NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
połączenie internetowe, laptop HP 550
Autor Wiadomość
xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:42 am   połączenie internetowe, laptop HP 550

Witam!
mam problem z moim HP550... problem polega na tym że gdy podłączam kabel sieiowy z internetu, to nic nie wyczytuje (tak jakby go nie było podłączonego)... od wczoraj mam na nim viste, czyli tak jakby powinno być, bo wcześniej ktoś sie tym bawił i wgrał XP, co teraz jest zabezpieczone ... prosze o jakąś pomoc, bo wgrałem praktycznie większość sterowników z strony HP na ten model laptopa :) dziękuje

mam internet z KPN'u :)

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 12:24 pm   

a interfejs sieciowy masz wlaczony?
komputer "widzi", ze kabel jest wlozony?
moze to problem tylko z konfiguracja sieci (adres ip)...

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 2:11 pm   

no nie wiem czy mam włączony bo nie wiem gdzie to włączyć itd, po raz pierwszy sie zdecydowałem na viste.
a co do kabla, to nie widzi że jest włożony... musze jeszcze iść do KPNu bo nie mam swojego hasła do sieci, rodzice tego nie spisali i teraz jest problem z podłączeniem sie do sieci ale akurat mam 2gi laptop to chwilowo bez problemu moge z niego korzystać, ale skupiam sie na tym żeby to w 2gim naprawić, macie też jakiś sposób na "odzyskanie" takiego hasełka?

pozdrawiam

wilku794 

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 7:57 pm   

Po pierwsze musisz mieć na laptopie zainstalowane sterowniki LAN pod Viste, najlepiej wejść na strone HP i ściągnąć i zainstalować wszystkie sterowniki sieciowe pod Viste dla tego modelu laptopa.

Wejdź w Panel sterowania>Połączenia sieciowe i internetowe>Połączenia sieciowe
jeśli jest tam ikonka z nazwą "połączenie lokalne" to problem leży gdzie indziej, jeśli nie ma tej ikonki to znaczy że nie ma sterowników i musisz zainstalować sterowniki tak jak napisałem powyżej

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 12:19 am   

po wejściu w panel sterowania mam takie oto okienko: http://www.fotoszok.pl/sh...owania.jpg.html

a po wejściu w Sieć i internet takie coś ... http://www.fotoszok.pl/sh...ternet.jpg.html

więc, może mam inaczej? :)

http://h200003.www2.hp.co...vOID=2095#11395 takie mam wgrane sterowniki ... a dokładniej:

Sterownik - Sieć > Sterownik Broadcom Wireless LAN dla Microsoft Vista

chyba że wgrałem złe(?)

a macie jakieś porady co do tego "wyszukania" hasełka do sieci prywatnej WiFi? mam zabezpieczenie i nie pamiętam hasła

dzięki !
Ostatnio zmieniony przez xgrzegx Wto Sie 24, 2010 12:31 am, w całości zmieniany 2 razy  

wilku794 

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 12:55 am   

Sory troche cie zmyliłem, zapomniałem że masz Viste a ja podałem ci jak to sprawdzić na XP-ku, musisz wybrać Panel Sterowania>Sieć i Internet>Centrum sieci i udostępniania> Zarządzaj połączeniami sieciowymi w oknie które się pojawi powinna być ikonka "Połączenie lokalne" jeżeli jej nie ma to znaczy że brak odpowiedniego sterownika - to musisz sprawdzić na początek bo bez tego nigdy się nie połaczysz,

Zastanawia mnie skoro masz Wifi to dlaczego chcesz się łączyć przez kabelek, co do odzyskiwania hasła do wifi to normalnie tego nie zrobisz, chyba że jakimś programem np takim WirelessKeyView, ale jak on działa i czy na pewno działa to ci nie powiem bo nigdy nie używałem. :032:

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 1:11 am   

no wbiłem w to i mam tylko "połączenie sieci bezprzewodowej"

umiesz doradzić jaki mam sterownik wgrać?

a co do kabelka i wifi, to taka historyjka, że nie mam tego kodu który by mi pozwolił na korzystanie z sieci a poza tym to zdaje mi sie że przez kabelek jest internet szybszy :) ale moge sie mylić, jakoś przez cały czas miałem przez kabelek, bo miałem 1 laptop, ale to sie teraz zmieniło :)

program sprawdziłem i hm... nie dość że coś działać nie chce to w dodatku odzyskuje utracone hasła które już były kiedyś wpisywane na kompie, a ten jeden laptop jest nowy, a 2gi ma nowy dysk, więc raczej nic z nim nie zdziałam
Ostatnio zmieniony przez xgrzegx Wto Sie 24, 2010 1:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

wilku794 

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 1:41 am   

Ok po pierwsze to zapomniałem ci powiedzieć że jak będziesz sprawdzał czy masz to połączenie lokalne, to musisz mieć kabelek sieciowy podłączony, więc podłącz kabelek do kompa i jezcze raz sprawdź czy masz ikonkę "połączenie lokalne" jeżeli nadal będziesz miał tylko połączenie sieci bezprzewodowej to znaczy że ewidentnie jest to problem ze sterownikiem LAN.

