NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gwarancja BOVAG - na czym dokładnie polega?
Autor Wiadomość
mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Nie Maj 23, 2010 11:28 pm   gwarancja BOVAG - na czym dokładnie polega?

Generalnie na wielu stronach jest zaznaczone, że dane auto jest z BOVAG, część takich aut ma na 3mies, część na 6mies. Co ta gwarancja tak na prawdę daje? Czy jeśli po kupnie auta na przykład zauważymy że cośtam w środku puka, albo obciera, czy są jakies wycieki, czy wtedy taka usterka jest usuwana w ramach takiej gwarancji?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 11:47 pm   

Kan het zijn dat ik moet bijbetalen voor BOVAG Garantie? In artikel 15 van de BOVAG-voorwaarden staat vermeld dat de verkoper op gebruikte auto’s met een aankoopbedrag van € 4.500 of meer, dan wel met een aankoopbedrag dat meer is dan 35 procent van de oorspronkelijke cataloguswaarde automatisch zes maanden BOVAG Garantie verleent. Dit tenzij u als koper uitdrukkelijk schriftelijk heeft verklaard hiervan af te zien. Ziet u in een advertentie ‘meeneemprijs’ of ‘handelsprijs’ staan, dan is dat de prijs zonder BOVAG Garantie. Aangesloten bedrijven zijn echter verplicht om in de tekst ook altijd de prijs inclusief BOVAG Garantie te vermelden, zodat u precies weet waar u aan toe bent.
http://www.bovag.nl/index.php?pageID=5

http://www.autokopen.nl/bovag/garantie.html

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 9:04 am   

W przypadku jak kupujesz auto z BOVAG (jednak trzeba za to doplacic - ikonka mowi, ze gwarancja jest mozliwa) dostajesz gwarancje w zaleznosci od wieku/przebiegu auta.
W cenie BOVAG'u dostalem duzy przeglad auta, APK, dwie nowe opony, spryskiwacz xenona, panel klimy i pozniej jeszcze przelacznik zespolony. Ogolnie na gwarancji wyszedlem do przodu - kosztowala mnie €1000

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:39 am   

no właśnie, kurde z opisu Baileys wynika jasno, że jeśli cena auta jest >4500€ wtedy automatycznie jest gwarancja BOVAG na 6 miesięcy.
Marcin, jak to było u Ciebie? bo auto które kupiłeś na pewno kosztowało więcej :D więc nie wiem za co dopłaciłeś (za przedłużenie na rok?)
Oprócz tego co Ci wymienili (czy to standardowe jest dla każdego auta?) gdyby nie wiem, pękł Ci pasek rozrządu, albo chłodnica zaczęła puszczać płyn czy jakakolwiek inna usterka, czy to się "kwalifikuje" pod naprawę gwarancyjną?
Pod koniec roku chcę kupić tu jakieś nowsze auto z założeniem jazdy przez jakieś 2-3 lata, z czego nie jeżdżę dużo (rocznie jakieś 10-15kkm). Zastanawiam się w sumie tylko nad benzyną, bo diesel mi się nie kalkuluje. No i nie chcę żadnych przykrych niespodzianek, bo wiadomo - nowsze auto - droższe ewentualne naprawy :)

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:43 am   

mlubinski napisał/a:
wynika jasno, że jeśli cena auta jest >4500€ wtedy automatycznie jest gwarancja BOVAG na 6 miesięcy.
Niekoniecznie
baileys napisał/a:
Dit tenzij u als koper uitdrukkelijk schriftelijk heeft verklaard hiervan af te zien. Ziet u in een advertentie ‘meeneemprijs’ of ‘handelsprijs’ staan, dan is dat de prijs zonder BOVAG Garantie.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:55 am   

Moje auto kosztowalo pod 17k euro i BOVAG na 6 miesiecy kosztowal €900, za przedluzenie na rok (uwaga - limit dla polroku/roku jest 30kkm, ja sie nacialem bo niedoczytalem) +€100.
Jesli auto bylo mniej niz 30kkm do planowej wymiany rozrzadu to rozrzad bylby wymieniany. Podobnie ma sie oponami (jesli bieznik mniejszy niz iles to dostajesz 2 nowki), klockami hamulcowymi/tarczami.
U mnie po 3 miesiacach zaczal "przepuszczac" przelacznik zespolony (standartowy problem aut koncernu PSA) to zostal wymieniony na fabrycznie nowy bez mrugniecia okiem - koszt nowego €480 ;)
Jedynie jakis krotki czas jest na chlodnice klimy i brak gwarancji na szyby (ale od tego masz ubezpiecznie)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 2:57 pm   

dzięki za info.
no nic, zobaczymy jak wyjdzie w praniu :)
Marcin, w benzynie z roczników 2003+ co byś polecał w miarę sensownego? Primera byłaby dobrym wyborem? A może Mazda6 a może citroen c5?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 3:08 pm   

