine na zeby na dobre przeszlo.
:039:

Aisog 
Poczatkujacy
początkujaca

Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:42 pm   

Ja niecały miesiąc temu przechodziłam zapalenie pęcherza.jak się zorientowalam co sie święci od razu zaniosłam mocz do badania, a rodzinny oddzwonił bardzo szybko i przekazał ze recepta jest do odebrania w rejestracji.dostalam Amoxicilline Clavulaanzuur. :039: radze isc do lekarza i nie zwlekac lecząc sie na wlasna reke. poki co musisz pic duzo wody z cytryna. zurawina tez dobra ale jesli objawy sa nasilone to lepiej isc do lekarza. :039:

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 3:40 pm   

hej, poradzcie, od rana cos kiepsko sie czulam i teraz zauwazylam ze mam w moczu krew. dzisiaj moj domowy juz nie przyjmuje, a przede mna weekend. nie zadobrze sie czuje, a tez ta krew mnie bardzo martwi, co w takim przypadku robic? szpital czy czekac na domowego?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Paź 28, 2011 3:51 pm   

nuta,

krew w moczu to zawsze niepokojacy objaw ,swiadczacy o stanie zapalnym ja na twoim miejscu nie czekalabym do poniedzialku ,szukaj pomocy

mozesz zadzwonic do swojego lekarza domowego, zglosi sie aut.sekretarka wysluchaj informacji
powinnas uslyszec numer telefonu do lekarza , ktory przyjmuje na tzw spoedgeval

pozdrawiam

( ͡° ͜ʖ ͡°).

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 6:28 pm   

tak jak mowi gochna musisz sie udac do najblizszego huisartsen post u

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:25 pm   

Wszędzie bejupi .Zna się na finansach i medycynie i wszystkim innym chyba tyż.Otworzysz lodówkę a tam bejupi wyskakuje.Znajdż sobie dziewczynę jakąś bejupi.Internet to nie wszystko.
Po co ty bejupi tak posty nabijasz.Szybko do tysiąca?
Jak nie masz bejupi nic konkretnego do powiedzenia w temacie posta ,to tak jak mówią gwiazdy ,lepiej nic nie pisz.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Paź 28, 2011 11:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu