hp 550 + windows XP? |
Autor |
Wiadomość |
xgrzegx
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 9:12 pm hp 550 + windows XP?
|
|
|
Witam
Chciałbym wgrać windowsa XP na mojego laptopa HP 550, proszę doradzić, jeśli to możliwe. Tylko jest pewien problem, bo podobno na tym laptopie jest blokada na windowsa XP, wchodzi jedynie vista... nie jestem jakimś znawcą sprzętu, napraw itd itp... więc prosił bym o pomoc w wgraniem windowsa XP, oraz (jeśli chodzi o modyfikowane wersje XP) porade co do sterowników |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 10:06 pm
|
|
|
xgrzegx,
a dlaczego nie wejdziesz na jakies forum ''komputerowe '' przeciez jest tam sporo informacji na ten temat ... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 152 Skąd: ASSEN
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 10:39 am
|
|
|
nie istnieje cos takiego jak blokada na system operacyjny windows xp bdruraa daj znac kiedy chcesz tego windowsa instalować to ciebie krok po kroku poprowadzę hejkaaa
Modyfikacja systemu operacyjnego nie ma nic do sterownikow pasują te same co do oryginału bo jadro systemu jest zawsze takie same czesc |
_________________ Administrator nie jest tylko od usuwania postów Powinien służyć pomocą ^^ |
Ostatnio zmieniony przez Maxy Sob Wrz 11, 2010 10:41 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 4:58 pm
|
|
|
DO laptopa HP 550 musisz sam póżniej ręcznie doinstalować ( miedzy innymi ethrnetu,dźwięku,itp). Poza tym trzeba przed instalacja pozmieniać ustawienia dysku twrdego w BIOS-ie ( HP550 jest domyślnie ustawiony na Win Vista - XP ma inne ustawienia) i troszkę pracy z tym jest - min z doinstalowanie sterowników ręcznie - ciężko znaleźć.De facto jądro systemu w Win XP a Win Vista znacząco się różni.
A oto przydatne linki:
Kod: | http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&taskId=115&prodSeriesId=3764998&prodTypeId=321957&objectID=c00758841 |
Kod: | http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=3765010&prodTypeId=321957&prodSeriesId=3764998&swLang=8&taskId=135&swEnvOID=1093 |
Ciebie interesuje Intel Matrix Storage Manager. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 5:19 pm
|
|
|
ja z tego co piszesz to widze ze ty bardzo dobrze juz wszystko wiesz najlepiej i chyba juz pomocy nie potrzebujesz i czytaj posty ze zrozumieniem ok ........ no pewnie ze jadro win xp rozni sie od win vista nie wiem o co tobie chodzi z tym |
_________________ Administrator nie jest tylko od usuwania postów Powinien służyć pomocą ^^ |
|
|
|
|
arekdorota
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 6:45 pm Re: hp 550 + windows XP?
|
|
|
ktos ci kity pociska bo ja tez mam hp550 i tez nie moglem zaintalowac xp,ale jak w biosie ustawisz by startowal z plyty to sie uda ja tak zrobilem i udalo sie
Jak cos to pisz |
|
|
|
|
LeGolasik

|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 9:34 pm
|
|
|
Maxy napisał/a: | nie istnieje cos takiego jak blokada na system operacyjny windows xp bdruraa daj znac kiedy chcesz tego windowsa instalować to ciebie krok po kroku poprowadzę hejkaaa
Modyfikacja systemu operacyjnego nie ma nic do sterownikow pasują te same co do oryginału bo jadro systemu jest zawsze takie same czesc |
O powyższą wypowiedź?
I nie że wiem wszystko bo sam mam tego laptopa i trochę z nim przeszedłem - zaczynając od Visty - poprzez Linuxa - i kończąc na 7.
xgrzegxA co do HP550 - wg mojej oceny - wydajniejsze jest zainstalowanie Win 7 - bardziej intuicyjny, szybszy od XP.Jak coś to masz moje gg na forum podane także nie bój się i napisz
BTW.Po zainstalowaniu Win 7 nie trzeba nic doinstalowywać.
[ Dodano: Sob Wrz 11, 2010 9:36 pm ]
arekdorota napisał/a: | ktos ci kity pociska bo ja tez mam hp550 i tez nie moglem zaintalowac xp,ale jak w biosie ustawisz by startowal z plyty to sie uda ja tak zrobilem i udalo sie
Jak cos to pisz |
Nie zapomnij o zmianie systemu zapisu dysków - standardowo ustawiony na system Win Vista a nie XP ( a te się znacząco różnią) |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
Ostatnio zmieniony przez LeGolasik Sob Wrz 11, 2010 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 10:38 pm
|
|
|
przeczytaj sobie wymagania systemowe do instalacji systemów windows xp i 7 to sobie zobaczysz który system jest wydajniejszy szybszy a wiesz dlaczego ?? to sobie przeczytaj wymagania systemowe Co do sterownikow ktorych według ciebie juz nie trzeba instalować w 7 to kolego te domyslne w systemie zawsze beda ustępować tym instalowanym manualnie tj dedykowanym specjalnie do danego sprzetu min update ich jest częstszy każda następna ver jest lepsza.a co do instalacji to w biosie przy dysku nie musisz nic majstrować wsadzasz botowalnego dvd win xp i instalujesz |
Ostatnio zmieniony przez Maxy Sob Wrz 11, 2010 10:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik

