NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Lis 16, 2009 5:17 pm
WW-uitkering
Autor Wiadomość
Amanda 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:53 am   WW-uitkering

Mam pytanie.... czy ktos moze mi powiedziec, przez jaki czas mozna ubiegac sie o WW-uitkering??
Mam przepracowane w hol 3lata, ale teraz nie pracjue i calkiem przez przypadek dowiedzialam sie ze moge sie starac o uitkering, tyle tylko ze skonczylam prace 1.5roku temu. Zlozylam wszystkie pisemka o ktore prosili i powypelnialam formularze, pierwsza odpowiedz byla taka, ze mam szanse na uitkerink z tym ze oni maja jeszcze pare pytan, ptyanie bylo takie "dlaczeko po tak dlugim czasie staram sie o ten uitkering" czyli po 1.5roku..... powiedzialam, ze nie wiedzialam ze moge, no i ze przez dlugi czas szukalam pracy. Ostateczna odpowiedz jaka dostalam to, ze nie dostane tyk pieniedzy bo minol zbyt dlugi okres szasu i ze powinnam wczesniej sie o to starac.
Jesli ktos moze mi napisac czy rzeczywiscie tak jest ze jak sie nie upomnialam do jakiegos czasu to mi to przepada??

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:06 am   

Voor het recht op een loongerelateerde WW-uitkering gelden de volgende voorwaarden:
Wekeneis

U moet in de 36 weken voorafgaande aan de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst gewerkt hebben om recht te hebben op WW. Eén dag gewerkt is overigens al voldoende om die bewuste week mee te laten tellen. Voldoet U aan deze eis, dan hebt U in ieder geval recht op een uitkering van maximaal 3 maanden.

(Voor bepaalde groepen werknemers, zoals seizoenwerkers of musici, kunnen afwijkende eisen gelden.)

Jareneis

Hebt u in de 5 jaar voorafgaand aan uw eerste werkloosheidsdag, gedurende 4 jaar, over ten minste 52 dagen per jaar loon uit dienstbetrekking ontvangen, dan voldoet u aan de jareneis. Voldoet u aan de weken- plus de jareneis, dan hebt u recht op een langer durende uitkering.

De maximale duur van de uitkering is dan één maand per jaar arbeidsverleden met een maximum van 3 jaar en 2 maanden ( 38 maanden totaal).

bron: ontslag-krijgen.nl

Z powyzszego wynika, ze za dlugo czekalas ze zlozeniem papierow, musisz miec w ciagu ostatnich 36 tygodni od dnia zlozenia wniosku o WW, 26 tygodni przepracowanych.

Dla pewnosci udalabym sie do UWV aby sie dowiedziec co mozesz w takiej sytuacji zrobic. Moze nalezy ci sie pomoc z gminy?

pozdrawiam

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 11:40 am   

Amanda: używaj opcji szukaj, bo podobnych tematów jest na forum kilka !!
http://www.niedziela.nl/f...hp?mode=results

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi