NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
odmowa zasilku-prosze o pomoc
Autor Wiadomość
x-kasia 
Poczatkujacy
x-kasia

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 1:04 pm   odmowa zasilku-prosze o pomoc

pracowalam 2 lata przez agencje,w jednej firmie. w pazdzierniku zwolniono mnie z firmy,kontrakt z agencja jest do konca roku. zarejestrowalam sie w uwv,po jakims czasie przyszedl list odmawiajacy zasilku,gdyz ponoc to ja zrezygnowalam z dalszej wspolpracy z agencja. nastepnie poszlam jeszcze raz do agencji i zapytalam czy maja dla mnie prace.wciagneli mnie na liste oczekujacych i powiedzieli,ze jak beda potrzebowac to zadzwonia. od pazdziernika nie przepracowalam ani jednego dnia. chcialam od uwv dofinansowanie do godzin ale powiedzieli,ze mi sie nie nalezy bo nie mam meldunku,poza tym mieszkam z chlopakiem,ktory moze mnie utrzymywac (dobre). czy w takim wypadku moge jechac do Polski i tam otrzymac zasilek?czy jak tu mi odmowili to tam tez nie dostane? czy jest jeszcze jakas opcja? bardzo prosze o wypowiedz osoby,ktora sie na tym zna. dziekuje

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:13 pm   

niestety z tego co piszesz nie masz meldunku w Holandii i wlasnie dlatego nie przyznali ci zasilku- podstawa do jego otrzymania jest meldunek wlasnie.

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:27 pm   Re: odmowa zasilku-prosze o pomoc

x-kasia napisał/a:
pracowalam 2 lata przez agencje,w jednej firmie. w pazdzierniku zwolniono mnie z firmy,kontrakt z agencja jest do konca roku. zarejestrowalam sie w uwv,po jakims czasie przyszedl list odmawiajacy zasilku,gdyz ponoc to ja zrezygnowalam z dalszej wspolpracy z agencja.

Jezeli masz kontrakt z agencja do konca roku, to agencja powinna placic Ci wyplate jezeli nie maja dla Ciebie pracy.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:29 pm   

chyba, ze 0-uur contract

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

x-kasia 
Poczatkujacy
x-kasia

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:36 pm   

znam ludzi,którzy nie mają meldunku i dostają lub dostawali zasiłek dla bezrobotnych:/ jesli chodzi o zasilek socjalny z gemente to wtedy meldunek jest konieczny,dlatego na ten nawet nie mam szans. agencja jest polsko-holenderska i daja kontrakty co 3 miesiace,zeby wlasnie uniknąc placenia:/

Jagoda97 

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:55 pm   

x-kasia napisał/a:
znam ludzi,którzy nie mają meldunku i dostają lub dostawali zasiłek dla bezrobotnych:/ jesli chodzi o zasilek socjalny z gemente to wtedy meldunek jest konieczny,dlatego na ten nawet nie mam szans. agencja jest polsko-holenderska i daja kontrakty co 3 miesiace,zeby wlasnie uniknąc placenia:/

To jak? 3 m-ce pracy i 3 m-ce w domu?
Na jakiej podstawie UWV stwierdilo, ze sama zrezygnowalas z pracy?

x-kasia 
Poczatkujacy
x-kasia

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 3:56 pm   

nie,przeciez aby sie kwalifikowac trzeba miec przepracowane 26 tygodni. chodzi o to,ze agencja nie daje fast kontraktu tylko co 3 miesiace nowy (dla nich oczywiscie jest to korzystne,dla ciebie przeciwnie).
uwv weryfikuje dane dzwoniac do agencji,czy to prawda,ze zostalam zwolniona. na to oni,ze z tej firmy co pracowalam tak, ale oni jako agencja maja dla mnie inna prace (co jest bzdurą,ewentualnie jeden dzien raz na jakis czas,na zastepstwo czy cos w tym stylu)

AGW 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 4:21 pm   

Od 1 maja weszly w zycie nowe przepisy na mocy ktorych o zasilek dla bezrobotnych nalezy sie ubiegac w kraju zamieszkania, chyba ze przerwa w pracy jest krotkotrwala i spowodowana np warunkami atmosferycznymi (sniezyca, powodz itp) co daje olbrzymie pole do interpretacji dla urzednika i dlatego jedni dostaja a inni nie. Generalnie oprocz wymaganych 26 tygodni nalezy miec adres w Holandii pod ktorym sie przebywa i gdzie moga skontrolowac ( co zdarza sie coraz czesciej) czy dana osoba nie wyjechala sobie do Polski.
Zasilek WW to nie jest platny urlop, tylko nalezy ten czas wykorzystac na intensywne poszukiwanie pracy.

x-kasia 
Poczatkujacy
x-kasia

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 4:25 pm   

jejku,wiem,ze to nie urlop,mieszkam w holandii non stop ponad dwa lata. ale wiem,ze jest taki przepis,ze w momencie powrotu do Polski,zasilek mozna otrzymac tam! tylko nie wiem czy tez sie nalezy jesli w holandii go odmowiono.
wlasnie to jest wkurzajace,ze wszystko zalezy od humoru urzednika z ktorym rozmawiasz:/ jednemu dadza a drugiemu z identyczna sytuacja juz nie.

Jagoda97 

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 5:23 pm   

x-kasia napisał/a:
jejku,wiem,ze to nie urlop,mieszkam w holandii non stop ponad dwa lata. ale wiem,ze jest taki przepis,ze w momencie powrotu do Polski,zasilek mozna otrzymac tam! tylko nie wiem czy tez sie nalezy jesli w holandii go odmowiono.
wlasnie to jest wkurzajace,ze wszystko zalezy od humoru urzednika z ktorym rozmawiasz:/ jednemu dadza a drugiemu z identyczna sytuacja juz nie.

Wlasnie dlatego aby nie zalezalo od humoru urzednika nalezy znac swoje prawa.
Napisalas, ze pracowalas 2 lata, jezeli mialas kontrakty nastepujace po sobie, to i tak powinnas miec kontrakt na okreslona ilosc godz i czas pracy. Na takim kontrakcie pracodawca jest zobowiazany do placenia mimo braku pracy.
Moze masz prawo do zasilku uzupelniajacego jezeli pracujesz teraz mniej godzin.
Z ta sprawa radzilabym sie zglosic do zwiazkow zawodowych lub innej instytucji prawnej.
Zasilek w Polsce mozesz otrzymac pod warunkiem przyznania zasilku w Holandii czego dowodem jest druk E-303, ktory wydaje UWV.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 24, 2010 6:18 pm   

agata napisał/a:
niestety z tego co piszesz nie masz meldunku w Holandii i wlasnie dlatego nie przyznali ci zasilku- podstawa do jego otrzymania jest meldunek wlasnie.

Witam,
Ja już sie gubię albo co inna osoba to inne zdanie :/

Więc potrzeba meldunek do zasiłku dla bezrobotnych czy nie (oczywisice dana osoba przepracowała 26 tyg w ciągu ostatnich 36 tyg ) i pracowała przez agencje pracy ...

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 8:23 pm   

Jagoda97 napisał/a:
Napisalas, ze pracowalas 2 lata, jezeli mialas kontrakty nastepujace po sobie, to i tak powinnas miec kontrakt na okreslona ilosc godz i czas pracy.

nie zawsze ma sie kontrakt na okreslona ilosc godz. ja w chwili obecnej mam kontrakt na 0 godz.

a zasilku nie dostanie, jesli biuro bedzie twierdzic, ze ona sama sie zwolnila lub mowiac, ze maja dla niej prace...

x-kasia 
Poczatkujacy
x-kasia

Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:17 am   

Więc potrzeba meldunek do zasiłku dla bezrobotnych czy nie (oczywisice dana osoba przepracowała 26 tyg w ciągu ostatnich 36 tyg ) i pracowała przez agencje pracy ...

do zasiłku dla bezrobotnych z uwv nie,do zasiłku z gemente (tzw bijstand) tak. poza tym bijstandu nie otrzymasz,jesli odmowiono Ci zasiłku z uwv. co jest totalnym kretynizmem dla mnie. aha,bron boże nie mówcie,ze mieszkacie z chlopakiem czy kimkolwiek innym z kim macie "relationship". ja niestety powiedzialam a oni na to,że w takim razie on musi mnie utrzymywać bo taki jest przepis:/ jestem wiec w czarnej d...ie bo nic nie dostane.

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:37 am   

x-kasia napisał/a:
aha,bron boże nie mówcie,ze mieszkacie z chlopakiem czy kimkolwiek innym z kim macie "relationship". ja niestety powiedzialam a oni na to,że w takim razie on musi mnie utrzymywać bo taki jest przepis:/ jestem wiec w czarnej d...ie bo nic nie dostane.

Jezeli komus nalezy sie zasilek dla bezrobotnych to chyba nie ma znaczenia czy mieszkasz sama czy z kims, jesli chodzi o zasilek socjalny to inna sprawa, wtedy rzeczywiscie dochody Twojego chlopaka licza sie na Was dwoje. W przypadku zasilku socjalnego nie radzilabym zatajac faktu, ze sie z kims mieszka bo moze to sie zle skonczyc i to co sie dostalo trzeba bedzie zwrocic z nawiazka.

Odpowiedz do tematu