poparzenie skory wrzatkiem |
Autor |
Wiadomość |
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 6:09 pm poparzenie skory wrzatkiem
|
|
|
Witam, poparzylem sie wrzatkiem, skora zeszla razem ze skarpetka zostala mi przepisana masc zilversulfadiazine.... macie jakies domowe sposobowy na oparzenia?
ps. jak to wyglada z kosztami za recepte, kobitka w aptece powiedziala ze wysle do ubezpieczyciela, ze nie korzystalem jeszcze wogole z ubezpieczenia to pewnie calosc (do kwoty eigen risico) bede musial zaplacic, zgadza sie? |
Ostatnio zmieniony przez guust Pon Kwi 19, 2010 6:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 6:26 pm
|
|
|
guust, dokladnie...zaplacisz z wlasnej kieszeni chyba ze lekarstwo przekroczy kwote 166 euro....to reszte pokryje ubezpieczenie
domowe sposoby na oparzenie to natychmiast czesc ktora ulegla poparzeniu pod strumien z zimna woda ...i przez kilka minut pozwolic chlodzic to miejsce
albo wpisz w google jest naprawde sporo informacji |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 8:34 pm
|
|
|
U mnie w rodzinie od wiekow stosuje sie na oparzenia miod pszczeli. Naprawde enzymy zawarte w miodzie potrafia zdzialac cuda! Sprobuj smarowac oparzelizne, dosc grubo, lepiej nie przykladac opatrunku, ale jak sie nie da (w koncu to stopa), to mozna gaze wyjalowiona i czysta skarpetke. |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 9:17 pm
|
|
|
miod pszczeli... mniam, jednak chyba zostane przy tej masci, bo wyczytalem ze jest specjalnie na oparzenia 2 i 3 stopnia, opatrunek mi pielegniarka zrobila wlasnie z gazy, ale nic o czystej skarpecie nie mowila... koniecznie czysta?;)
sie smieje, ale bol niesamowity, a wyglad rany jak z horroru :/ nie polecam gotowania ryzu z kolegami! |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
nord
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 65 Skąd: OSDORP/ZLOTOW
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 11:16 pm Re: poparzenie skory wrzatkiem
|
|
|
[quote="guust"]Witam, poparzylem sie wrzatkiem, skora zeszla razem ze skarpetka zostala mi przepisana masc zilversulfadiazine.... macie jakies domowe sposobowy na oparzenia?
Ostatnio tez musialem wykupic ta masc.Do tej pory (minely 4 miesiace nei dostalem rachunku z ubezpieczalni).ta masc kosztuje 7e z kawalkiem i jest bardzo dobra. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 11:44 pm
|
|
|
suska,
Wiekszosc lekarstw jest oplacana przez ubezpieczalnie
za niektore leki w jakiejs czesci sami musimy zaplacic
a za inne w calosci placimy z wlasnej kieszeni
przepisy dotycze tego ktore leki sa refundowane, a ktore nie
zmieniaja sie tak szybko ze przestalam za tym nadazac ...
za srodki nasenne
tabletki obnizajace cinienie
-------- obnizajace cholesterol
i antydepresanty
na pewno zaplacimy z wlasnej kieszeni w 100 %
|
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 12:45 am
|
|
|
No wlasnie o to mi chodzilo, ze nigdy nie widomo za co zaplacimy a za co nie. Ale jeszcze jedna rzecz- jesli leki nie sa refundowane to musimy za nie zaplacic od reki czy tez moze sie zdarzyc, ze dostaniemy je w aptece od reki a potem przyjdzie rachunek z ubezpieczalni? czy tez zawsze te nierefundowane trzeba oplacac juz w aptece? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 2:33 am
|
|
|
suska napisał/a: | jesli leki nie sa refundowane to musimy za nie zaplacic od reki czy tez moze sie zdarzyc, ze dostaniemy je w aptece od reki a potem przyjdzie rachunek z ubezpieczalni? czy tez zawsze te nierefundowane trzeba oplacac juz w aptece? |
W aptece nie place
na adres domowy ubezpieczenie przysyla mi rachunek /rozliczenie
a drugim listem acceptgiro
na ''rachunku '' wyszczegolnione : data, nazwa leku, cena
Jesli lek jest refundowany (ale nie w calosci ) to wyszczegolniono ile ja mam do zaplaty
oraz jaka czesc pokrywa ubezpieczenie
np, cena lekarstwa 25 euro ubezpieczenie zaplaci ->15 euro
ja mam do zaplacenia -> 10 euro, place poslugujac sie acceptgiro
tu jest tabelka wpisz sobie nazwe leku
wybierz verzekering i dowiesz sie czy lek jest refundowany, zaznaczam nie w kazdej ubezpieczalni ten sam lek jest refundowany
czy refundowany czy nie ,to wyliczy od razu, ile za niego zaplacisz z wlasnej kieszeni
oczywiscie lekarstwa tylko przepisane na recepte...
http://www.mijnmedicijnve...verzekeraar=112
dobranoc |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 12:54 pm
|
|
|
Gochna H, dzieki sprawdzilem, wyszlo ze niby nic... zobaczymy czy cos przyjdzie...
nord, a ile Ci sie goila rana, bo ja w niedziele sie poparzylem, od wczoraj masci uzywam i jakiejs poprawy nie widze... a w zasadzie pogorszenie... w piatek mam kontrole w przychodni... tak sie dopytauje bo dlugi weekend idzie i plany mialem dosyc aktywne |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 4:12 pm
|
|
|
guust,
oj nie tak szybko...
i jesli jest to II /III stopien
to gojenie moze potrwac nawet do dwoch tygodni |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
nord
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 65 Skąd: OSDORP/ZLOTOW
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 6:23 pm
|
|
|
[quote="guust"][
nord, a ile Ci sie goila rana, bo ja w niedziele sie poparzylem, od wczoraj masci uzywam i jakiejs poprawy nie widze... a w zasadzie pogorszenie... w piatek mam kontrole w przychodni... tak sie dopytauje bo dlugi weekend idzie i plany mialem dosyc aktywne [/qu
Poparzona stopa ,woda z czajnika ,skora momentalnie zeszla.Po tygodniu bol byl lekki,po 3tygodniach chodzilem juz na basen |
Ostatnio zmieniony przez nord Wto Kwi 20, 2010 6:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 8:12 pm
|
|
|
nord, heh to mnie pocieszyles, to wypad w gory na dlugi weekend moge juz odwolywac..... ehhhh |
|
|
|
|
|