Zamknięty przez: Gochna H Wto Mar 12, 2013 7:22 pm |
Mieszkanie |
Autor |
Wiadomość |
jamajka82
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 10:45 pm Mieszkanie
|
|
|
Witam!
Jestem w podbramkowej sytuacji. Mieszkam i pracuje w Holandii od trzech lat ale nigdy nie bylam tu zameldowana, nikt tego ode mnie nie wymagal a i mi jakos na tym specjalnie nie zalezalo. Za cztery miesiace urodze dziecko, jestem samotna matka. Wynajmuje pokoj, wlasciciel nie chce mnie zameldowac wlasnie ze wzgledu na ciaze. Prawdopodobnie w styczniu bede musiala sie wyprowadzic ale nie mam dokad. Zarejestrowalam sie w jednej spoldzielni mieszkaniowej oraz na woningnet ale wiadomo jakie tam sa kolejki. Dowiedzialam sie rowniez, ze bez meldunku po porodzie nie beda mi sie nalezaly zadne pieniadze np. macierzynski. Do kraju nie chce wracac ii nie wroce. Co moge zrobic? Jestem tak zdesperowana, ze juz pytam kazdego kto moze mnie fikcyjnie zameldowac u siebie w domu, ale nie ma takiej mozliwosci. Slyszalam tez cos o domach samotnej matki ale nie wiem jak to wyglada. Mam zle wyobrazenia wyrobione na podstawie obrazow przedstawiajacych te instytucje w Polsce. Moze tu w Holandii jest lepiej? Czy ktos z Was moze mi doradzic cos sensownego? Z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
|
Baska
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 11:21 pm
|
|
|
Wlasciciel mieszkania chrzani, ciaza nie ma nic do meldunku, prawodpobnie mieszkasz w jego mieszkaniu socjalnym, ktorego on NIE MA PRAWA wynajmowac.
Bierz wszarza do gemeente, lub szukaj lokum z meldunkiem.
To prawda, ze bez meldunku nic nie zalatwisz, nie dostaniesz itd.
Powodzenia! |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
jamajka82
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 11:28 pm
|
|
|
To jest jego mieszkanie, dom wlasciwie, z tym, ze ow dom jest na sprzedaz a on cos mowil, ze nie moze mnie zameldowac, bo gdyby nagle ktos chcial kupic ten dom to on musialby mi zapewnic inne mieszkanie. Nie znam sie, wiec nie wiem czy to prawda. No i mieszkania caly czas szukam ale ceny sa kolosalne a jak juz wspomnialam jestem sama i mam tylko jedno zrodlo dochodu. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 11:02 am
|
|
|
no niestety bez meldunku nic ci sie nie nalezy... tutaj takie domy wygladaja inaczej niz w Polsce... choc to jakie sa warunki zalezy tez od wielu czynnikow... radze posukac welzijnsorganisaties w miejscie gdzie mieszkasz i tam skontaktowac sie z maatschappelijk werker, moze oni beda mogli ci pomoc... |
|
|
|
|
jacekjola
Poczatkujacy szczupak
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 12:26 pm
|
|
|
masz wiele opcji o kturych nawet nie wiesz,to moje gg jak cos to pisz12435760
[ Dodano: Pią Gru 17, 2010 12:27 pm ]
masz racje,do pl nie wracaj,tu sobie poradzisz,pomozemy,
[ Dodano: Pią Gru 17, 2010 12:30 pm ]
jak pracujesz 3 lata to nalezy ci sie kasa od panstwa,nie jest to takie trudne do zalateienia,dla chcacego nic trudnego, |
_________________ jacek |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 4:13 pm
|
|
|
to w woning corporatie w ktorej sie zapisalas zloz wniosek o urgentie vooraang (moze sie to tez nazywac urgentie verklaaring) |
|
|
|
|
elena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 12:13 pm
|
|
|
Moja kolezanka mieszkala w takim domu dla samotnej matki. Holender do ktorego tutaj przyjechala i z ktorym miala dziecko ja tam zawiozl. Dostala tam duza pomoc, dostala osobny pokoj,zasilek socjalny, chodzila do szkoly w tym czasie dziecko bylo w zlobku. Ja bym na poszla do maatschappelijk werk. |
|
|
|
|
piternl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 3:19 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | no niestety bez meldunku nic ci sie nie nalezy... tutaj takie domy wygladaja inaczej niz w Polsce... choc to jakie sa warunki zalezy tez od wielu czynnikow... radze posukac welzijnsorganisaties w miejscie gdzie mieszkasz i tam skontaktowac sie z maatschappelijk werker, moze oni beda mogli ci pomoc... |
No to nowosc dla mnie.A polacy bez meldunku dostaja zasilki dla bezrobotnych,zawieraja ubezpieczenia,podajac tylko postadres.Slabo sie orientujecie ludzie. |
Ostatnio zmieniony przez piternl Nie Gru 19, 2010 3:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 4:02 pm
|
|
|
mowie o macierzynskim i bijstand... poczytaj dokladnie ten temat...
a do bezrobotnego owszem nie trzeba miec meldunku... |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 11:39 am
|
|
|
piternl, piternl napisał/a: | A polacy bez meldunku dostaja zasilki dla bezrobotnych,zawieraja ubezpieczenia,podajac tylko postadres |
co ich i tak nie zwalnia z zameldowania sie w NL .Bo kazdy kto planuje dluzszy pobyt jak 3 m-ce w NL ma obowiazek meldunku . Jak dobrze sie orjetuje to np zasilek dla bezrobotnych mozna dostac dopiero po 26 przepracowanych tyg. ( w przeciagu ostatnich 39 tyg)wiec po mininmalnie po 6 m-cach , co za tym idzie dany delikwent powinien juz byc zameldowany czy moze sie myle ?
Wiec wniosek z tego ze chyba ty sie slabo orietujesz . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Gru 22, 2010 12:26 am
|
|
|
Miep napisał/a: | piternl, piternl napisał/a: | A polacy bez meldunku dostaja zasilki dla bezrobotnych,zawieraja ubezpieczenia,podajac tylko postadres |
co ich i tak nie zwalnia z zameldowania sie w NL .Bo kazdy kto planuje dluzszy pobyt jak 3 m-ce w NL ma obowiazek meldunku . Jak dobrze sie orjetuje to np zasilek dla bezrobotnych mozna dostac dopiero po 26 przepracowanych tyg. ( w przeciagu ostatnich 39 tyg)wiec po mininmalnie po 6 m-cach , co za tym idzie dany delikwent powinien juz byc zameldowany czy moze sie myle ?
Wiec wniosek z tego ze chyba ty sie slabo orietujesz . |
Miep pytanie jest takie czy te 3 miechy liczy sie od nowa po powrocie do pl np na 1-2 tyg i ponownym powrocie do NL ...(np dana Osoba pracuje 3 miesiace w NL zostaje zwolniona wraca do pl na np 2 tyg nie znajduje w PL pracy i znowu wraca co NL i znajduje zatrudnienie na 3 miechy a potem znowu zostaje zwolniona i jedzie na miesiąc do pl - ma przepracowane 26 tyg w ciagu 36 tyg ale z tego 6 tyg była w pl ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|