NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego tutaj tak drogie samochody???
Autor Wiadomość
kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Paź 31, 2009 7:31 pm   Dlaczego tutaj tak drogie samochody???

Witam,

Często słyszałem że po nowe auto opłaca się jechać na zachód, a używane też -- wiadomo ile tego przyjechało do PL z zachodu.

No i tak rozglądam się na martplaats.nl i wszystko jest sporo droższe! Ceny o 20-30% wyższe niż u nas. To poniżej to już można traktować w kategorii żartu - a sporo jest takich ofert
http://auto.marktplaats.n...it-bj-2003.html
- prawie 7-letni matiz za 5000€
Podobnie w salonach - też drożej.

Z czego to wynika? Gdzie znaleźć używane auto taniej? Przecież importerzy skądś brali te tanie samochody, do tego opłacali jakąśtam akcyzę, no chyba że same powypadkowe targali...

pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 7:40 pm   

www.jetcars.nl

zobacz tu .

[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 7:41 pm ]
matiz 2002 rok 2300 €

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Paź 31, 2009 8:45 pm   

Dzięki, ale ten Matiz to tylko przykład, akurat spojrzałem z ciekawości bo dziewczyna chce taki kupić w Polsce. Tak czy tak - 2300€ to ok. 10'000PLN, a u nas do kupienia za ok. 8000. Samochodu będe szukał dla siebie za jakiś czas, teraz po prostu - po wstępnym rekonesansie - zastanawia mnie czemu tak drogo i jakim cudem opłacało się ludziom importować...

pozdrawiam

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Sob Paź 31, 2009 9:00 pm   

Holandia jest krajem podatków, z moich znajomych Holendrów nie słyszałem jeszcze żeby ktoś się dobrze wypowiedział o królowej i całej monarchii. I tu jest pies pogrzebany, wiele aut w NL jeżeli kupujesz na eksport mają inną o wiele niższą cenę.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Paź 31, 2009 9:01 pm   

Zobacz na ceny aut z przebiegiem > 200kkm i skoreluj z cenami aut importowanymi w PL ze stanem licznika 100kkm :) Lub poszukaj po szemranych komisach...

Magia? Prawda jest taka, ze nikt sprawnego auta za pol ceny nie odda.

Nowsze auta (pierwsza rejestracja w NL po pazdzierniku 2006) moga wyjsc taniej ze wzgledu na BPM

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Paź 31, 2009 9:24 pm   

m4rcin napisał/a:
Nowsze auta (pierwsza rejestracja w NL po pazdzierniku 2006) moga wyjsc taniej ze wzgledu na BPM

No właśnie nie, wystarczy spojrzeć na powiedzmy toyota.nl/.pl, hyundai.nl/.pl - te same auta znacznie (!) drożej w nl. No chyba że czegoś nie wiem - tzn. są jakieś odliczenia. Przykładowo Hyundai Accent 1.6 4D w PL - 55kPLN, NL - 15.3k€ czyli 65kPLN - drożej o 10kPLN czyli prawie 20% ! Ceny są liczone tak: netto + BPM + BTW.

Co do używanych aut to można dyskutować - że w NL są lepsze, pewniejsze, itd. ale nowe? U nas też jest ogromna akcyza, VAT a jakoś to jednak taniej wychodzi :D

AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:35 am   

kilka lat temu kupilam w Holandii Forda Mondeo i po 4 latach sprzedalam go w Polsce za EUR 550,- WIECEJ niz go kupilam...obecny samochod tez mam zamiar sprzedac w Polsce bo zaplacilam za niego mniej w Holandii niz zaplacilabym w Polsce...wiadomo ze kazdy probuje sprzedac auto za jak najwieksza sume, dlatego trzeba troche poswiecic czasu na poszukiwania, szukac sie targowac, wtedy dopiero mozna cos kupic okazyjnie...

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:41 am   

kgy napisał/a:
m4rcin napisał/a:

No właśnie nie, wystarczy spojrzeć na powiedzmy toyota.nl/.pl, hyundai.nl/.pl - te same auta znacznie (!) drożej w nl. No chyba że czegoś nie wiem - tzn. są jakieś odliczenia. Przykładowo Hyundai Accent 1.6 4D w PL - 55kPLN, NL - 15.3k€ czyli 65kPLN - drożej o 10kPLN czyli prawie 20% ! Ceny są liczone tak: netto + BPM + BTW.

Myslalem ze rozmawiamy o autach na export... Wiec przy exporcie i aucie po pazdzierniku 2006 dostajesz kilka tysiecy € zwrotu...
W Polsce akcyza to nie prawie 30% jak tutaj BPM.
I jeszcze jedno - sprawdz dokladnie wyposazenie... W Polsce auta maja nie wszystskie opcje... Przynajmniej tam gdzie ja sprawdzalem

kgy napisał/a:
Co do używanych aut to można dyskutować - że w NL są lepsze, pewniejsze, itd. ale nowe? U nas też jest ogromna akcyza, VAT a jakoś to jednak taniej wychodzi :D

Tylko czy tutaj cos takiego przejdzie:

http://bezwypadkowe.net/f...4-leszno-12757/
http://bezwypadkowe.net/f...oupe-s-n-22415/

bo raczej nie i to podbija cene... Dodatkowo gwranacja tez robi swoje (jesli chodzi o cene)
Moj kolega co Lohr'a jezdzil do Wloch po auta napisal mi:

Cytat:
Skąd aj to znam. Przywoziło sie 2 Volva S80, w takim stanie, ze je widlakiem łądowali, a za miesiąc było jedno, piękne no i bezywpadkowe... ;)

I znalazlem hit sezonu: http://www.joemonster.org...ego_Citroena_C5

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Lis 01, 2009 9:50 am, w całości zmieniany 2 razy  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 9:45 am   

AnnaW napisał/a:
kilka lat temu kupilam w Holandii Forda Mondeo i po 4 latach sprzedalam go w Polsce za EUR 550,- WIECEJ niz go kupilam...obecny samochod tez mam zamiar sprzedac w Polsce bo zaplacilam za niego mniej w Holandii niz zaplacilabym w Polsce...wiadomo ze kazdy probuje sprzedac auto za jak najwieksza sume, dlatego trzeba troche poswiecic czasu na poszukiwania, szukac sie targowac, wtedy dopiero mozna cos kupic okazyjnie...

Wszystko zalezy od stanu auta, popytu na nie... Ja wiem ze moje obecne auto drozej je sprzedam w Holandii niz w Polsce - kwestia utrzymania i stanu technicznego...
Jak szukalem dla siebie auta z ciekawosci sprawdzalem w Polsce - na allegro byly o niecale 50% tansze, wszystkie ze stanem licznika ~40kkm (2-3. letnie diesle bardzo czesto z NL).
W tym czasie w Holadnii auta w tej cenie mialy przebieg z 2 z przodu, po sprawdzeniu VIN okolo 20 aut nie trafilem na takie gdzie licznik nie byl korygowany o mniej niz 100kkm...

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Nie Lis 01, 2009 1:39 pm   Re: Dlaczego tutaj tak drogie samochody???

kgy napisał/a:
Witam,

Często słyszałem że po nowe auto opłaca się jechać na zachód, a używane też -- wiadomo ile tego przyjechało do PL z zachodu.

No i tak rozglądam się na martplaats.nl i wszystko jest sporo droższe! Ceny o 20-30% wyższe niż u nas. To poniżej to już można traktować w kategorii żartu - a sporo jest takich ofert
http://auto.marktplaats.n...it-bj-2003.html
- prawie 7-letni matiz za 5000€
Podobnie w salonach - też drożej.

Z czego to wynika? Gdzie znaleźć używane auto taniej? Przecież importerzy skądś brali te tanie samochody, do tego opłacali jakąśtam akcyzę, no chyba że same powypadkowe targali...
pozdrawiam

Po pierwsze policz sobie te 5000e po kursie 3,3 jaki przez dosc spory czas sie utrzymywał jeszcze niedawno, a teraz sobie policz te same 5000e po kursie 4,3 jaki jest obecnie wychodzi dokladnie 5000PLN wiecej...
No i mamy zagadke rozwiązana, aczkolwiek nie twierdze, że nie można "rodzynków" znaleść, jesli szukasz na Marktplaats.pl to szukaj tylko tych wystawionych max do 3dni wstecz, gdyż te wczesniej wymienione rodzynki szybko znikają, a samochody które tam gniją po 3,4 miesiące są samochodami które od "tysięcy" wejść na ogłoszenie nikt nie chce kupić. Ale tu dalej pozostaje zmiennośc kursu jaką przeżywamy ostatnio bardzo często bo ten sam rodzynek nie bedzie juz tak atrakcyjny jak jeszcze poltora roku temu patrząc okiem polskiego złotego, bo tu te 5000e jest dalej tym samym 5000e . Pozdrawiam
:039:
Ostatnio zmieniony przez doronio Nie Lis 01, 2009 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu