NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zasiłek rodzinny na pełnoletnie studiujące dziecko
Autor Wiadomość
Agnicha 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 17, 2010 4:56 pm   zasiłek rodzinny na pełnoletnie studiujące dziecko

Witam
Otrzymuje zasiłek rodzinny na młodszą córkę, która niedługo skończy 18 lat.
W formularzach, które otrzymałam z SVB jest pozycja z typem uczelni (jest równiez uczelnia wyższa). Proszę o informację czy istnieje możliwość otrzymywania zasiłku rodzinnego na dziecko pełnoletnie, które studiuje i mieszka na stancji. Wcześniej otrzymywałam na córkę zasiłek ( do ukończenia 18 lat) Po ukończeniu 18 lat dostałam z SVB druki na córkę, jednak zasilek nie został przyznany. W biurze, w którym mąż załatwiał formalności zwiazane z zasiłkiem uzyskał informacje, że zasiłek przysługuje tylko do ukończenia 18 lat.
Mąż pracuje w Holandii, ja i córki mieszkamy w Polsce. Nie pobieram w kraju zasiłku rodzinnego.
Agnicha

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Śro Lis 17, 2010 5:07 pm   

Jest tak jak Was poinformowali, nie ma zasilku rodzinnego ( kinderbijslag) na dzieci powyzej 18 lat, nie wiem dlaczego masz co do tego jakies watpliwosci.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lis 17, 2010 6:05 pm   Re: zasiłek rodzinny na pełnoletnie studiujące dziecko

Agnicha napisał/a:
Witam
Otrzymuje zasiłek rodzinny na młodszą córkę, która niedługo skończy 18 lat.
W formularzach, które otrzymałam z SVB jest pozycja z typem uczelni (jest równiez uczelnia wyższa). Proszę o informację czy istnieje możliwość otrzymywania zasiłku rodzinnego na dziecko pełnoletnie, które studiuje i mieszka na stancji. Wcześniej otrzymywałam na córkę zasiłek ( do ukończenia 18 lat) Po ukończeniu 18 lat dostałam z SVB druki na córkę, jednak zasilek nie został przyznany. W biurze, w którym mąż załatwiał formalności zwiazane z zasiłkiem uzyskał informacje, że zasiłek przysługuje tylko do ukończenia 18 lat.
Mąż pracuje w Holandii, ja i córki mieszkamy w Polsce. Nie pobieram w kraju zasiłku rodzinnego.
Agnicha

Dobrze męża poinformowali w biurze-na pełnoletnie dziecko nie ma zasiłku rodzinnego w Holandii- tak też poinformował mojego męża jego księgowy,ale powiedział też,że jeśli łoży się na utrzymanie dorosłego,uczącego się dziecka,to na podstawie rachunków można to odliczyć od podatku-jak to dokładnie wygląda-nie wiem-nie wgłębiałam się w temat,gdyż my mamy jeszcze rok z hakiem do pełnoletności córki.

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Lis 17, 2010 8:48 pm   

w czasie rozliczenia rocznego jest pozycja : utrzymanie dziecka do 30 roku zycia , tam sie podaje pierwsza litere imienia dziecka , date urodzenia i kwote jak kwartalnie przeznacza sie na utrzymanie dziecka i po 18 roku zycia jest chyba 50 % zwrotu , tam mozna tez zaznaczyc czy dziecko mieszka w komu czy nie

monika

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Śro Lis 17, 2010 10:19 pm   

Owszem, mozna otrzymac zwrot z podatku ale trzeba spelniac pewne warunki, miedzy innymi nie mozna pobierac zadnego dofinansowania do nauki ani w Holandii ani w Polsce, ani zasilku rodzinnego w Polsce ( w Holandii wiadomo ze nie ma powyzej 18 lat).

Odpowiedz do tematu