|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 9:48 am
|
|
|
Maxy napisał/a: | przeczytaj sobie wymagania systemowe do instalacji systemów windows xp i 7 to sobie zobaczysz który system jest wydajniejszy szybszy a wiesz dlaczego ?? to sobie przeczytaj wymagania systemowe Co do sterownikow ktorych według ciebie juz nie trzeba instalować w 7 to kolego te domyslne w systemie zawsze beda ustępować tym instalowanym manualnie tj dedykowanym specjalnie do danego sprzetu min update ich jest częstszy każda następna ver jest lepsza.a co do instalacji to w biosie przy dysku nie musisz nic majstrować wsadzasz botowalnego dvd win xp i instalujesz |
Tiaaaa niech od razu zainstaluje sobie Win 95 - ma jeszcze niższe niż Xp wymagania to będzie szybszy i wydajniejszy...
A nie sądzisz może że im większy i lepszy sprzęt, tym lepiej będzie komputer działał?
Co do sterowników - po zainstalowaniu Win XP na laptopie HP 550 musisz doinstalować PODSTAWOWE sterowniki do audio i internetu.Bo system ich nie ma.
Co do instalacji...
Standardowo każdy komputer firmy HP jest dedykowany systemowi który jest aktualnie zainstalowany ( w przypadku HP550 jest to Win Vista ) i ma on inny system obsługi dysków twardych aniżeli stary, poczciwy XP.Także to także trzeba zmienić w BIOS-ie.Wiem to bo sam posiadam tego laptopa i sam miałem z tym problem.
Druga sprawa - przy bootowaniu systemu standardowo boot ustawiony ma priorytet : 1.HDD 2. CD/DVD-ROM 3. USB
Jeśli BIOS nie wykryje systemu na HDD szuka płyty w napędzie lub na czytniku USB.Jeśli akurat jest zainstalowany system to z płyty nie pójdzie.Trzeba zmienić w BIOS-ie.
Także koleżanko jak się na czymś nie znasz to proszę się nie udzielać.Bo instalacja innych systemów na komputerach firmy HP niż dedykowane to już nie jest podstawowa informatyka - trzeba troszkę pomyśleć i poszukać informacji.A wiesz dlaczego są większe wymagania dla Win 7 niżeli do XP? Win 7 posiada większą moc obliczeniową.
BTW. Sterowniki są w Win 7 aktualizowane samoistnie przez Win Update i są to sterowniki dedykowane dla sprzętu znajdującego się w komputerze. |
Kurt Cobain |
Ostatnio zmieniony przez LeGolasik Nie Wrz 12, 2010 9:51 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 11:24 am
|
|
|
Maxy napisał/a: | Modyfikacja systemu operacyjnego nie ma nic do sterownikow pasują te same co do oryginału bo jadro systemu jest zawsze takie same czesc |
nie jest to prawda.
jadra sa kompatybilne ale nie takie same. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 2:25 pm
|
|
|
Robcie sobie po swojemu a j a i tak jestem ponad |
|
|
|
|
LeGolasik

|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 3:46 pm
|
|
|
Maxy napisał/a: | Robcie sobie po swojemu a j a i tak jestem ponad |
To tylko świadczy o Tobie... |
Kurt Cobain |
|
|
|
|
kaszel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 5:58 am
|
|
|
ja mam HP Pavilion DV 6000 i kupiłem go z nieszczęsną vistą no i do mojego lapka dało wgrać się xp a teraz śmiga na windows 7 .Wszystko się da. |
|
|
|
|
|