NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek 2009
Autor Wiadomość
nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 8:58 pm   Podatek 2009

Urzad Podatkowy ma juz dostepny program rozliczeniowy podatku za 2009 r. Jednak z rozliczenia podatku za 2009 r. moga korzystac tylko osoby na stale zameldowane w Holandii. Natomiast pozostale osoby musza jeszcze czekac na program, ktory juz wkrotce powinien byc dostepny.

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 9:55 pm   

ehe i tak trzeba czekać na rozliczenie roczne od pracodawcy :D

Na stałe zameldowane w Holandii, znaczy się wymeldowane z Polski?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 10:01 pm   

Zapewne chodzi o normalny meldunek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 11:05 pm   

Chodzi o osoby, ktore sa zameldowane na stale w Holandii.
Czasami jest tak, ze "pomyslowy" pracodawca melduje swoich pracownikow w urzedzie miejskim w Holandii, nie informujac o tym dane osoby.
Dlatego tez rozliczajac sie z podatku holenderskiego istotna jest informacja gdzie w danym roku rozliczeniowym bylo sie zameldowanym i dobor wlasciwego formularza rozliczeniowego, zgodnie z miejscem zameldowania w danym kraju.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 11:19 am   

Chodzi pewnie o osoby, ktore sa zameldowane przynajmniej od 01.01.2009, przez caly rok.

kattinka88 
Poczatkujacy
kattinka

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 11:32 am   

Hej mam takie małe pytanie i chyba powinno być ono w innym temacie ale nie mogę znaleźć nic co by pasowało , a więc:
Czy jak pracowałam jeden dzień( 8 godzin) w Holandii to muszę się rozliczać z podatku, a raczej czy to się opłaca?
Tak akurat wyszło,że pracowałam 31 grudnia i teraz nie wiem co mam za bardzo z tym robić czy nic nie robić?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 11:33 am   

Nie no, jeden dzien to chyba faktycznie bez sensu ;) Zawsze mozesz spojrzec na kalkulator i obliczyc ile by Ci wyszlo tego zwrotu, ale mysle, ze niewiele.

Co do tego czy musisz: jesli nie dostaniesz wezwania, to nie musisz

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 7:23 pm   

Nie rób nic bo to nie ma sensu .Żadnej kary ani wezwania też nie dostaniesz napewno. :039:

— Adam Mickiewicz

yakub 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 10:17 pm   

Witam,
Mam pytanie poniewaz nie orietuje sie jeszcze w tych sprawach dosc dobrze.Poniewaz nie posiadam jeszcze meldunku w NL ale owszem BSN tak z podanym adresem w PL to czy otrzymam jakis formularz ze strony Holenderskiego urzedu podatkowego w Polsce?
Dodam ze pracuje na staly kontrakt z holenderskim pracodawca ktory posiada moj adres holenderski i nie jestem pewien czy musial zglosic ten adres w urzedzie, zwlaszcza ze korzystam z auta sluzbowego. Z tego co wiem to nie moge sie rozliczac elektronicznie poniewaz nie moge wyrobic sobie numeru DiGi ze wzgledu na brak meldunku. Rozumiem ze musze sam droga pocztowa wyslac rozliczenie. I stad moje py. Czy dostane jakiekolwiek formularze poczta do rozliczenia i czy do Polski czy do NL?
Z gory dziekuje.
JJ

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 10:51 pm   

yakub napisał/a:
Mam pytanie poniewaz nie orietuje sie jeszcze w tych sprawach dosc dobrze.Poniewaz nie posiadam jeszcze meldunku w NL ale owszem BSN

Niemozliwe, BSN jest wlasnie wydawany przy meldowaniu sie w Holandii (chyba, ze wczesniej byles zameldowany), W innym przypadku masz SOFI (co zreszta nia wiekszego znaczenia, ale dla sprostowania)

Nie majac meldunku w NL musisz sie rozliczyc na T-formularzu z tego co pamietam (mozesz to zrobic droga internetowa przy uzyciu podpisu elektornicznego)

calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 11:02 pm   

możesz się rozliczyć elektronicznie, tylko zamiast DigiD musisz użyć podpisu elektronicznego, do którego formularz jest dostępny na stronie. A jeśli chcesz pisemnie, to chyba musisz zadzwonić i zamówić odpowiedni formularz, który pewnie przyjdzie na adres w PL, jako że taki twój adres jest znany urzędowi

yakub 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 11:31 pm   

Z tego co wiem to nie istnieje juz SOFI a tylko BSN a uzyskalem go rejestrujac sie w urzedzie podajac polski adres za namowa HRowca z firmy zeby nie czekac dlugo jak to tlumaczyl dodajac ze teoretycznie mowimy o pracy urzednikowi do 3 miesiecy a potem po meldunku w gemeente numer juz mamy, zreszta nie wazne. Co do podpisu to rozumiem ze mam wypelnic formularz i go wyslac, tak? ( chodzi mi o to czy automatycznie podpisuje deklaracje czy biurokratycznie wymagaja potwierdzen poczta badz osobiscie)
Zapytam przy okazji jezeli wiecie namiar na jakas dobra ksiegowa bo szczerze mowiac nie lubie popelniac bledow a zwlaszcza w sprawach podatkowych..
bede wdzieczny..

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 10:53 pm   

a co z heffingkorting a dokladniej z dolna granica wieku do tej pory bylo 26 lat patrze na stronie belasting i nie widze http://www.belastingdiens...rtingen-01.html ?
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Wto Sty 19, 2010 10:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Sty 20, 2010 12:38 am   

teraz jest 27 lat... poczytaj o fiskalnym partnerze... link

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Śro Sty 20, 2010 12:55 pm   

Granica 27 lat obowiazuje jesli partnerami fiskalnymi sa dziecko i jeden z rodzicow, w innych wypadkach granica jest 18 lat.

Odpowiedz do tematu