odmowa zasilku-prosze o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 1:04 pm odmowa zasilku-prosze o pomoc
|
|
|
pracowalam 2 lata przez agencje,w jednej firmie. w pazdzierniku zwolniono mnie z firmy,kontrakt z agencja jest do konca roku. zarejestrowalam sie w uwv,po jakims czasie przyszedl list odmawiajacy zasilku,gdyz ponoc to ja zrezygnowalam z dalszej wspolpracy z agencja. nastepnie poszlam jeszcze raz do agencji i zapytalam czy maja dla mnie prace.wciagneli mnie na liste oczekujacych i powiedzieli,ze jak beda potrzebowac to zadzwonia. od pazdziernika nie przepracowalam ani jednego dnia. chcialam od uwv dofinansowanie do godzin ale powiedzieli,ze mi sie nie nalezy bo nie mam meldunku,poza tym mieszkam z chlopakiem,ktory moze mnie utrzymywac (dobre). czy w takim wypadku moge jechac do Polski i tam otrzymac zasilek?czy jak tu mi odmowili to tam tez nie dostane? czy jest jeszcze jakas opcja? bardzo prosze o wypowiedz osoby,ktora sie na tym zna. dziekuje |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:13 pm
|
|
|
niestety z tego co piszesz nie masz meldunku w Holandii i wlasnie dlatego nie przyznali ci zasilku- podstawa do jego otrzymania jest meldunek wlasnie. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:27 pm Re: odmowa zasilku-prosze o pomoc
|
|
|
x-kasia napisał/a: | pracowalam 2 lata przez agencje,w jednej firmie. w pazdzierniku zwolniono mnie z firmy,kontrakt z agencja jest do konca roku. zarejestrowalam sie w uwv,po jakims czasie przyszedl list odmawiajacy zasilku,gdyz ponoc to ja zrezygnowalam z dalszej wspolpracy z agencja. |
Jezeli masz kontrakt z agencja do konca roku, to agencja powinna placic Ci wyplate jezeli nie maja dla Ciebie pracy. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:29 pm
|
|
|
chyba, ze 0-uur contract |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:36 pm
|
|
|
znam ludzi,którzy nie mają meldunku i dostają lub dostawali zasiłek dla bezrobotnych:/ jesli chodzi o zasilek socjalny z gemente to wtedy meldunek jest konieczny,dlatego na ten nawet nie mam szans. agencja jest polsko-holenderska i daja kontrakty co 3 miesiace,zeby wlasnie uniknąc placenia:/ |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 2:55 pm
|
|
|
x-kasia napisał/a: | znam ludzi,którzy nie mają meldunku i dostają lub dostawali zasiłek dla bezrobotnych:/ jesli chodzi o zasilek socjalny z gemente to wtedy meldunek jest konieczny,dlatego na ten nawet nie mam szans. agencja jest polsko-holenderska i daja kontrakty co 3 miesiace,zeby wlasnie uniknąc placenia:/ |
To jak? 3 m-ce pracy i 3 m-ce w domu?
Na jakiej podstawie UWV stwierdilo, ze sama zrezygnowalas z pracy? |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 3:56 pm
|
|
|
nie,przeciez aby sie kwalifikowac trzeba miec przepracowane 26 tygodni. chodzi o to,ze agencja nie daje fast kontraktu tylko co 3 miesiace nowy (dla nich oczywiscie jest to korzystne,dla ciebie przeciwnie).
uwv weryfikuje dane dzwoniac do agencji,czy to prawda,ze zostalam zwolniona. na to oni,ze z tej firmy co pracowalam tak, ale oni jako agencja maja dla mnie inna prace (co jest bzdurą,ewentualnie jeden dzien raz na jakis czas,na zastepstwo czy cos w tym stylu) |
|
|
|
|
AGW
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 4:21 pm
|
|
|
Od 1 maja weszly w zycie nowe przepisy na mocy ktorych o zasilek dla bezrobotnych nalezy sie ubiegac w kraju zamieszkania, chyba ze przerwa w pracy jest krotkotrwala i spowodowana np warunkami atmosferycznymi (sniezyca, powodz itp) co daje olbrzymie pole do interpretacji dla urzednika i dlatego jedni dostaja a inni nie. Generalnie oprocz wymaganych 26 tygodni nalezy miec adres w Holandii pod ktorym sie przebywa i gdzie moga skontrolowac ( co zdarza sie coraz czesciej) czy dana osoba nie wyjechala sobie do Polski.
Zasilek WW to nie jest platny urlop, tylko nalezy ten czas wykorzystac na intensywne poszukiwanie pracy. |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 4:25 pm
|
|
|
jejku,wiem,ze to nie urlop,mieszkam w holandii non stop ponad dwa lata. ale wiem,ze jest taki przepis,ze w momencie powrotu do Polski,zasilek mozna otrzymac tam! tylko nie wiem czy tez sie nalezy jesli w holandii go odmowiono.
wlasnie to jest wkurzajace,ze wszystko zalezy od humoru urzednika z ktorym rozmawiasz:/ jednemu dadza a drugiemu z identyczna sytuacja juz nie. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 5:23 pm
|
|
|
x-kasia napisał/a: | jejku,wiem,ze to nie urlop,mieszkam w holandii non stop ponad dwa lata. ale wiem,ze jest taki przepis,ze w momencie powrotu do Polski,zasilek mozna otrzymac tam! tylko nie wiem czy tez sie nalezy jesli w holandii go odmowiono.
wlasnie to jest wkurzajace,ze wszystko zalezy od humoru urzednika z ktorym rozmawiasz:/ jednemu dadza a drugiemu z identyczna sytuacja juz nie. |
Wlasnie dlatego aby nie zalezalo od humoru urzednika nalezy znac swoje prawa.
Napisalas, ze pracowalas 2 lata, jezeli mialas kontrakty nastepujace po sobie, to i tak powinnas miec kontrakt na okreslona ilosc godz i czas pracy. Na takim kontrakcie pracodawca jest zobowiazany do placenia mimo braku pracy.
Moze masz prawo do zasilku uzupelniajacego jezeli pracujesz teraz mniej godzin.
Z ta sprawa radzilabym sie zglosic do zwiazkow zawodowych lub innej instytucji prawnej.
Zasilek w Polsce mozesz otrzymac pod warunkiem przyznania zasilku w Holandii czego dowodem jest druk E-303, ktory wydaje UWV. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 6:18 pm
|
|
|
agata napisał/a: | niestety z tego co piszesz nie masz meldunku w Holandii i wlasnie dlatego nie przyznali ci zasilku- podstawa do jego otrzymania jest meldunek wlasnie. |
Witam,
Ja już sie gubię albo co inna osoba to inne zdanie :/
Więc potrzeba meldunek do zasiłku dla bezrobotnych czy nie (oczywisice dana osoba przepracowała 26 tyg w ciągu ostatnich 36 tyg ) i pracowała przez agencje pracy ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lis 24, 2010 8:23 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | Napisalas, ze pracowalas 2 lata, jezeli mialas kontrakty nastepujace po sobie, to i tak powinnas miec kontrakt na okreslona ilosc godz i czas pracy. |
nie zawsze ma sie kontrakt na okreslona ilosc godz. ja w chwili obecnej mam kontrakt na 0 godz.
a zasilku nie dostanie, jesli biuro bedzie twierdzic, ze ona sama sie zwolnila lub mowiac, ze maja dla niej prace... |
|
|
|
|
x-kasia
Poczatkujacy x-kasia
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:17 am
|
|
|
Więc potrzeba meldunek do zasiłku dla bezrobotnych czy nie (oczywisice dana osoba przepracowała 26 tyg w ciągu ostatnich 36 tyg ) i pracowała przez agencje pracy ...
do zasiłku dla bezrobotnych z uwv nie,do zasiłku z gemente (tzw bijstand) tak. poza tym bijstandu nie otrzymasz,jesli odmowiono Ci zasiłku z uwv. co jest totalnym kretynizmem dla mnie. aha,bron boże nie mówcie,ze mieszkacie z chlopakiem czy kimkolwiek innym z kim macie "relationship". ja niestety powiedzialam a oni na to,że w takim razie on musi mnie utrzymywać bo taki jest przepis:/ jestem wiec w czarnej d...ie bo nic nie dostane. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:37 am
|
|
|
x-kasia napisał/a: | aha,bron boże nie mówcie,ze mieszkacie z chlopakiem czy kimkolwiek innym z kim macie "relationship". ja niestety powiedzialam a oni na to,że w takim razie on musi mnie utrzymywać bo taki jest przepis:/ jestem wiec w czarnej d...ie bo nic nie dostane. |
Jezeli komus nalezy sie zasilek dla bezrobotnych to chyba nie ma znaczenia czy mieszkasz sama czy z kims, jesli chodzi o zasilek socjalny to inna sprawa, wtedy rzeczywiscie dochody Twojego chlopaka licza sie na Was dwoje. W przypadku zasilku socjalnego nie radzilabym zatajac faktu, ze sie z kims mieszka bo moze to sie zle skonczyc i to co sie dostalo trzeba bedzie zwrocic z nawiazka. |
|
|
|
|
|