NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Serial Londynczycy
Autor Wiadomość
Sebek 

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:21 pm   Serial Londynczycy

Dzisiaj zakonczyla sie emisja Londynczykow. Ciekaw jestem, czy ogladaliscie ten serial?
Czy widzicie jakies analogie z naszym zyciem w Holandii? Czy losy Amsterdamczykow, Roterdamczykow etc. maja cos wspolnego z londynskim odpowiednikiem?

Wiem, ze powiecie, ze w serialu troche przerysowano rzeczywistosc (nawet byly protesty do tvp od emigracji w UK), ale napewno znajdzie sie cos co szczegolnie Wam sie spodobalo/badz nie .

Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:39 pm   

po zakonczeniu ostatniego odcinka dzis, powiedzialam do mojej corki : to o takich samych sierotkach jak my tutaj, tyle tylko, ze w innym miejscu...
Bardzo podobal mi sie ten serial, czekam na dalsze odcinki... Wiadomo, ze wszystko bylo przecukrzone ale namiastka prawdy jest. Nasze losy na obczyznie przeplataja sie bardzo dziwnie... i w rozne kierunki ida... Tracimy rodziny, zyskujemy je, rozwijamy samych siebie-bardziej niz byloby to mozliwe w PL. Moze nakreca HOLENDROW-zglaszam sie jako aktor :043:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:41 pm   

Mnie sie podobaly dwie sceny... Jak para "odstapia" prace ktorej nie ma i drugie jak panienka odbiera telefon od siostry i mowi tak pracuje jest super bla bla bla a naprawde nie ma gdzie spac....

Wot - realia. Kiedys byl fajny artykul w Duzym Formacie (wyborcza) o emigracji - ale tej ktora mozna spotkac spiaca na parkingach/lawkach i kombinujacej jak tu nazbierac na Sidera.
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Sty 22, 2009 10:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:46 pm   

Witam ,ale Polskie żarcie z takiej przyczepy czemu nie?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:47 pm   

A to tez bylo dobre ;) Idealna nazwa ;)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Sebek 

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:56 pm   

Dobry byl motyw z Wieskiem, ktory codziennie ogladal fotki swojej dzialki w PL, przy okazji saczac Zubrowke :)
Mimo tych przerysowan, o ktoch wspomnialem - rzeczywisci serial oddaje ducha emigracji. Sa wsrod nas Ci , ktorym sie udalo, jak rowniez tacy, ktorzy mieli mniej szczescia. Osobiscie bardzo mocno odebralem sceny, ktore pokazywaly polska rzeczywistosc po powrocie. Czesto tesknie za PL, ale gdy juz tam jestem to wiele rzeczy mnie drazni.

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 3:00 pm   

Ja myśle ze w przypadku polakow w holandii jest identycznie ,jak zreszta i w Pl Z kazdego zycia z kazdej rodziny mozna serial stworzyc gdziekolwiek by to nie było A co do Londyńczykow to owszem -podobał mi sie i mam nadzieje ze bedzie cd..

aymar 

Wysłany: Pią Sty 23, 2009 7:33 pm   

dobrze , ze pokazanych jest kilka stron emigracji...

jawitta 
Gaduła
jawitta

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 2:24 pm   

Witam o serialu dowiedziałam się z YouTube i to całkiem przypadkiem . Bardzo ciekawy serial który opowiada o emigracji polaków . Czy jest w nim zawarta prawda ??? Moim zdaniem tak może nie całkowita ale częściowa . Najfajniejsze jest tu to, że bohaterowie grają tu jak we własnym życiu, tzn. bez ceregieli, pokazują swoje emocje, pragnienia, wady i zalety, takie prawdziwe "ja" . Polecam i zachęcam do oglądania

clauditka 
Nieśmiały użytkownik
clauditka

Wysłany: Wto Sty 27, 2009 6:22 pm   

a czy słyszeliscie ze mieli równiez nakręcic film o Polakach zamieszkałych w Holandii???

Ewa P 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 7:24 pm   

Nie słyszałam, a skąd takie wieści??

mariusz29l 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 27, 2009 8:02 pm   

Od dwóch lat mieszkam w Londynie, nie ma co ukrywać w serialu została pokazana cała prawda o życiu tu taj. W tym roku planuje zmienić UK na NL . Jakieś doświadczenie w życiu na emigracji mam wiec może zamiana kraju wyjdzie mi na dobre.

Ewa P 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Sty 28, 2009 11:53 am   

Ja mieszkałam wcześniej w Irlandii, i muszę przyznać że rzeczywiście serial nawiązuje bardzo do rzeczywistości irlandzkiej, mimo że jest o Londynie akurat, bo tam ta cała emigracja się rozpczęła. W tv mówili, że scenariusze są pisane na podstawie autentycznych faktów, gdzie ludzie opisują swoje przypadki...

W każdym razie ciekawa sprawa z tm serialem..tylko chyba jedna się nie do końca zgadza.. w serialu wszyscy Polacy mówią super po angielsku...w rzeczywistości chyba tak nie jest do końca.. :)

Pozdrawiam

marta81 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Sty 28, 2009 12:07 pm   

Zaintrygowaly mnie Wasze wypowiedzi i postanowilam obejrzec serial, ale...Na youtube jest niewiele odcinkow, google kieruje do platnej tvp. Czy ktos z Was wie, gdzie moge zobaczyc ten serial? Dzieki.
Ostatnio zmieniony przez marta81 Śro Sty 28, 2009 12:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Sty 28, 2009 1:02 pm   

http://peb.pl/seriale/394...-2008-a-37.html :039:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu