| jawitta   Gaduła
 jawitta
 
  
 Pomogła: 4 razy
 Wiek: 44
 Dołączyła: 12 Maj 2008
 Posty: 103
 
 | 
            
               |  Wysłany: Śro Paź 28, 2009 5:41 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Składniki przepis na ok. 42 pączki
 - 1 kg mąki,
 - 100 g. drożdży,
 - 100 g. stopionego masła,
 - 100 g. cukru,
 - 2 szkl. ciepłego mleka,
 - 6 żółtek,
 - 1 jajko,
 - 1 cytryna,
 - 50 ml. rumu (może być spirytus),
 - 4-5 kostek smalcu,
 - wanilia lub cukier waniliowy,
 - konfitura z róży,
 - sól,
 - cukier puder (ewentualnie lukier)
 LUKIER:
 - 25 dag cukru pudru,
 - kilka łyżek gorącej wody
 - sok z 1 cytryny,
 - smażona skórka pomarańczowa
 
 Przygotowanie ciasta drożdżowego:
 
 W misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 200 g. mąki i 150 ml ciepłego mleka i dalej rozcierać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Utrzeć żółtka i jajko z pozostałym cukrem.
 Kiedy drożdże podwoją swoją objętość, rozczyn ten dać do reszty mąki, dodając utarte żółtka. Wyrabiać dodając mleko, sok i startą skórkę ze sparzonej cytryny, rum, wanilię lub cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Cierpliwie wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki.
 Następnie dodać stopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiać. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia.
 A teraz formowanie pączków:
 Robimy to natłuszczonymi palcami.
 Po wyrośnięciu ciasta, odrywać po kawałku i formować małe krążki. Na środku każdego z nich kłaść  ½ -1 łyżeczkę konfitury i zlepiać tworząc okrągły kształt.
 Układać na wysypanej mąką stolnicy, zlepioną stroną do dołu. Przykryć ściereczką i po raz ostatni zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
 I wreszcie smażenie
 Gdy pączki trochę podrosną smażyć na roztopionym smalcu zlepioną stroną do dołu. Przewracać używając patyczka. Patyczkiem sprawdzać też, czy pączki są już gotowe.
 Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku.
 Przełożyć na większy talerz i posypywać obficie cukrem pudrem.
 Zapewniam, że takie ciepłe pączki smakują najlepiej:))
 Można też polać pączki lukrem. Przed lukrowaniem należy jednak pamiętać, że pączki muszą być wystudzone.
 LUKIER
 Rozetrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Od razu polewać wystudzone pączki.
 
 Smacznego
   
 http://www.wielkiezarcie.com
 |  
				| _________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie "
 |  |