Jeśli chodzi o sterowniki to po pierwsze zainstaluj wszystkie sterowniki do sieci jakie znalazłeś na stronie HP nie tylko "Sterownik Broadcom Wireless LAN dla Microsoft Vista" ale też HP Wireless Assistant , Sterowniki Intel PRO/Wireless dla Microsoft Windows Vista , Oprogramowanie do obsługi Zintegrowanego modułu HP z technologią bezprzewodową Bluetooth (Microsoft Windows Vista) jest ich w sumie 4,

po drugie upewnij się że zainstalowaeś prawidłowo sterowniki, chodzi o to jedne sterowniki instalują się normalnie to znaczy: klikasz pojawia się pasek instalacji, instaluje się, potem pojawia się komunikat że zainstalowano prawidłowo i gotowe, ale czasami uruchamiasz instalke i program instalacyjny jedynie rozpakowuje sterowniki do podanej lokalizacji, w takim przypadku musisz ręcznie wejść do lokalizacji gdzie rozpakowało sterowniki i tam odnaleźć instalkę i uruchomić ją i dopiero wtedy masz prawidłowo zainstalowane sterowniki

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 10:02 am   

więc tak... zainstalowałem 3 sterowniki, bo z BT wejść nie chce, bo nie posiadam BT w laptopie, ale reszta weszła i dalej sie zastanawiam ... czemu to nie działa? ...

wilku794 

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 10:50 am   

No dobra, trzeba by spradzić jeszcze jedną rzecz, podłącz kabelek sieciowy do kompa, i spójrz na pasek zadań w prawym dolnym rogu, jest tam kilka takich małych ikonek, jeżeli jest zwinięty to rozwiń go klikając na taką strzałkę <, po włożeniu kabelka powinna pojawić się tam taka ikonka przedstawiająca kulę ziemską a w tle dwa monitory nałożone na siebie, jeżeli tej ikonki tam nie ma to znaczy że nadal jest problem ze sterownikami, jeżeli natomiast ta ikonka tam jest ale wygląda inaczej np: jest na niej czerwony krzyżyk (chyba powinien być krzyżyk, niestety nie pamiętam jak to jest w Viście) to znaczy że problem leży po stronie routera
Ostatnio zmieniony przez wilku794 Wto Sie 24, 2010 10:51 am, w całości zmieniany 1 raz  

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 11:07 am   

nie ma kuli, ale za to są 2 monitory nałożone na siebie z czerwonym krzyżykiem, miga to na przemian z kreseczkami, z zasięgu wifi

coś takiego:
http://www.fotoszok.pl/sh..._ikony.jpg.html

wilku794 

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 11:11 am   

najedź myszką na tę ikonkę i chwilę poczekaj, powinna pojawić się takzwana "chmurka" z jakimś tekstem, napisz mi co tam jest napisane

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 11:21 am   

takie coś jest napisane:
http://www.fotoszok.pl/show.php/96593_net.jpg.html

wilku794 

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 11:48 am   

Ta ikonka to połączenie sieci bezprzewodowej, powinna być druga podobna od połączenia lokalnego (po kablu), jeżeli jej nie ma to problem nadal leży po stronie sterowników, albo rutera, zrób tak:

Spróbuj zresetować ruter (wyłączyć z prądu poczekać kilka sekund i znowu włączyć) jeśli to nie pomoże to zainstaluj sterownik z tej strony:
http://www.laptopbeep.com...550-notebook-pc
ale tylko sterownik o nazwie "Ethernet Drivers" kiedy zainstalujesz uruchom ponownie komputer, podłącz kabelek sieciowy i znowu sprawź czy nie pojawiła się ikonka "połączenie lokalne" (ta przedstawiająca dwa komputery i kulę ziemską)

[ Dodano: Wto Sie 24, 2010 12:13 pm ]
Aha i jeszcze jedno, to mało prawdopodobne ale lepiej dmuchać na zimne, podłącz laptopa do prądu, czasami w ustwieniach oszczędzania energii może być coś poprzestawiane i kiedy używasz laptopa z baterii może ci wyłączyć karte sieciową.

xgrzegx 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 24, 2010 12:49 pm   

co prawda nie ma kuli ziemskiej, ale są 2 monitory z jakąś strzałką... ale... ALE ! działa :026:

dzięki wielkie ! ... już myślałem że będzie lipa totalna, ale na prawde, dzięki ! :)

Odpowiedz do tematu