formalności po ślubie z osobą spoza UE |
Autor |
Wiadomość |
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 8:43 pm formalności po ślubie z osobą spoza UE
|
|
|
Witam,
Moja żona pochodzi spoza Unie Europejskiej - z Europy Wchodniej, zastanawiam się jakich i gdzie formalności należy dopełnić żeby mogła przebywać ze mną w Holandii legalnie, lub żeby mogła wrócić do Holandii po urlopie w ojczyźnie. Czy jest możliwość uzysania jakiegoś papieru umożliwiającego stały pobyt, czy na przykład trzeba wyrobić wizę w Polskiej ambasadzie w jej kraju?
Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji - wszystkie podpowiedzi się przydadzą. Mi do głowy przychodzi na pierwszym miejscu telefon do IND i próba załatwienia to przez nich (jako że sam jestem zameldowany w holandii wydaje mi się że powinno się dać), lub w polskiej ambasadzie w kraju żony.
Z góry dzięki.. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 10:51 pm
|
|
|
a dlaczego w polskiej ambasadzie w kraju żony, skoro przebywać chce ona w Holandii? Chyba raczej w Holenderskiej ambasadzie. Ale myślę, że przejść się do IND, lub zadzwonić i zapytać nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 9:44 am
|
|
|
calendargirl288, dlatego ze maz jej nmie moze dac wizy w holandi. tylko w polsce. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 1:35 pm
|
|
|
W Holandii bedzie Wam altwiej to zalatwic imho. Jako obywatel Unii masz prawo przywiezc ze soba malzonka/ke spoza Unii. Zobaczy Dyrektywa 2004/38. Ile ludzie w Holandii uzywa wlasnie tzw. "Belgian route", czyli przywozi malzonka spoza EU do Belgii i tam mieszkaja zeby ominac holenderskie restrykcyjne przepisy imigracyjne? W momencie gdy jako obywatel UE sprowadzasz sie razem z mezem/zona do innego kraju EU niz Twoj ojczysty obowizuja Cie unijne przepisy, a nie danego kraju. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 4:55 pm
|
|
|
Ainka, a jak to jest przeciez zeby dostac wize w NL musisz spelniac warunki i zapewniac warunki Holenderskie nie unijne , wiec chyba ( nie wiem dokladnie pytam teoretycznie ) musisz byc Obywatelem NL zeby moc sie ubiegac o wize w NL dla danej osoby. Bo tu jako Polak nie masz praw Holenderskich tylko unijne a jednak Holenderkie prawo ( urzednicy ) musza przyznac wize a nie
Unja. czy moze sie myle ??? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 5:04 pm
|
|
|
Znajomy ma żonę Ukrainkę, mieszkają w Cork w Irlandii, i wszystkie sprawy wizowe dla niej i dla dzieci, załatwiają w ambasadzie w Irlandii. |
|
|
|
|
Ainka

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 8:22 pm
|
|
|
Wize przynaje Holandia, bo to w Holandii checie mieskac (albo do Holandii chesz sprowadzic zone). Jesli mieszkasz w Holandii to nie widze potrzeby ani sensu zalatwiania tego w PL. W NL generanie nie moga Ci odmowic, bo to by bylo sprzeczne z wolnoscia przeplywu osob (infringement of free movement of people). Wiec generlanie latwiej jest sprowadzic osobe z spoza UE do innego kraju UE niz ojczysty. |
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Wto Cze 15, 2010 8:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 8:24 pm
|
|
|
wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.
dzisiaj akurat ten oddzia IND który tym się zajmuje nie pracował, więc mam zadzwonić jutro. jak się czegoś dowiem, to też się podzielę. |
|
|
|
|
Ainka

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 8:31 pm
|
|
|
http://eur-lex.europa.eu/...004L0038:PL:PDF
To jest wspomniana dyrektywa. Musi byc do tego oczywiscie dokument, ktory jest wprowadza w zycie w Holandii, jako ze dyrektywy nie sa automatycznie czescia porzdku prawnego danego kraju. Wiec nie mozesz powolywac sie bezposrednio na ta dyrektywe, ale na odpowiedni akt, ktory ja wprowadza w zycie. Wiec jak ci beda robil problemy to zapytaj ktory to a potem ich mecz Bo masz prawo jako obywatel Polski zamieszkaly i pracujacy w Holandii przywiezc do Holandii zone spoza UE i jesli zona nie jest jakas wybitna kryminalistka to nie maja prawa Ci odmowic.
To tyle prawo europejskie Troche mi sie to trudno tlumaczy po polsku, bo ja to wszystko tylko i wylacznie po angielsky przerabialam. |
|
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 9:29 pm
|
|
|
Mój chłopak (Marokańczyk, więc spoza UE) dostał pozwolenie na pobyt i pracę (na razie na 5 lat), dlatego, że ja jestem europejką z UE. Dlatego wydaje mi się, że taka sama procedura powinna być w wypadku mruk84. A skoro są oni małżeństwem, a nie tylko w nieformalnym związku, to powinno być to chyba łatwiejsze do załatwienia. |
|
|
|
|
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 16, 2010 10:03 am
|
|
|
Dzwoniłem do IND i powiedzieli mi, że (jako że Kasia jest teraz w Ojczyźnie) należy się skontaktować z tamtejszą holenderską ambasadą i u nich załatwić "emigrant permit", czy coś w tym stylu. Musiałaby zdać jakiś test z holenderskiego, a ja muszę się okazać dochodami w wysokości min. 1481 Euro miesięcznie. Dziwne to, jeśli patrzeć z perspektywy przepisów cytowanych przez Ainka.
Postaram się więc wszystko załatwić przez polską ambasadę i dopiero jak Kasia będzie tutaj załatwiać formalności w IND. Będę informował (wraz z prośbą o sugestie) wraz z rozwojem sytuacji. Trzymajcie ćkuty |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Cze 16, 2010 10:05 am
|
|
|
nie wiem czy nie zwrociles uwagi ze w 2008 weszla nowelizacja.
[ Dodano: Sro Cze 16, 2010 10:07 am ]
mruk84 napisał/a: | 1481 Euro miesięcznie |
musisz miec 120 % minimalnej placy gdzies widzialam 104 strony nowych nowelizacji z 2008 . poszukam w mojej historji i wkleje. |
|
|
|
|
Ainka

|
Wysłany: Śro Cze 16, 2010 12:28 pm
|
|
|
mruk84 napisał/a: | Dzwoniłem do IND i powiedzieli mi, że (jako że Kasia jest teraz w Ojczyźnie) należy się skontaktować z tamtejszą holenderską ambasadą i u nich załatwić "emigrant permit", czy coś w tym stylu. Musiałaby zdać jakiś test z holenderskiego, a ja muszę się okazać dochodami w wysokości min. 1481 Euro miesięcznie. Dziwne to, jeśli patrzeć z perspektywy przepisów cytowanych przez Ainka. |
Moga Cie prosic o udowodnienie ze masz srodki by utrzymac Was obojga (aby sie nie okazalo ze panstwo musi Was sponsorowac). Warunek jest taki, ze Ty jako obywatel UE tutaj prcujesz i masz wystarczajace srodki dla siebie i rodziny by nie dostawac socjalu (Art. 7(2) dyrektywy).
I moga prosic o wize. Ale nie jestem pewna co do tego testu jezykowego - to jest generlanie dla third-country nationals, ale o ile sie nie myle third-country nationals jako czlonkowie rodziny obuwatela UE sa zwolnieni. Wspomniales na pewno ze jestes obywatelem UE? I zapytaj dokladnie gdzie jest napisane ze musi zdawac ten test. |
|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 2:06 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | Ale nie jestem pewna co do tego testu jezykowego - to jest generlanie dla third-country nationals, ale o ile sie nie myle third-country nationals jako czlonkowie rodziny obuwatela UE sa zwolnieni. |
jak szwagier (holender) dowiadywal sie o wize dla jego zony (z pochodzenia tajwanka) to powiedziano mu, ze bedzie musiala zdac test z jezyka niderlandzkiego... i dopiero po jego zdaniu dostanie wize... oczywiscie powyzsze punkty wymionione przez was musial tez spelnic. |
|
|
|
|
|