Mnie sie ostatnia Primera (P11) nie podoba i dlatego nawet nie myslalem o niej ,a P10.144 troche za stara juz.
Jak chcesz kupic C5 to szerokim lukem omijaj wersje 1.8 16V. Trzeba by zerknac (zadzwonic do ASO) czy przeprowadzona jest akcja serwisowa na zamakace BSI. Rozwazalem zakup C5 ale kombi mi sie zwyczajnie nie podoba na zewnatrz - chociaz jest wielkie i na ogol dobrze wyposazone.

Moze Volvo V50/V70? Nie wiem ile chcesz wydac, ale za chyba 15k mozna kupic Polo BlueMotion 1.2TDi ktore sa Wegenbelasting vrij (bez podatku drogowego) i teraz nad takim bym sie chyba zastanawial. Albo poliftowa 307SW - mialem 307 z pierwszego wypustu i bylem szalenie zadwolony

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 3:14 pm   

co do kwoty to sam jeszcze nie wiem :D
rozważam Skodę Fabię Greenline (z salonu za 15k€ też bez podatku) albo coś używanego, tyle że właśnie - jak to jest - jeśli kupię auto (np 307SW, bo nad takim też myślałem), i na przykład za rok chciałbym go sprzedać (jak mówiłem mój przebieg roczny jest nieduży), to jak to wygląda? Wracam do komisu i oddaję starego a biore inny? Ile się na tym traci? Czy komis robi jakieś problemy czy raczej jest to proste i przyjemne? Polo 1.2 to raczej odpada, bo za mały jest (a u mnie będą 4 osoby :) )Myślałem też nad Audi A6 w benzynie, ale przebiegi tych aut są dosyć spore i jakoś nie mam przekonania :/

no i na przykład: czy to aby na pewno jest możliwe?
http://www.autotrack.nl/t...primera/6921094
8 letnie auto z przebiegiem ~55k km? Czy tu w Holandii czasem nie zdarza się, że nawet z NAP kręcą liczniki? bo szczerze powiem śmierdzi z daleka takie ogłoszenie :)
Ostatnio zmieniony przez mlubinski Pon Maj 24, 2010 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 3:53 pm   

Benzyny z malym przebiegiem sa - ale jak sam widzisz cena takiego auta jest bardzo OK.
Jak za rok bedziesz chcial zmienic, to jedziesz do komisu/salonu oni wyceniaja Twoje auto i mozesz je zostawic w rozliczeniu.
W Citroenie za moje auto dawali mi €5500 (!) przy wartosci rynkowej okolo €11000. Poprosilem faceta, ze jak bedzie mial takie 407 z €5500 to niech da znac, to ze 3 kupie - nic nie odpowiedzial ;)

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 4:14 pm   

no tak, czyli podobnie jak w PL (czyli strasznie zaniżona kwota przy transakcji wiązanej).
No dobra, czyli ostatecznie co zrobiłeś ze starym Citroenem? Sam wystawiłeś ogłoszenie, czy może komuś to "zleciłeś"?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 5:47 pm   

Aktualnie jezdze 407 i stwierdizlem, ze nie bede jej sprzedawac - pozniej pojdzie na handel w PL

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 6:09 pm   

a co zrobiłeś z poprzednim (zanim kupiłeś 407)? sprzedałeś w PL, czy tu? Jeśli tu, to w jaki sposób?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 6:17 pm   

Wczesniej mialem auto na PL leasingu... Jak tu przyjechalem zostalo mi 8 miesiecy do konca leasingu wiec jezdzielm tutaj przez kilka m-cy polskim autem

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 6:25 pm   

ok, myślałem że miałeś tu "lokalne" auto. Tak się zastanawiam jak "łatwo/trudno" jest sprzedać używane auto tu w Holandii.

Odpowiedz do tematu