Emerytura!!! |
Autor |
Wiadomość |
ON
Poczatkujacy ON
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 9:07 am Emerytura!!!
|
|
|
Witam. Od 3 lat pracuje w holandii przez uitzendbiuro z małymi przerwami i chciałbym się dowiedziec czy te lata beda mi wliczone do emerytury w Polsce. Nie dułgo bede na stałe zjezdal do naszej ojczyzny w zwiazku z tym gdzie moge sie udac zeby udokumentowac przepracowany tutaj okres? z gory dzieki ....pozdrawiam |
|
|
|
|
matthewue
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 2:42 pm
|
|
|
oj najpierw to do urzedu skarbowego ;] |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 8:52 am
|
|
|
Za każdy rok kiedy jesteś zameldowany w Holandii zyskujesz prawo do 2% emerytury. Jak byłeś zameldowany 3 lata to dostałeś prawo do 6% emerytury państwowej, którą będziesz mógł otrzymywać jak skończysz 65 lat. Co istotnie - nie ma znaczenia czy w tym czasie pracowałeś czy nie.
Emeryturę możesz potem otrzymywać tak, że 6% będziesz dostawał z Holandii i 94% z Polski. Jest też chyba sposób przeniesienia tych 6% do Polski, ale w świetle ostatnich wątpliwości co do wypłacalności ZUSu, wysokości emerytury i utrudnień urzędowych, dogodniej Ci chyba będzie zostawić tak jak jest. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 9:54 pm
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Za każdy rok kiedy jesteś zameldowany w Holandii zyskujesz prawo do 2% emerytury. Jak byłeś zameldowany 3 lata to dostałeś prawo do 6% emerytury państwowej, którą będziesz mógł otrzymywać jak skończysz 65 lat. Co istotnie - nie ma znaczenia czy w tym czasie pracowałeś czy nie.
Emeryturę możesz potem otrzymywać tak, że 6% będziesz dostawał z Holandii i 94% z Polski. Jest też chyba sposób przeniesienia tych 6% do Polski, ale w świetle ostatnich wątpliwości co do wypłacalności ZUSu, wysokości emerytury i utrudnień urzędowych, dogodniej Ci chyba będzie zostawić tak jak jest. |
nie do konca ostatnio sie pozmienialo i jest tak,ze to sie nie bedzie wliczac do PL emerytury...tzn za ten okres co pracuje sie w NL bedzie kiedy trzeba wystapic do wladz NL i stad dostawac emeryture.. w PL bedzie sie liczyc tylko to co przepracujesz w PL...2. ostatnio gdzies czytalem,ze umowy zlecenie i dzielo maja sie nie wliczac w emeryture ale nie wiem czy to prawda...ja w kazdym razie nie licze na emeryture w PL bo cienko to idze 20 lat demokracji i jestesmy na rowni pochylej:/ |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 2:36 pm
|
|
|
Mozna gdzies to sprawdzic czy w ogole pracodawca odprowadza skladki emerytalne? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 4:46 pm
|
|
|
Sprawdzic w firmie z ktora firma ma umowe (jesli ma)... Tylko pamietaj, ze tutaj pracodawca nie musi nic odprowadzac na emeryture. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 6:37 pm
|
|
|
Tak wiem ze nie musi. Chcialem sprawdzic cos a'la dodatki przez digid. Czy jest taka mozliwosc? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 7:06 pm
|
|
|
Zobacz czy na salarisie nie masz cos w desen pension plan/pensionen plus raz do roku powienes dostac list z firmy ubezpieczeniowej plus jesli oplaca to pracodawca powien Ci dac formularze przystapienia do pension-plan .
Przez DigiD da sie sprawdzic tylko AOW-Pension. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 7:25 pm
|
|
|
a czym one sie roznia? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 9:47 am
|
|
|
AOW Pension to jest 'panstwowa' gdzie daja Ci 2% za kazdy rok zameldowania, nawet jak nei pracujesz |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Maj 14, 2012 9:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 9:50 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Przez DigiD da sie sprawdzic tylko AOW-Pension. | nie tylko marcin sa tez te dodatkowe na svb czy overzicht . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Tomczita
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 23, 2012 9:29 pm
|
|
|
Kto myśli o emeryturze planuje rodzinę,kupuje ziemię i inwestuje w nieruchomości. |
_________________ Holendrzy,Anglicy,Niemcy gardzą Watykanem.
Lechici kiedy NASZA kolej?
Niegdyś Europa i Azja była NASZA.Dziś PAMIĘĆ wymazana.
Brat na brata słowem wojuje...idea KRZYŻA triumfuje.
WYŁĄCZ WIARĘ WŁĄCZ MYŚLENIE.IGNORANCJA ZASZKODZI TAK MNIE JAK I CIEBIE. |
|
|
|
|
anuka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 9:20 pm
|
|
|
Witam!
Oficjalne potwierdzenie pracy na terenie Holandii otrzymasz na Formularzu E301/U1. Musisz się zwrócić na piśmie pod adres UWVArd. WW-Internationaals (E-301/U1) r. Postbus 124, 7550 AC HENGELO. Napisz jedno zdanie po polsku: (Szanowni Państwo!zwracam się z prośbą o wydanie druku E-301/U1 potwierdzającego moje zatrudnienie na terenie Holandii. Za szybką odpowiedź z góry dziękuję). Mogą ci podesłać prosty formularz w którym wykażesz od kiedy do kiedy i u kogo pracowałeś. Jak go odeślesz to do 6 tyg. otrzymasz zaświadczenie o zatrudnieniu honorowane przez wszystkie instytucje w Polsce i UE. Okres pracy w nl zaliczą ci do stażu pracy tzw. okresów nieskładkowych. Najlepiej napisz pismo z pytaniem które tu zadałeś do ZUS. Muszą Ci odpowiedzieć. Jeśli masz Digid nr (jest go łatwo wygenerować ok. 3 min) możesz na stronie www.mijnpensioenoverzicht.nl sprawdzić ile już nazbierałeś składek na państwową emeryturkę (i ile otrzymasz jak osiągniesz 65 lat) a ile odprowadzili twoi pracodawcy na indywidualne konto w Funduszu Emerytalnym.
anuka napisał/a: | Drodzy krajanie! Jak ktoś chce sprawdzić ile ma zgromadzonej kasy na emeryturę wystarczy wyrobić Digid nr tzw podpis elektroniczny na stronie www.digid.nl (jest go łatwo wygenerować ok. 3 min po czym po paru dniach otrzymasz list z kodem potwierdzającym którym ostatecznie aktywujesz digid nr). Od razu możesz na stronie www.mijnpensioenoverzicht.nl sprawdzić ile już nazbierałeś składek na państwową emeryturkę (i ile otrzymasz rocznie jak osiągniesz 65 lat) a także ile odprowadzili twoi pracodawcy na indywidualne konto w Funduszu Emerytalnym. Pamiętajcie, że digid nr jest tak samo ważny jak Sofi nr! Zapiszcie sobie gdzieś login i hasło bo będzie wam to potrzebne przez resztę życia i pracy zawodowej!!!! |
|
_________________ 22222222223333333 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Cze 04, 2012 11:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2012 9:19 pm
|
|
|
http://www.uwv.nl/Interna...E301/index.aspx
na tej stronie można ten formularz pobrać, wydrukować, wypełnić i wysłać do UWV. Do nikogo nie trzeba sie zwracać o przesłanie tego fomularza |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
|